6 szybkich przekąsek na podróż samochodem dla dzieci i dorosłych!

W podróży, szczególnie z najmłodszymi, trudno nie ulec pokusie skręcenia z drogi w kierunku jednej z popularnych restauracji z szybkim jedzeniem. Aby temu zapobiec zwykłe kanapki nie wystarczą, tym bardziej że w trakcie podróży często stają się nieapetyczne. Nie oznacza to jednak, że skazani jesteśmy na fastfoody! Poniższe przepisy pokażą Ci jak przygotować szybką, zdrową i smaczną przekąskę do samochodu, z której zadowoleni będą mali i duzi.

 

Ulubiony snack

 

Każdy ma swoją ulubioną przekąskę, której najchętniej nie zamieniłby na nic innego. Spróbujmy więc z niej nie rezygnować, ale urozmaicić ją tym, co nada jej głębi smaku oraz zapewni niezbędne wartości odżywcze. Mix możemy zrobić ze wszystkiego: płatków śniadaniowych, łakoci, orzeszków, suszonych lub destylowanych owoców i warzyw a także bakalii.

 

Skladniki:

 

Garść słonych precli lub małych herbatniczków

Garść orzeszków w czekoladzie

Pół garści nienamoczonych rodzynków

Pół garści orzeszków ziemnych

Łyżeczka suplementu EstroVita Kids

 

Sposób przygotowania:

 

Całość wystarczy jedynie wymieszać i zapakować wprost do papierowych torebek, które łatwo jest zawinąć i zostawić na później. Ten prosty przepis niesie ze sobą wiele korzyści: nie brudzi rąk ani otoczenia, co jest szczególnie uciążliwe w trasie, a także jest atrakcyjnym posiłkiem dla dzieci, które z przyjemnością schrupią go w drodze. Z dodatkiem EstroVita Kids otrzymujemy pyszną i wartościową przekąskę, wzbogacając mieszankę o delikatny smak banana z pomarańczą lub malin.

 

Popcorn

 

Choć zazwyczaj kojarzymy go z seansem filmowym w kinie, popcorn to zdrowa przekąska, która posiada same zalety: jest smaczna, chrupiąca i zawiera w sobie witaminy oraz białko. Często unikamy go ze względu na najczęściej stosowane dodatki, takie jak sól oraz roztopione masło, jednak z powodzeniem możemy zastąpić je czymś o wiele bardziej aromatycznym, jak np. rozmaryn, suszony czosnek, chilli, a nawet cynamon i cukier waniliowy, które w połączeniu z odrobiną tłuszczu nadadzą prażonej kukurydzy wyjątkowego aromatu.

 

Precle chipotle

 

Dla osób ceniących sobie wyraziste w smaku jedzenie powstał przepis na precle chipotle, czyli z dodatkiem ostrej papryki. Jest to kolejna niebrudząca propozycja o wyjątkowym smaku, który może zaskoczyć każdego.

 

Składniki:

 

4 szklanki precelków

1 białko jaja

1 łyżka wody

1/2 szklanki  brązowego cukru

1-1 / 2 łyżeczki zmielonego cynamonu

1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1/8 łyżeczki zmielonego pieprzu chipotle

Łyżeczkę EstroVita na każdą osobę

 

Sposób przygotowania:

 

Umieść precle w dużej misce. Ubij białko i wodę na piankę,  dodaj przyprawy i ostrożnie wymieszaj, a następnie dodaj precle do mieszanki.

Wyłóż precle na blachę i piecz w 180 ° C przez 10-12 minut lub do wyschnięcia. Po wystygnięciu przełóż do miski i dodaj suplement diety EstroVita, mieszaj dokładnie aż do równomiernego wymieszania się masy.

 

Chrupiący miks z bananem

 

Podobnie jak w pierwszym przepisie zależy nam na stworzeniu szybkiej, prostej i zaskakującej smakiem mieszanki, która trafi w każde podniebienie.

 

Składniki:

 

1 szklanka płatków śniadaniowych o smaku miodowym

1 szklanka płatków śniadaniowych o smaku cynamonowym

1/2 szklanki połówek orzecha pecan

1/2 szklanki suszonych chipsów bananowych

1 łyżeczka EstroVita

 

Składniki wystarczy wymieszać i zapakować do szczelnie zawiniętej, papierowej torby.

 

Warzywa z dipem

 

Korzystając z twardych i dobrze schłodzonych uprzednio warzyw możemy mieć pewność, że nie rozpadną się oraz nie puszczą soków w trakcie podróży. W tej roli idealnie spisze się pocięta w ćwiartki, młoda marchewka, nać selera, rabarbar, a także twarde jabłka pocięte w ósemki.

Jako dip świetnie sprawdzi się masło orzechowe, które nie kapie i sztywno trzyma się podstawy dania.

 

Paseczki z chleba tostowego na słodko

 

To kolejna przekąska, którą bez obaw można doprawiać według swoich upodobań i w prosty sposób zmieniać jej smak.

 

Składniki:

 

4 kromki chleba tostowego

1 łyżka masła orzechowego

¼ szklanki mieszanki posiekanych orzechów

1 łyżeczka EstroVita

 

Sposób przygotowania:

 

Obetnij skórki od chleba tostowego i włóż go do opiekacza aż do momentu zarumienienia. Wymieszaj masło orzechowe z suplementem EstroVita i posmaruj mieszanką chleb po przestygnięciu. Całość przełóż do miseczki z orzechami i potrząsaj aż do przyklejenia się wszystkich orzechów do masła.