Błonnik jest włóknem pokarmowym, nieulegającym trawieniu, które niezbędne jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zobacz, jakie jeszcze ma właściwości i gdzie można go znaleźć.
Błonnik:
- usprawnia działanie pracy jelit;
- wspomaga regularne wypróżnianie;
- zapobiega zaparciom;
- zmniejsza wchłanianie cholesterolu przez co może obniżać ryzyko chorób układu krążenia;
- obniża stężenie glukozy we krwi;
- wchłania wodę, co redukuje uczucie głodu – szczególnie istotne dla osób odchudzających się;
- pobudza wydzielanie śliny, ta z kolei chroni nasze zęby przed np. próchnicą;
- wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, co wpływa na poprawę wydzielania soków trawiennych;
- poprawia wygląd skóry, a także wzmacnia włosy i paznokcie.
Błonnik niesie za sobą wiele korzyści wpływających na nasz organizm, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Biorąc pod uwagę, że jest to produkt pochodzenia naturalnego, nie wykazano przeciwwskazań do jego stosowania. Niemniej warto mieć na uwadze, aby mimo wszystko skonsultować jego przyjmowanie w zwiększonych ilościach z lekarzem. – wspomina ekspert EstroVity dr n. med. Edyta Blus
W jakich produktach można znaleźć błonnik?
- pieczywo pełnoziarniste;
- płatki żytnie;
- owoce i warzywa (najwięcej błonnika mają porzeczki i maliny);
- ziarna słonecznika;
- pestki dyni;
- suszone owoce, szczególnie morele, figi i śliwki;
- siemię lniane.
Jak mówi dr n. med. Edyta Blus: „Warto pamiętać, że do spożycia błonnika powinniśmy nasz organizm przyzwyczajać stopniowo. Zwłaszcza jeśli wcześniej w naszej diecie było go niewiele. Istotne jest także odpowiednie nawodnienie, ponieważ niewystarczająca ilość płynów może spowodować nieodpowiednie przyswajanie błonnika, co z kolei doprowadzi do zaparć.”
Ograniczenia?
Nie powinniśmy przesadzać z przyjmowaniem błonnika – zarówno jego nadmiar, jak i niedobór mogą prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji zdrowotnych. Dzieje się tak ponieważ błonnik może utrudnić wchłanianie minerałów i witamin, co na dłuższą metę może spowodować braki pokarmowe, a nawet anemię. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca dostarczanie organizmowi 20 – 40 g błonnika dziennie.
dr n. med. Edyta Blus
Doktor nauk medycznych w zakresie biologii medycznej i magister biologii. Doświadczenie zawodowe zdobywała podczas stażu i pracy w Pracowni Immunologii Doświadczalnej Instytutu Biologii Medycznej Polskiej Akademii Nauk oraz jako nauczyciel akademicki immunologii i patofizjologii na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi.