5 pomysłów na szybki i zdrowy obiad

Podczas planowania posiłków coraz częściej spotykamy się z dużym ograniczeniem, jakim jest czas który możemy poświęcić na gotowanie. Pracując na pełen etat zarówno w biurze, jak i przy dzieciach, nie możemy pozwolić sobie na codzienne przygotowywanie dwudaniowych obiadów z deserem. Poniżej znajdziesz sposób na to, jak uniknąć rutyny i przygotować przepyszny, a przede wszystkim szybki posiłek!

 

Spaghetti, czyli szybkie danie jeszcze szybciej

 

Makaron spaghetti z sosem pomidorowym to najczęściej pojawiające się danie w kuchniach, w których liczy się czas. Choć duża część osób twierdzi, że jest to ich ulubione danie, to spożywanie go kilka razy w tygodniu wraz z ogromną ilością żółtego sera nie tylko nie robi dobrze na naszą linię, lecz także może się szybko znudzić. Oto przepis na spaghetti inaczej!

 

Składniki:

 

Porcja makaronu spaghetti dla jednej osoby

8 pomidorków koktajlowych lub 3 pomidory

1 posiekana w kosteczkę czerwona cebula

Garstka dowolnych oliwek

1 łyżka koncentratu pomidorowego

Oliwa z oliwek

Kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie)

Ulubione przyprawy

 

Sposób przygotowania:

 

W garnku lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i delikatnie zeszklij pokrojoną cebulę. Następnie dodaj do niej łyżkę koncentratu pomidorowego, podsmażaj go aż do uzyskania kleistej struktury. Dodaj przekrojone w połówki pomidorki, oliwki, makaron oraz dowolnie wybrane przyprawy i zalej całość szklanką wody. Garnek zakryj pokrywką i podgotuj, aż do momentu, kiedy makaron za chwilę stanie się al.’dente, następnie odkryj naczynie, aby nadmiar wody mógł wyparować.

 

Nie tylko risotto

 

Choć risotto staje się coraz częściej przygotowywanym daniem, wymaga ono od nas ciągłego kontrolowania poziomu płynu i odrobiny czasu. Zastępując ryż kaszą jaglaną bez wątpienia zaoszczędzimy parę cennych minut, a także urozmaicimy swoją dietę, wzbogacając ją w dodatkowe minerały.

 

Składniki:

 

¾ szklanki kaszy jaglanej

Kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych

Pokrojony w paski jarmuż

Pół paczki wędzonego, pokrojonego w kostkę tofu

1 szklanka mleka kokosowego

1 ząbek czosnku posiekanego lub przeciśniętego przez praskę

Dowolnie wybrane przyprawy np. oregano, curry, kardamon

 

Sposób przygotowania:

 

Wszystkie składniki dodajemy do garnka lub głębokiej patelni i gotujemy do momentu, aż kasza zrobi się miękka. Przed ugotowaniem możemy zamarynować tofu poprzedniego dnia np. w odrobinie sosu sojowego i oleju słonecznikowego.

 

Kremowo-paprykowy makaron

 

To danie na pierwszy rzut oka może wydawać się lekko kontrowersyjne, jednak każdy kto spróbuje go za pierwszym razem zatraci się w nim bez reszty. Jest ono proste, szybkie, ale przede wszystkim inne od tego, co zazwyczaj jemy na co dzień.

 

Składniki:

 

1 szklanka makaronu (polecamy penne)

2 pokrojone w kwadraciki papryki (idealnie spiszą się zielone)

½ białej, średniej wielkości cebuli

1 ząbek czosnku, posiekany

1-2 szklanki mleka

Sól, pieprz do smaku

Oliwa z oliwek

Garstka żółtego sera (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

 

Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę i czosnek aż do zeszklenia, po czym dodajemy pokrojoną paprykę i zakrywamy, aby całość mogła się dusić. Kiedy papryka zmięknie, dodajemy makaron i zalewamy całość mlekiem. Ważnym jest, aby garnka już nie przykrywać, ponieważ mleko zacznie kipieć, uważajmy też, aby nie zagotowało się ono zbyt mocno, bo spowodowałoby to powstanie nieestetycznego kożucha. Dodajemy przyprawy i czekamy, aż makaron stanie się miękki. W razie potrzeby dodajemy kolejne pół szklanki mleka. Na koniec dodajemy garstkę sera.

