Codzienne nasz organizm mierzy się z wieloma czynnikami, które wpływają na jego funkcjonowanie i prędzej czy później odbijają się na powstawaniu zmian widocznych na skórze.

Co kryje się pod nazwą antyoksydanty?

Antyoksydanty to naturalnie występujące związki, które posiadają zdolność neutralizacji wolnych rodników. Zakłócenie równowagi pomiędzy wolnymi rodnikami, a usuwaniem ich z organizmu powoduje rozwój stresu oksydacyjnego. To dzięki antyoksydantom procesy starzenia się zostają zredukowane, a nasz organizm cieszy się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Antyoksydanty można znaleźć w wielu produktach, jednak ich największe źródło znajduje się w warzywach i owocach. Warto dodać, że witaminą o najsilniejszym działaniu antyoksydacyjnym jest witamina E. – mówi dr n. med. Edyta Blus

Jednymi z najskuteczniejszych elementów w walce z wolnymi rodnikami są witaminy A, C, E oraz polifenole i karotenoidy. To one są dla organizmu niezbędnymi składnikami i niosą za sobą wiele cennych właściwości.

Zadbaj o prawidłową dietę!

Biorąc pod uwagę powyższe wskazanym jest, by przyjmować je z pożywieniem lub dodatkowo je suplementować. Latem nie powinniśmy się obawiać o niedobory antyoksydantów, ponieważ sezonowych warzyw oraz owoców, w których można je znaleźć nie brak. Problem może pojawić się jesienią i zimą, kiedy ze sklepowych półek warzywa i owoce zaczynają znikać.  Z pomocą przychodzi EstroVita IMMUNO!

EstroVita Immuno to suplement diety o najwyższej skoncentrowanej zawartości kwasów tłuszczowych omega 3, 6, 9  wyizolowanych z unikalnej mieszaniny aż 4 olejów roślinnych (lnianego, czarnej porzeczki, czarnuszki oraz wiesiołka). EstroVita Immuno zwiera starannie dobraną kompozycję kwasów tłuszczowych z grupy omega 3/omega 6 w doskonałej proporcji omega 3/omega 6 oraz kompleks witamin A, D, E, K. Witamina A i D pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a obecność oleju z czarnej porzeczki przyczynia się do wzmocnienia całego organizmu. EstroVita Immuno w postaci estrów etylowych zapewnia znakomitą biodostępność i wysoką bioretencję w organizmie.

Antyoksydanty mają olbrzymi wpływ na nasze ciało – jego funkcjonowanie, wygląd i ogólne samopoczucie. W każdym organizmie występują wolne rodniki, jednak, gdy jest ich za dużo – organizm może zacząć się buntować. Antyoksydanty zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, są wsparciem dla naszego układu odpornościowego oraz chronią przed negatywnymi, zewnętrznymi czynnikami. Warto urozmaicić dietę w przeciwutleniacze oraz sięgnąć po dodatkową suplementację. Nie popadajmy jednak ze skrajności w skrajność – nadmiar przeciwutleniaczy również może być niebezpieczny.


dr n. med. Edyta Blus

Doktor nauk medycznych w zakresie biologii medycznej i magister biologii. Doświadczenie zawodowe zdobywała podczas stażu i pracy w Pracowni Immunologii Doświadczalnej Instytutu Biologii Medycznej Polskiej Akademii Nauk oraz  jako nauczyciel akademicki immunologii i patofizjologii na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi.