Olej z pestek dyni

Właściwości i zastosowanie pestek dyni

Nazywany przez niektórych „zielonym złotem”, pozyskiwany przez tłoczenie na zimno, wyróżniający się orzechowym smakiem i zapachem – olej z pestek dyni. Posiada wiele korzystnych właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm – znalazł zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej, gdzie stosowany jest w walce z pasożytami, a także jako wsparcie dla układu moczowego. Ponadto znaleźć go można w kosmetyce, gdzie zdaje egzamin na piątkę z plusem!

Właściwości oleju z pestek dyni

Już od dawien dawna znane są właściwości oleju z pestek dyni, z czego chętnie korzystano w medycynie ludowej. Olej ten służył m.in. jako środek na:

  • pasożyty układu przewodu pokarmowego – może przyspieszać ich usuwanie z organizmu dzięki zawartości alkaloidów. Olej z pestek dyni nie podrażnia żołądka i jelit.
  • prostatę – jest składnikiem wielu suplementów diety dla mężczyzn. Udowodniono, że olej z pestek dyni i jego składniki przyczyniają się do utrzymania zdrowych funkcji prostaty i pęcherza moczowego. Dzieje się tak przez wzgląd na zawartość fitosterolu w oleju.

To jednak nie wszystko – olej z pestek dyni wykorzystywano także jako środek wspomagający łagodzenie objawów alergii oddechowej oraz pozytywnie wpływający na funkcjonowanie układu nerwowego, a co za tym idzie na poprawę samopoczucia. Nie bez znaczenia jest zawartość zeaksantyny w oleju, która pomaga chronić wzrok oraz wspomaga go. Olej zawdzięcza swoje wspierające organizm właściwości:

  • zawartości kwasów nienasyconych,
  • zawartości witamin A, E, D oraz z grupy B,
  • zawartości potasu, selenu oraz cynku.

Zastosowanie oleju z pestek dyni w kosmetyce

Szereg właściwości „zielonego złota” sprawił, że chętnie wykorzystywany jest w kosmetyce, jako nawilżenie oraz regeneracja dla skóry. Wiele kobiet stosuje go również na włosy, ponieważ sprawia, że te stają się mocniejsze i lśniące. Ważne jest jednak, aby przed bezpośrednim nałożeniem oleju na skórę rozcieńczyć go z wodą lub przyrządzić na jego bazie maseczkę. Ciemna barwa oleju może sprawić, że na skórze pojawią się przebarwienia.

Zastosowanie oleju z pestek dyni w kuchni

Na początku warto wspomnieć, że na oleju z pestek dyni nie należy smażyć, ponieważ wysoka temperatura niweluje jego właściwości. Musi być zatem stosowany wyłącznie na zimno. Dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi chętnie staje się uzupełnieniem do sałatek, sosów, surówek, jogurtów a nawet deserów – można stosować go także jako dodatek do lodów lub ciast.

Przechowywanie

Olej powinien być przechowywany w ciemnym pomieszczeniu i temperaturze nieprzekraczającej 20 st. Celsjusza; może być przechowywany nawet do trzech miesięcy – jeśli opakowanie, w którym się znajduje, jest szczelnie zamknięte. Po otwarciu najlepiej przechowywać go w lodówce.

Olej z pestek dyni jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych przez co odnajduje się niemal w każdej dziedzinie życia – jako składnik potraw czy kosmetyków. Został doceniony przez wiele osób przez wzgląd na swoje korzystne właściwości, którym wspiera nasz organizm. Olej z pestek dyni jest też nieocenionym składnikiem suplementów dla mężczyzn. Warto zatem zaprosić ten olej do swojej kuchni i cieszyć się jego właściwościami!


Olej laniany

Właściwości oleju lnianego

Olej lniany często jest pomijany przez zwykłego klienta sklepu spożywczego. Nie kojarzy mu się on z niczym konkretnym, nie należy do pierwszych produktów przychodzących do głowy, gdy myślimy o dodatku do posiłku. Olej lniany to jednak jeden z najzdrowszych, powszechnie dostępnych typów olei, zawierający w sobie ogromne bogactwo składników odżywczych, wspomagających nasze zdrowie i samopoczucie.

Być może słysząc „siemię lniane” dostajesz drgawek, kojarząc je z ziołową kuracją wszelkich dolegliwości charakterystyczną dla naszych babć. Nie można jednak zaprzeczyć, że nasiona już w swojej oryginalnej formie mają właściwości prozdrowotne. W swoim składzie zawierają bowiem błonnik rozpuszczalny w wodzie oraz śluzy, stąd napary z nich wspomagają leczenie zatrucia pokarmowego, zaparć, chorób układu pokarmowego, wrzodów żołądka, dwunastnicy, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, czy chorobę Leśniowskiego-Crohna. Właśnie z tych nasion wytwarza się olej lniany, zawierający znaczącą ilość substancji prozdrowotnych.

