6 szybkich przekąsek na podróż samochodem dla dzieci i dorosłych!
W podróży, szczególnie z najmłodszymi, trudno nie ulec pokusie skręcenia z drogi w kierunku jednej z popularnych restauracji z szybkim jedzeniem. Aby temu zapobiec zwykłe kanapki nie wystarczą, tym bardziej że w trakcie podróży często stają się nieapetyczne. Nie oznacza to jednak, że skazani jesteśmy na fastfoody! Poniższe przepisy pokażą Ci jak przygotować szybką, zdrową i smaczną przekąskę do samochodu, z której zadowoleni będą mali i duzi.
Ulubiony snack
Każdy ma swoją ulubioną przekąskę, której najchętniej nie zamieniłby na nic innego. Spróbujmy więc z niej nie rezygnować, ale urozmaicić ją tym, co nada jej głębi smaku oraz zapewni niezbędne wartości odżywcze. Mix możemy zrobić ze wszystkiego: płatków śniadaniowych, łakoci, orzeszków, suszonych lub destylowanych owoców i warzyw a także bakalii.
Skladniki:
Garść słonych precli lub małych herbatniczków
Garść orzeszków w czekoladzie
Pół garści nienamoczonych rodzynków
Pół garści orzeszków ziemnych
Łyżeczka suplementu EstroVita Kids
Sposób przygotowania:
Całość wystarczy jedynie wymieszać i zapakować wprost do papierowych torebek, które łatwo jest zawinąć i zostawić na później. Ten prosty przepis niesie ze sobą wiele korzyści: nie brudzi rąk ani otoczenia, co jest szczególnie uciążliwe w trasie, a także jest atrakcyjnym posiłkiem dla dzieci, które z przyjemnością schrupią go w drodze. Z dodatkiem EstroVita Kids otrzymujemy pyszną i wartościową przekąskę, wzbogacając mieszankę o delikatny smak banana z pomarańczą lub malin.
Popcorn
Choć zazwyczaj kojarzymy go z seansem filmowym w kinie, popcorn to zdrowa przekąska, która posiada same zalety: jest smaczna, chrupiąca i zawiera w sobie witaminy oraz białko. Często unikamy go ze względu na najczęściej stosowane dodatki, takie jak sól oraz roztopione masło, jednak z powodzeniem możemy zastąpić je czymś o wiele bardziej aromatycznym, jak np. rozmaryn, suszony czosnek, chilli, a nawet cynamon i cukier waniliowy, które w połączeniu z odrobiną tłuszczu nadadzą prażonej kukurydzy wyjątkowego aromatu.
Precle chipotle
Dla osób ceniących sobie wyraziste w smaku jedzenie powstał przepis na precle chipotle, czyli z dodatkiem ostrej papryki. Jest to kolejna niebrudząca propozycja o wyjątkowym smaku, który może zaskoczyć każdego.
Składniki:
4 szklanki precelków
1 białko jaja
1 łyżka wody
1/2 szklanki brązowego cukru
1-1 / 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/8 łyżeczki zmielonego pieprzu chipotle
Łyżeczkę EstroVita na każdą osobę
Sposób przygotowania:
Umieść precle w dużej misce. Ubij białko i wodę na piankę, dodaj przyprawy i ostrożnie wymieszaj, a następnie dodaj precle do mieszanki.
Wyłóż precle na blachę i piecz w 180 ° C przez 10-12 minut lub do wyschnięcia. Po wystygnięciu przełóż do miski i dodaj suplement diety EstroVita, mieszaj dokładnie aż do równomiernego wymieszania się masy.
Chrupiący miks z bananem
Podobnie jak w pierwszym przepisie zależy nam na stworzeniu szybkiej, prostej i zaskakującej smakiem mieszanki, która trafi w każde podniebienie.
Składniki:
1 szklanka płatków śniadaniowych o smaku miodowym
1 szklanka płatków śniadaniowych o smaku cynamonowym
1/2 szklanki połówek orzecha pecan
1/2 szklanki suszonych chipsów bananowych
1 łyżeczka EstroVita
Składniki wystarczy wymieszać i zapakować do szczelnie zawiniętej, papierowej torby.
Warzywa z dipem
Korzystając z twardych i dobrze schłodzonych uprzednio warzyw możemy mieć pewność, że nie rozpadną się oraz nie puszczą soków w trakcie podróży. W tej roli idealnie spisze się pocięta w ćwiartki, młoda marchewka, nać selera, rabarbar, a także twarde jabłka pocięte w ósemki.
Jako dip świetnie sprawdzi się masło orzechowe, które nie kapie i sztywno trzyma się podstawy dania.
Paseczki z chleba tostowego na słodko
To kolejna przekąska, którą bez obaw można doprawiać według swoich upodobań i w prosty sposób zmieniać jej smak.
Składniki:
4 kromki chleba tostowego
1 łyżka masła orzechowego
¼ szklanki mieszanki posiekanych orzechów
1 łyżeczka EstroVita
Sposób przygotowania:
Obetnij skórki od chleba tostowego i włóż go do opiekacza aż do momentu zarumienienia. Wymieszaj masło orzechowe z suplementem EstroVita i posmaruj mieszanką chleb po przestygnięciu. Całość przełóż do miseczki z orzechami i potrząsaj aż do przyklejenia się wszystkich orzechów do masła.