5 przekąsek dla dzieci

Mając w domu małych smakoszy często dwoimy się i troimy, próbując wymyślić dla nich smaczne i zdrowe dania i przekąski, które zostaną zaakceptowane przez ich wysublimowane podniebienie. Starając się trzymać zasady, że pięć mniejszych posiłków to absolutne minimum i nie zastępować ich chrupkami kukurydzianymi lub lodem w rożku, zadanie to okazuje się bardzo wymagające. Poniższa lista 5 domowych przekąsek dla dzieci pomoże Ci odetchnąć z ulgą i w przyjemny sposób podać dzieciom pyszną porcję zdrowia.

 

Kuleczki z granoli, bez pieczenia

 

      • 2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
      • 1 szklanka mielonego siemienia lnianego
      • 1 szklanka płatków ryżowych
      • 1 szklanka masła orzechowego
      • 1 szklanka posiekanej czekolady
      • 2/3 szklanki miodu
      • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 2 łyżki oleju kokosowego (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

 

Wszystkie składniki dodaj do miski i mieszaj aż do momentu uzyskania jednolitej, klejącej się do siebie masy. Przy pomocy łyżki i rąk uformuj kuleczki, odkładając je ostrożnie na papier pergaminowy. Całość wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Przechowuj szczelnie zamknięte w lodówce.

 

Kubeczki z hummusem i pałeczkami warzywnymi

 

Przygotowanie tej przekąski to idealny pomysł na odrobinę wspólnej zabawy. Angażowanie dzieci w przygotowanie posiłku sprawia, że są one z niego bardziej zadowolone i chętniej jedzą to, co mają na talerzu. To również daje im możliwość dokonania wyboru niektórych składników.

 

Przygotowanie własnego hummusu jest niezwykle proste i tanie w porównaniu do sklepowych gotowców. Hummus to nic więcej, jak zmielona ciecierzyca z dodatkiem pasty tahini i oliwy z oliwek. Najdroższym produktem jest właśnie pasta tahini, która osiąga w dyskontach kosmiczne kwoty, a również może być w łatwy sposób przygotowana w domu.

Przepis na pastę tahini:

 

2 szklanki sezamu

3-6 łyżek oliwy z oliwek (w zależności od uzyskanej konsystencji)

 

Sezam należy uprażyć na suchej, rozgrzanej wcześniej patelni i małym ogniu. Prażymy go porcjami, tak aby nasiona nie pokrywały się, do momentu uzyskania złotego koloru. Wtedy go zdejmujemy i zajmujemy się kolejną porcją. Po przeprażeniu wsypujemy sezam do pojemnika blendera i długo miksujemy, może zająć to nawet kwadrans, aż sezam wypuści olej, który scali nasiona ze sobą i stworzy pastę. W celu uzyskania bardziej płynnej i gładkiej konsystencji dodajemy oliwę z oliwek według uznania.

Przepis na hummus:

 

1 puszka ciecierzycy

5 łyżek pasty tahini

1 łyżeczka soku z cytryny

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka mielonego kminu

sól i pieprz

opcjonalnie: oliwa z oliwek, papryka słodka, ostra lub wędzona

 

Odsącz ciecierzycę, ale nie wylewaj od razu zalewy. Dodaj wszystkie produkty i przyprawy i miksuj aż do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby stopniowo dodawaj zalewę z ciecierzycy lub oliwę z oliwek.

 

Przygotowanie kubeczków z hummusem:

 

Na dno szklanki nalej kilka łyżek przygotowanego hummusu. Wybierz warzywa, które Twoje dziecko najbardziej lubi. Idealnie sprawdzi się papryka, seler, marchewka i ogórek. Wybierz różne kolory papryki, tak aby uatrakcyjnić wygląd przekąski. Najsmaczniejsza na surowo jest żółta papryka, delikatna i słodka, idealnie nada się dla każdego najmłodszego.

 

Domowe lody

 

W domu z maluchami dobrą decyzją jest posiadanie foremek do lodów. Przygotowanie lodów wodnych w domu jest szybkie i upewnia nas, że nie oferujemy niezdrowej chemii i cukrów tym, o których chcemy dbać najmocniej.

 

Do przygotowania lodów potrzebujemy tylko 100% soku owocowego i pokrojonych na kawałki, świeżych lub mrożonych owoców. Jako podstawa lodów idealnie sprawdzi się sok jabłkowy lub bananowy, ponieważ posiadają nienachalny smak, który pozwala na smakowanie zamrożonych ww nich owoców. Oczywiście soki owocowe również można mieszać bez ograniczeń lub tworzyć warstwy, wlewając kolejne soki po niemal całkowitym zamrożeniu poprzedniej warstwy.

 

Jabłkowe kanapki

 

Szybkość przygotowania tej przekąski nie równa się z niczym innym. Wszystko, co potrzebujesz to jabłko, masło orzechowe i ewentualne dodatki, takie jak płatki owsiane, rodzynki, kawałki czekolady i wszelkie inne posypki. Wycinamy gniazdo nasienne, kroimy jabłka na okrągłe plasterki, smarujemy masłem i posypujemy dodatkami. W skórce jabłka kryje się wiele witamin, dlatego warto umyć ją bardzo dokładnie i nie obierać. Pozostawiona skórka nadaje również bardzo ładnego akcentu kolorystycznego.

 

Zdrowe batony

 

Do ich przygotowania możemy użyć niemal wszystkiego. Dozwolone są wszelkie daktyle, orzechy, mieszanki muesli, płatki śniadaniowe, a nawet łakocie takie jak ryż preparowany lub cukierki kamyczki. Najważniejsze jest to, aby całość połączyć w masę, która utrzyma się w dłoni po przechowaniu jej w lodowce. Z tym zadaniem dobrze radzi sobie olej kokosowy, miód i syrop klonowy, a także masło orzechowe. Odpowiednia konsystencja to taka, która pozwala nam na ulepienie klejącej się do siebie masy, która nie zostaje w rękach i nie rozpada się zaraz po wypuszczeniu z dłoni.

 

Przekąska to doskonały moment na to, aby zapewnić dziecku dodatkową dawkę składników niezbędnych dla jego zdrowego rozwoju, dlatego tak ważnym jest, aby zastępować gotowe produkty pełne niezdrowych tłuszczów, cukrów i soli, na to, co wnosi do diety rozwijającego się organizmu wartości odżywcze i witaminy. W trosce o organizm dzieci powstał preparat EstroVita KIDS, który wnosi do diety nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega – ważny element w budowaniu odporności, oraz witaminę A, D i E, które również wzmacniają układ immunologiczny, wspierają budowę zdrowych zębów oraz wpływają pozytywnie na wzrok każdego malca. Suplement diety EstroVita KIDS przeznaczony jest do codziennego stosowania u dzieci powyżej 3 roku życia.