  • Źródło kwasów tłuszczowych – Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, oddziałują na wiele jego układów i organów, określane są często jako witamina F. Olej lniany zawiera: kwas alfa-lilnolenowy (omega-3) w ilości ok. 26-58%, linolowy (omega-6) ok. 5-23%, oleinowy (omega-9) ok. 13-38%, arachidonowy, ale także kwasy nasycone jak: mirystynowy, palmitynowy, stearynowy.
  • Witamina E – Zwana inaczej tokoferolem, wykazująca działanie antyoksydacyjne, przeciwdziała starzeniu się oraz poprawia wygląd skóry.
  • Sterole roślinne – β-sitosterol, campesterol, avenasterol, stigmasterol – zmniejszające poziom cholesterolu we krwi, poprzez minimalizację jego wchłaniania w jelitach.
  • Karotenoidy – a zwłaszcza luteina, wpływająca pozytywnie na zmysł wzroku.

Olej lniany jest źródłem samego zdrowia, a ma bardzo wiele zastosowań: można go dodawać do sałatek, twarogów i pasty twarogowej, kanapek, gotowanych warzyw. Nie wolno jednak na nim smażyć. Dorosła osoba powinna przyjmować ok. 2-4 łyżek oleju lnianego dziennie, jeśli jednak robi to na zalecenie lekarze, w celach medycznych, dawkę można zwiększyć. Wiele firm obecnie oferuje olej lniany na rynku, sam możesz wybrać swój ulubiony smak, zwróć tylko uwagę w jaki sposób był przechowywany w sklepie. Jeśli nie są w przestrzeni chłodzącej, a na półce – niestety stracą swoje wartości odżywcze. Olej lniany musi być przechowywany „na zimno”, tylko wtedy możesz korzystać ze wszystkich jego wartości.

Jaki wpływ ma olej lniany na organizm człowieka?

U kobiet zmniejsza objawy napięcia przedmiesiączkowego, wspomaga przechodzenie cyklu menstruacyjnego oraz minimalizuje objawy menopauzy. U mężczyzn, natomiast, wspomaga leczenie bezpłodności i schorzeń prostaty. W przypadku obu płci niweluje objawy alergii skórnych, zapobiega chorobom skóry; w tym łupieżowi czy łojotokowi, przeciwdziała łuszczeniu się i nadmiernemu przesuszeniu skóry. W przypadku schorzeń neurologicznych – takich jak choroba Alzhaimera, stwardnienie rozsiane, neuropatia nerwów u cukrzyków – hamuje ich rozwój. Podobnie oddziałuje na choroby układu krążenia: miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, chorobę niedokrwienną serca. Działa antyarytmicznie, zwiększając siłę mięśnia sercowego, a także wspomagając produkcję dobrego cholesterolu. Buduje tkankę nerwową mózgu płodu i pomaga w prawidłowym rozwoju ciąży. Regeneruje błony śluzowe układu pokarmowego. Wpływa na syntezę hormonów szczęścia: dopaminy i serotoniny, przez co dobrze działa w leczeniu depresji. Ułatwia także koncentrację uwagi oraz poprawia pamięć. Dla osób odchudzających się: przy wysiłku fizycznym, u sportowców, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.


Owoc granatu

Dlaczego jest taki cenny dla zdrowia?

Wiele warzyw i owoców ma korzystny wpływ na poprawę funkcjonowania naszego organizmu. Owoc granatu jest jednym z nich. Nasiona tego owocu zawierają spore ilości przeciwutleniaczy to one eliminują z naszego organizmu wolne rodniki powstałe przy naturalnych procesach fizjologicznych. Niewielkie ilości wolnych rodników są rozładowywane przez nas samoczynnie, jednak ich nadmiar prowadzi do groźnych powikłań. Granaty mają jeszcze jedną cechę, która je wyróżnia – w ich nasionach kryje się kwas punikowy (omega-5), którego nie spotkamy u innych roślin.

Wysoka zawartość antyoksydantów przyczynia się do hamowania procesów starzenia się komórek. Kwas cytrynowy i tanina pomaga zaś w łagodzeniu problemów trawiennych.

Bomba witaminowa

Owoc granatu oraz pozyskiwany z niego sok jest źródłem wielu witamin do których możemy zaliczyć:

  • witaminę C,
  • witaminę E,
  • witaminę D,
  • witaminę A.

