3 rozgrzewające zupy na zimne dni – poznaj ciekawe przepisy

Jesień i zima to okres w którym wszyscy chętnie sięgają po rozgrzewające, otulające potrawy. Zupy na bazie warzyw to idealne dania w takie dni! Rozgrzewają, są lekkostrawne, zdrowe, a przede wszystkim doskonale smakują!

 

Zupa dyniowa

 

Składniki:

Pół kilograma dyni bez skóry oraz miąższu, pół selera, 3 marchewki, nieduży kawałek imbiru, łyżeczka curry i cynamonu, sok z połowy cytryny, pół łyżeczki chili, łyżka oliwy, sól i pieprz według uznania, odrobina tartego parmezanu, suplement EstroVita.

Wszystkie warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki (imbir przy pomocy łyżki). Przełóż je do garnka z grubym dnem i zalej wodą, aby wszystkie się pod nią znalazły. Gdy warzywa zmiękną, dodaj do nich przyprawy. Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę. Na końcu zupę udekoruj parmezanem i bezpośrednio na talerzu dodaj łyżkę suplementu EstroVita, która nie spowoduje zmiany smaku zupy, a stanowi zdrowy dodatek i uzupełnienie dziennej dawki w kwasy Omega-3 i 6.

 

Aromantyczna zupa czosnkowo-ziemniaczana

 

Składniki:

3 cebule, 2 główki czosnku, 6 ziemniaków, 6 szklanek bulionu z warzyw, łyżka cukru, 2 łyżki oleju, pół szklanki słodkiej śmietanki 18 proc., 2 łyżki masła, szczypta kuminu, pół łyżeczki papryki wędzonej, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, kilka łyżek suplementu EstroVita.

Wszystkie warzywa obierz i pokrój w dość drobną kostkę (czosnek przeciśnij przez praskę). Do dużego garnka wlej olej i dodaj masło, a następnie usmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj cukier, a gdy się rozpuści – także czosnek. Całość zalej bulionem i dodaj ziemniaki. Po zagotowaniu dodaj przyprawy i zblenduj całość na krem. Na końcu dodaj śmietanę i łyżkę EstroVity na talerz zupy.

 

Zupa z soczewicy dla największych głodomorów

 

Składniki:

250 g czerwonej soczewicy, marchewka, 4 ząbki czosnku, półtora litra bulionu warzywnego,

natka pietruszki, olej, słodka i ostra mielona papryka, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku, kilka łyżek EstroVity.

Marchewkę zetrzyj na tarce, a następnie podsmaż ją na gorącym oleju. Dodaj do niej paprykę,  a także opłukaną pod bieżącą wodą soczewicę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Warzywa z patelni przełóż do garnka z gorącym bulionem, gotuj do miękkości, a następnie zblenduj. Zupę dopraw pozostałymi przyprawami, nie zapomnij również o dodatku EstroVity i dekoracji natką pietruszki.

Ważne, aby pamiętać, że suplementu EstroVita nie należy gotować z pozostałymi składnikami, gdyż traci swoje cenne właściwości.

 

Smacznego!:)