 

Błyskawiczna zapiekanka niskokaloryczna

 

 

Posiadacze naczynia żaroodpornego, które najczęściej kurzy się na dnie naszej szuflady, mogą z dumą przywrócić je znów do użytku, gdyż ten przepis nie zajmie Wam więcej niż 40 minut z całym przygotowaniem.

 

Składniki:

 

1 szklanka brokułów (można użyć mrożonych)

½ pokrojonej w kostkę cukinii

200 gramów mielonego mięsa lub pokrojonego w kostkę bakłażana

100 gramów przecieru pomidorowego

Sól, pieprz i ulubione przyprawy

 

Sposób przygotowania:

 

Pokrojoną w kostkę cukinię i bakłażana posypujemy solą i odstawiamy na około 10 minut, następnie dokładnie je opłukujemy, dzięki czemu pozbędziemy się nadmiaru wody oraz goryczy. Wszystkie składniki ułóżmy warstwowo w naczyniu żaroodpornym, na dnie kładąc mięso i/lub bakłażana, następnie cukinię a na końcu rozmrożone brokuły. Całość zalewamy przecierem pomidorowym wymieszanym z przyprawami, a na koniec możemy położyć plasterki sera. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni, wersja warzywna powinna być gotowa po 20 minutach, mięsna po 30 – upewnijmy się nabijając bakłażana na widelec, ponieważ to on wymaga najdłuższej obróbki termicznej.

 

Orzechowy kurczak satay

 

Jest to danie dla fanów orientu, przełamane dobrze znanymi nam smakami, których bazą jest masło orzechowe. Coraz częściej doceniamy je nie tylko jako dodatek do śniadań, lecz również potraw na ostro, ze względu na wyjątkowy smak i doskonałą bazę dla konkretnych doznań.

 

Składniki:

 

2 łyżki masła orzechowego

1 ząbek czosnku, drobno siekany

1 łyżeczka proszku curry

Kilka łyżeczek sosu sojowego

2 łyżeczki soku z limonki

2 filety z piersi kurczaka

świeży ogórek

słodki sos chili, do podania

 

Sposób przygotowania:

 

Ustaw piekarnik na 180 stopni, w międzyczasie wymieszaj 2 łyżki masła orzechowego z 1 drobno posiekanym ząbkiem czosnku, 1 łyżeczką proszku curry, sosem sojowym i sokiem z limonki w misce. Szukamy lepkiej konsystencji, która sprawdzi się jako marynata dla naszych piersi z kurczaka, w razie potrzeby możemy dolać odrobinę wody. Dodajemy pokrojone w paski filety i obtaczamy je dokładnie w marynacie, jeżeli mamy na to czas możemy zostawić je na kilka godzin lub całą noc, albo od razu ułożyć na papierze i włożyć do piekarnika. Drobne paski będą gotowe już w 10 minut. Jako dodatek pokrój świeżego ogórka w paski, całość podawaj ze słodkim sosem chilli.

 

W codziennej diecie nie powinniśmy zapominać o EstroVicie, którą możemy dodać do przestudzonego już posiłku, dokładnie wymieszać i mieć pewność, że wzbogaciliśmy swoją dietę o niezwykle ważne dla zdrowia i odporności nienasycone kwasy tłuszczowe omega. Już po miesiącu stosowania preparatu nasze samopoczucie ulegnie poprawie, wszystko dzięki regularnemu spożywaniu jednej łyżeczki do posiłku.