Prócz wymienionych witamin sok z granatów posiada wiele składników mineralnych oraz substancji odżywczych takich jak:

  • magnez,
  • potas,
  • wapń,
  • fosfor,
  • krzem,

Kwas punikowy

Zaliczany jest do mało popularnej rodziny kwasów tłuszczowych mega 5. Istnieją wyniki badań, które wykazują, że regularne spożywanie kwasu punikowego znacząco obniża ilość złego cholesterolu we krwi.

Nasiona granatu korzystnie wpływają na nasz układ krwionośny. Udowodniono, że już po dwóch tygodniach stosowania kuracji z kwasu punikowego obniża się ciśnienie krwi u osób zmagających się z nadciśnieniem.


Czarnuszka

Właściwości oleju z czarnuszki

Naturalne składniki zyskały ogromną popularność głównie przez zdrowotne właściwości. Wiele kobiet rezygnuje z kupowanych kosmetyków i przyrządza w domu własne „mikstury”, które poprawiają np. kondycję skóry, czy włosów. Niektóre składniki stosujemy dodając do potraw, tworząc idealne kompozycje dań. Takim dodatkiem może być olej z czarnuszki – od lat wspierający nasze zdrowie.

Czarnuszka – czym jest?

Roślina ta pochodzi z terenów Azji Zachodniej oraz Europy Południowo-Wschodniej. Jej cechą charakterystyczną są niebieskie lub białe kwiaty przypominające swoiste upierzenie. Czarnuszka jest znana także jako kmin czarny, kolendra siewna czy kąkolnica. Nasiona czarnuszki posiadają prozdrowotne właściwości i to właśnie one odnajdują swoje zastosowanie w kuchni, kosmetyce, a nawet medycynie naturalnej. Już w starożytnym Egipcie roślina była wykorzystywana do leczenia dolegliwości żołądkowych czy zmian skórnych – tak jest do dziś.

Właściwości oleju z czarnuszki

Najwięcej witamin, składników mineralnych i odżywczych zawiera olej z czarnuszki tłoczony na zimno – wykazuje on mnóstwo prozdrowotnych właściwości.

Układ pokarmowy

Od dawien dawna olej z czarnuszki był wykorzystywany w łagodzeniu objawów związanych z zatruciem pokarmowym, refluksem, wrzodami żołądka i dwunastnicy. Badania potwierdzają, że olej z czarnuszki doskonale sprawdza się w walce z bakterią Helicobakter pylori, uznawaną za przyczynę rozwoju choroby wrzodowej. Istnieją również artykuły sugerujące, że olej z czarnuszki pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby – wspomaga jej pracę.

Cholesterol

Dzięki zawartości nienasyconych kwasów omega-3,-6,-9 olej z czarnuszki świetnie obniża poziom cholesterolu we krwi. Kwasy omega uelastyczniają ściany naczyń krwionośnych przez co mogą zmniejszać ryzyko ich twardnienia i powstawania zakrzepów. Regularne stosowanie oleju z czarnuszki może więc wpływać na obniżenie ciśnienia krwi, dbając tym samym o układ sercowo-naczyniowy.

Odporność

Olej z czarnuszki od wielu lat wykorzystywany jest w celu poprawy odporności organizmu.. Olej z czarnuszki świetnie sprawdza się zarówno u dorosłych jak i u dzieci. Szczególnie polecany jest osobom borykającym się z obniżoną odpornością oraz takim, u których często powracają infekcje.

Alergia i zapalenie oskrzeli

Liczne badania donoszą, że olej z czarnuszki jest jednym z najlepszych naturalnych produktów dla osób zmagających się z alergią lub infekcjami górnych dróg oddechowych. Zawarte w oleju składniki wspomagają proces leczenia zapalenia oskrzeli – zalegająca wydzielina jest łatwiej wykrztuszana, a oskrzela pracują znacznie wydajniej.

Skóra i włosy

Olej z czarnuszki sprawdza się zarówno wtedy, gdy stosujemy go od wewnątrz, jak i od zewnątrz. Dlatego też wiele osób wykorzystuje go do nacierania ciała np. w lecie. Olej skutecznie zabezpiecza skórę przed poparzeniami słonecznymi. Łagodzi także powstałe wcześniej podrażnienia i przyspiesza proces gojenia się ran. Ponadto odnajduje się jako „wspomagacz” przy leczeniu łupieżu, trądziku czy atopowego zapalenia skóry. To jednak nie wszystko – olej poprawia kondycję włosów i przeciwdziała ich wypadaniu. Dzięki pobudzającym właściwościom, przyspiesza porost nowych włosów.

