5 pysznych obiadów dla wegan
Mięsożercy często nie zdają sobie sprawy z tego, jak bogata jest dieta roślinna i jak wiele różnorodnych dań można stworzyć bez pomocy nabiału i innych produktów odzwierzęcych. Pięć poniższych przepisów pomoże zadowolić każde podniebienie, a także uchroni Cię przed monotonią i nudą w kuchni.
-
Chilli sin carne
To danie, które zjednoczy przy wspólnym stole wegan, mięsożerców, a także bezglutenowców. Słodko-pikatne chilli z dynią piżmową i czarną fasolą to świeże spojrzenie na znane wszystkim ,meksykańskie danie, któremu struktury nadają pokruszone nachosy lub pocięta w paski tortilla, a nutę świeżości zapewnia świeża kolendra i awodao.
Wszystko czego potrzebujesz, to:
1 średnia czerwona cebula, posiekana
2 czerwone papryki, drobno pokrojone
1 mała dynia piżmowa, obrana i pokrojona w sześciany
4 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
2 awokado pokrojone w kostkę
2 puszki czarnej fasoli
1 puszka pomidorów krojonych
2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka zmielonego kminku
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1 liść laurowy
Sól i pieprz dla smaku
3 tortille kukurydziane, pokrojone w paski
Opcjonalne dodatkowe dodatki: świeże, posiekane liście kolendry
Sposób przygotowania:
Do rozgrzanej w garnku oliwy dodaj cebulę, paprykę i dynię piżmową. Podsmażaj aż cebula stanie się przezroczysta.
Pozostaw na niewielkim ogniu i dodaj czosnek, chili w proszku, pieprz, kminek i cynamon. Po pół minucie dodaj liść laurowy, czarną fasolę, pomidory wraz z zalewą i bulion. Pozostaw na ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając, doprowadzając do lekkiego wrzenia.
Podsmaż paski z tortilli aż stanie się chrupiąca (ok. 4-7 min). Kiedy dynia zmięknie rozłóż chilli do misek, posyp przygotowaną wcześniej tortillą i awokado.
-
Quesadilla z humusem
Doskonałym sposobem na upalne, letnie dni, są proste i szybkie obiady, do których przygotowania nie potrzebujemy rozgrzewać piekarnika. Przygotowanie quesadilli z humusem nie powinno nam zająć więcej niż 15 minut, a farsz możemy dostosowywać do swoich potrzeb.
Wszystko czego potrzebujesz, to:
(jedna porcja)
1 duża tortilla
ćwierć do pół szklanki hummusu
dowolnie wybrane składniki, np. szpinak, jarmuż, pomidory, pieczone ziemniaki, rukola
łyżeczka oliwy z oliwek
Opcjonalnie do serwowania: salsa, pesto, hummus, dowolny dip
Sposób przygotowania:
Rozłóż hummus i dodatki tortillę, złóż ją na pół lub w ćwiartkę i połóż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Podsmażaj po 2 minuty z każdej strony, pilnując aby się nie przypaliła. Podawaj z sosami i mieszanką sałat.
-
Spaghetti z cukini
Wydawać by się mogło, że niemal każdy lubi spaghetti, jednak po latach możemy zechcieć jakiejś odmiany w tym daniu. Rozwiązaniem tego problemu jest zastąpienie makaronu czymś, co posiada więcej witamin i nie zawiera węglowodanów, czyli cukinią.
Wszystko czego potrzebujesz, to:
2 średniej wielkości cukinie
300 ml pasaty pomidorowej
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
1/3 gałki muszkatołowej
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki cynamonu
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cukinie obierz i przy pomocy obieraczki potnij w około 2-3 mm plastry, następnie pokrój je wzdłuż na kształt makaronu spaghetti. Zeszklij cebulę na oliwie, dodaj pomidory i przyprawy i podgotuj aż do połączenia się składników. Na samym końcu dodaj cukinię i poczekaj aż nieco zmięknie.
-
Wegański makaron z „serem”
Mac ‚n’ cheese to popularny w Stanach Zjednoczonych sposób na niekoniecznie zdrowy obiad. W oryginale makaronowe kolanka, gotowane najczęściej w mleku, łączone są z czterema gatunkami sera, aż do uzyskania kleistej i kremowej konsystencji. Wegańska wersja jest nie tylko zdrowsza, lecz także znacznie pomniejszona o ilość kalorii.
Wszystko czego potrzebujesz, to:
250 gramów makaronowych kolanek
1 główkę brokuła
1 i 1/2 oliwy z oliwek
1 mała, żółta cebula, posiekana
1 ziemniaka, startego na tarce
3 ząbki czosnku, prasowane lub mielone
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 łyżeczki proszku cebulowego
1/2 łyżeczki suchego proszku musztardowego
1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
szczypta płatków ulubionej, ostrej papryki
garść orzechów nerkowca
szczypta drożdży
2 łyżeczki octu jabłkowego
Sposób przygotowania:
Gotuj makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, pod koniec gotowania (2-3 minuty przed końcem) dodaj połamane w różyczki fragmenty brokułów. Po zakończeniu gotowania opłucz w zimnej wodzie i dodaj do miski.
Jednocześnie w drugim garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej posiekaną cebulę. Kiedy stanie się przezroczysta dodaj starte ziemniaki, czosnek i przyprawy. Mieszaj, a po połączeniu się przypraw pozwól im grzać się jeszcze przez minutę. Po tym czasie dodaj orzechy nerkowca i szklankę wody, a następnie mieszaj. Nie doprowadzaj do zagotowania się wody. Po 5-8 minutach, kiedy ziemniaki staną się miękkie, przestudź mieszaninę i dodaj do blendera. Dołóż drożdże i ocet, a następnie zblenduj na gładką konsystencję. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, dodaj do niego odrobinę wody. Dodaj soli i pieprzy według swoich upodobań, następnie przełóż sos do miski z makaronem i wymieszaj go, aż składniki się połączą i gotowe.
-
Burgery z czarnej fasoli
Czarna fasola to ważny zamiennik mięsa w diecie warzywnej, jest ona bogata w białko, witaminy z grup B i E, błonnik oraz kwasy omega-3. Choć nie każdy przepada za jej smakiem, odpowiednie przyprawienie sprawia, że staje się ona doskonałą bazą do past warzywnych, kotlecików i pulpetów oraz zup i sałatek. Burgery z czarnej fasoli to atrakcyjny przepis na spotkania ze znajomymi, a także jako element urozmaicający dietę dziecka.
Wszystko czego potrzebujesz, to:
1/2 posiekanej cebuli
1 puszka czarnej fasoli
2 rozdrobnione kromki chleba
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka cebuli w proszku
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka papryki w proszku
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na rozgrzany olej dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. W dużej misce zetrzyj fasolę, aż będzie prawie gładka. Dodaj smażoną cebulę do puree z czarnej fasoli, wraz z pokruszonym chlebem, dodaj przyprawy i mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj kilka łyżek mąki dla zagęszczenia, kiedy konsystencja będzie już odpowiednia uformuj kotleciki i podsmaż je na niewielkiej ilości oliwy i średnim gazie, aż będą jędrne i lekko rumiane (ok. 3 minut z każdej strony). Podawaj z bułką i warzywami, lub jako same kotleciki.