5 szybkich i przepysznych przepisów na obiad wege!

Najlepsza kuchnia, to taka która jest szybka, aromatyczna i smaczna. Skupiliśmy się właśnie na niej, wybierając 5 przepisów, których przygotowanie nie zajmie dłużej niż 25 minut! Te wyjątkowe dania zasmakują każdemu, nawet osobie, która nie wyobraża sobie obiadu bez kotleta schabowego.

 

  1. Kokosowe curry – sposób na Indie w Twoim domu

 

Wszystko czego potrzebujesz, to:

 

1/2 cukinii

1 dymka

2 marchewki

1 batat

garść brokuła lub puszka zielonego groszku

1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (dostępne są również gotowe w puszkach i słoikach)

1 cytryna lub limonka

1 i 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej

1Puszka mleka kokosowego

2 łyżeczki przyprawy curry

1 łyżka pasty curry

1 łyżka oliwy z oliwek

sól do smaku

opcjonalnie: 1 łyżka syropu klonowego

 

Przygotowanie:

 

Na tarce o dużych oczkach zetrzyj batata i marchewki, posiekaj dymkę, podziel na cząstki brokuła i pokrój cukinię na ćwiartki. Tak przygotowane warzywa dodaj do garnka na rozgrzaną wcześniej oliwę z oliwek i podsmaż aż do momentu zamknięcia się warzyw (około 5-7 minut). Następnie dodaj proszek i pastę curry oraz trawę cytrynową. Całość podsmaż często mieszając, aż do momentu, kiedy przyprawy dokładnie połączą się z warzywami. Dodaj mleko kokosowe, ciecierzycę, sok z cytryny i syrop klonowy, gotuj przez kolejne 5 minut.

 

Dopełnieniem tego obiadu może być ryż lub placki naan. Całość dostaje ciekawej konsystencji po dodaniu wraz z ciecierzycą całych pomidorów w puszce, które rozpadną się w trakcie gotowania. Danie przewidziane jest na 4 porcje.

 

  1. Pikantna zupa kukurydziana na chłodne wieczory

 

Ten przepis jest idealne dla wszystkich tych, którzy są fanami gęstej i sycącej zupy, jednak kremy nie należą do ich ulubionych. Pyszna zarówno sama, jak i z grzanką, spisze się zarówno na rozgrzewkę oraz po ciężkiej pracy na działce lub w ogrodzie.

 

Wszystko czego potrzebujesz, to:

 

1 szklanka mleka

1 szklanka bulionu warzywnego

1/2 szklanki utartego sera cheddar

1 duża łyżka masła

1/2 cebuli

1 puszka kukurydzy

1 papryka

1 papryczka chili

2 łyżeczki curry

1 łyżeczka kminku

1 łyżka mąki bezglutenowej

 

Sposób przygotowania:

 

W garnku podgrzej na małym ogniu mleko wraz z bulionem warzywnym, nie doprowadzając do wrzenia. Pokrój cebulę w drobną kostkę i duś na maśle aż zmięknie. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Do tak powstałej zasmażki dodaj pokrojoną paprykę, odcedzoną kukurydzę i drobniutko pokrojoną papryczkę chili. Zagrzaną wspólnie całość dodaj do garnka z mlekiem i bulionem, przypraw kminkiem i curry. Po kilku minutach dodaj ser cheddar, co jakiś czas mieszając. Przez cały czas pamiętaj, aby zupa się nie zagotowała. Tak przygotowaną zupę podawaj z grzankami z masłem czosnkowym lub udekorowaną dymką.

 

  1. Wegetariański makaron fajita

 

Czy zdarzyło Ci się marzyć o daniu, które skończysz w kwadrans? Choć wydaje się to niemożliwe, ta propozycja idealnie pokazuje, że to co pyszne wcale nie musi piec się w piekarniku przez osiem godzin.