Dawkowanie oleju z czarnuszki

Przyjmuje się spożywanie 1-2 łyżeczek dziennie. Poprzez specyficzny smak oleju najlepiej przyjmować go razem z posiłkami. Ważne jest, aby – zanim zaczniemy stosować olej – udać się na konsultacje do lekarza, tym bardziej, kiedy przewlekle chorujemy lub mamy wątpliwości co do stanu swojego zdrowia. Olej z czarnuszki można stosować na włosy (dodając do szamponu), na skórę, doustnie oraz jako dodatek np. do sałatek.

Z racji tego, że olej z czarnuszki tłoczony jest na zimno, nie jest wskazane by go podgrzewać lub na nim smażyć. Najlepiej przechowywać olej w temperaturze 5-10 st. C. Należy pamiętać, że po otwarciu olej trzeba spożyć w czasie trzech miesięcy.


Ogórecznik

Właściwości oleju z ogórecznika

Olej z ogórecznika jest wyjątkowym produktem – jego działania skupiają się między innymi na eliminowaniu i redukowaniu stanów zapalnych. Ponadto jest bogaty w kwas tłuszczowy gammalinolenowy (GLA).
Olej z ogórecznika jest olejem roślinnym o lekko żółtym zabarwieniu. Powstaje z nasion ogórecznika lekarskiego – to roślina o niebieskich delikatnych kwiatach. Wykorzystywany jest w medycynie naturalnej, ale i w kosmetyce pielęgnacyjnej – szczególnie polecany dla osób borykających się z suchą i wrażliwą skórą.

Właściwości zdrowotne

Olej z ogórecznika pobudza krążenie krwi, redukuje ból oraz stany zapalne. Pomaga w pozbyciu się toksyn z organizmu, poprawia pracę układu trawiennego, co może korzystnie wpłynąć na procesy odchudzania. Wykorzystywany jest także w leczeniu obrzęków.

To bogate źródło kwasu GLA – gammalinolenowego należącego do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwas ten odgrywa ważną rolę w naszym organizmie.  Suplementację kwasu GLA zaleca się osobom z atopowym zapaleniem skóry, egzemą i łuszczycą. Mogą stosować go osoby cierpiące na trądzik, a także skłonne do alergii. Pomaga na szorstką i swędzącą skórę. Olej z ogórecznika – regularnie stosowany – wspomaga odmowę skóry i wzmacnia ją, przywracając tym samym elastyczność i odpowiednie nawilżenie. Olej podnosi odporność skóry na niekorzystne warunki zewnętrzne, co dodatkowo chroni wrażliwą skórę.

W składzie oleju z ogórecznika można znaleźć sól krzemową, która wspiera wchłanianie się takich pierwiastków jak magnez, żelazo, cynk i potas. Jest także źródłem witaminy A i C – równie istotnych dla organizmu.

Olej z ogórecznika ma zatem niebagatelny wpływ na nasz organizm w tym:

  • wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • wspiera układ pokarmowy poprawiając funkcjonowanie jelit,
  • wspiera układ krążenia – zmniejsza agregację krwinek,
  • wspiera układ kostno-stawowy – łagodzi objawy pochodzenia reumatoidalnego.

Zaproś olej z ogórecznika do swojej kuchni!

Włączenie oleju z ogórecznika do swojej diety może przynieść wiele korzyści. Warto jednak pamiętać, że unikatowe składniki zawarte w oleju nie lubią się z wysokimi temperaturami, przez co nie są na nie odporne. Olej zatem nie może być wykorzystywany do smażenia czy pieczenia – należy spożywać go na zimno. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie by dodać go do ulubionej sałatki czy surówki. Z powodzeniem może być dobrym dodatkiem do koktajlu. Smak oleju z ogórecznika – jak wskazuje jego nazwa – przypomina smak ogórka.

Dawkowanie oleju zależy w głównej mierze od przyczyny stosowania – przyjmując olej z ogórecznika na problemy skórne dawkowanie (po uprzedniej konsultacji z lekarzem), może być inne, niż w przypadku problemów trawiennych. U zdrowych osób dorosłych suplementujących olej dzienna dawka nie powinna przekraczać 1 łyżeczki. Sięgając po olej z ogórecznika bezwzględnie powinniśmy się upewnić z jakich źródeł pochodzi i czy został odpowiednio wytłoczony – na zimno. Powinniśmy sięgnąć po produkt dobry jakościowo posiadający certyfikat. Olej należy przechowywać w miejscu ciemnym i chłodnym – wystawiony na promienie słoneczne często jełczeje.