 

Wszystko czego potrzebujesz, to:

 

4 szklanki makaronu

2 szklanki sosu enchilada

6 ząbków czosnku

1 szklanka czarnej fasoli

1 cebula

1 papryka

1/2 szklanki kukurydzy

1 łyżka kminku

1 łyżka chili

1/2 łyżka papryki

 

Przygotowanie:

 

Makaron ugotuj al dente. Na rozgrzany olej dodaj drobno posiekany czosnek i cebulę na lekko brązowy kolor. Dodaj sos enchilada, przyprawy, pokrojoną w kostkę paprykę, fasolę i kukurydzę, przykryj i pozwól dusić się na małym ogniu przez ok. 5 minut. Po tym czasie dołóż ugotowany wcześniej makaron i pozwól smażyć się bez przykrycia przez kolejne 5 minut. Podawaj w półmisku z dodatkiem świeżej kolendry lub plastrów awokado.

 

 

  1. Tacos z fasolą

 

Wszystko czego potrzebujesz, to:

 

3 tortille kukurydziane

1/2 szklanki ryżu (najlepiej brązowego)

1/2 szklanki czarnej lub czerwonej fasoli

1 papryka zielona

ćwiartka czerwonej kapusty

1/2 szklanki salsy

odrobina ulubionego sera

1 łyżka kolendry

1/4 limonki

 

Sposób przygotowania:

 

Zacznij od ugotowania ryżu. Tortille delikatnie namocz i nawiń na butelkę, lub przełóż wprost przez kratkę piekarnika, tak aby uzyskać kształt łódki. Podpiecz je przez chwilę, siekając w tym czasie kapustę i paprykę oraz ścierając ser. Tacos możesz przygotować na dwa sposoby: szybszy – wkładając składniki w tortillę, polewając je sosem z limonki i nakładając na wierzch posypkę z kwaśnego twarogu (jest to również mocno orzeźwiająca wersja, która idealnie komponuje się z liśćmi świeżej kolendry) i nieco wolniejszą – po dodaniu składników całość posypać startym serem cheddar i podpiekając przez chwilę w piekarniku.

 

  1. Pikantna zupa z czarnej fasoli

 

Dlaczego czarna fasola jest tak ważnym składnikiem w diecie warzywnej? Ponieważ zawiera ogromne ilości białka, które trudno uzupełnić przy braku mięsa. Tą zupę można przygotować na dwa sposoby: jako całkowity krem, lub pozostawiając część fasoli nietkniętą.

 

Wszystko czego potrzebujesz, to:

 

szklanka bulionu warzywnego

1 puszka czarnej fasoli

2 ząbki czosnku

1/2 cebuli

garść świeżej kolendry

1 i 1/2 łyżeczki kminku

1/2 awokado

1 łyżeczka papryki wędzonej

odrobina płatków chilli według uznania

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżka oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

 

W garnku na rozgrzaną oliwę dodaj cebulę i czosnek posiekane w drobną kostkę. Pokrój paprykę na małe kawałki i dodaj je do garnka. Odcedź dokładnie fasolę i zetrzyj ją na miazgę widelcem, lub przy pomocy blendera, całą lub zostawiając 1/4 puszki jako nadający struktury dodatek. Dodaj bulion warzywny, posiekaną kolendrę, kminek, chili oraz ocet balsamiczny i odstaw do gotowania na 10 minut. Kiedy składniki dobrze się połączą, rozlej zupę do półmisków i udekoruj połówkami plasterków awokado. Smacznego!

 

Pamiętaj, że do każdego dania możesz dodać suplement diety EstroVita, który uzupełni Twoją dietę w kwasy tłuszczowe omega – element niezbędny do prawidłowej pracy ciała, który możemy dostarczyć do naszego organizmu jedynie w diecie. Suplementu nie można podgrzewać, dlatego możemy dodać go do przestudzonych zup, sosów, produktów mlecznych oraz sałatek i surówek. Już 5 ml dziennie całkowicie pokrywa zapotrzebowanie na NNKT dla Twojego organizmu, a zmiany widoczne są gołym okiem – młodsza skóra, zwiększona odporność i lepsze samopoczucie to tylko niektóre z nich.