Nie ulega wątpliwości, że olej z ogórecznika niesie ze sobą wiele korzyści wpływających na nasze zdrowie. Jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych – niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.


Wiesiołek

Wiesiołek – co powinno się o nim wiedzieć?

Wiesiołek jest rośliną dobrze znaną w Polsce, zazwyczaj można ją spotkać na polach lub łąkach. Stosuje się ją przeważnie w ziołolecznictwie – wytwarzane oleje z nasion wiesiołka mają szczególny wpływ na zdrowie i urodę. Bogate są w kwasy tłuszczowe takie jak: linolowy gamma-linolenowy, które stanowią od 15 do nawet 20 proc. składu produktów sporządzonych na bazie wiesiołka. Ponadto roślina składa się z wielu mikroelementów – magnez, cynk, selen, wapń oraz witamina E. Pozyskiwany z wiesiołka olej powinien być używany wyłącznie na zimno, zatem wszelkie podgrzewanie czy smażenie nie wchodzi w grę. Sprawdzi się jednak jako dodatek do sałatek lub maseczek regenerujących.

Działanie wiesiołka

Kwasy tłuszczowe zawarte w nasionach wiesiołka mają korzystny wpływ na organizm. Dzięki zawartości innych, równie wartościowych składników, olej z wiesiołka wspomaga wiele procesów zachodzących w organizmie. Może być pomocny przy wielu dolegliwościach: często zalecany jest wśród osób chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów, ponieważ zapobiega on odkładaniu się tkanki tłuszczowej i wpływa na przyspieszenie przemiany materii.

Wiesiołek odnajduje również swoje zastosowaniu przy obniżaniu parametrów lipidowych, czyli tych, które odpowiadają za m.in. cholesterol. Wiesiołek dobrze sprawdza się także w minimalizowaniu napięcia związanego z miesiączką, łagodzi tym samym wahania nastroju i migreny. Wyniki badań eksperymentalnych wskazują również jego pozytywny wpływ na procesy pamięciowe oraz koncentrację.

Zdrowie i uroda

Biorąc pod uwagę szerokie zastosowanie tej popularnej rośliny nie można zapomnieć o tym, że wiesiołek świetnie sprawdza się także jako środek pielęgnacyjny. Wpływa na gładkość skóry, oraz na kondycję włosów i paznokci. Roślina ta wspomaga nawilżenie skóry, pomaga w utrzymaniu jej jędrności i elastyczności. Zawarte w wiesiołku kwasy pomagają w terapii różnych zaburzeń dermatologicznych. Olej z nasion wiesiołka można również stosować zewnętrznie np. do smarowania skóry lub nakładania na mokre włosy.

Olej z wiesiołka pomaga w zrzuceniu nadmiaru kilogramów

Wiesiołek wspomaga procesy trawienne oraz zapobiega magazynowaniu się tłuszczów w organizmie. Kwas GLA aktywuje funkcje brunatnej tkanki tłuszczowej, dzięki czemu w organizmie zachodzi proces spalania zbędnego tłuszczu.

Olej z wiesiołka pomaga w zwalczaniu trądziku

Nienasycone kwasy tłuszczowe utrzymują odpowiedni poziom nawodnienia organizmu oraz zapobiegają utracie wody przez skórę. Dlatego też olej z wiesiołka wspiera utrzymanie jędrności i elastyczności skóry. Pomaga również w usunięciu toksyn.

Olej z wiesiołka najlepiej stosować w jego skoncentrowanej formie w połączeniu z innymi olejami oraz dodatkiem witamin.

Kwasy tłuszczowe zawarte w nasionach wiesiołka mają korzystny wpływ na organizm. Dzięki zawartości innych, równie wartościowych składników, olej z wiesiołka wspomaga wiele procesów zachodzących w organizmie. Może być pomocny przy wielu dolegliwościach: często zalecany jest wśród osób chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów, ponieważ zapobiega on odkładaniu się tkanki tłuszczowej i wpływa na przyspieszenie przemiany materii.

Wiesiołek odnajduje również swoje zastosowaniu przy obniżaniu parametrów lipidowych, czyli tych, które odpowiadają za m.in. cholesterol. Wiesiołek dobrze sprawdza się także w minimalizowaniu napięcia związanego z miesiączką, łagodzi tym samym wahania nastroju i migreny. Wyniki badań eksperymentalnych wskazują również jego pozytywny wpływ na procesy pamięciowe oraz koncentrację.


Czarna porzeczka

Olej z czarnej porzeczki – właściwości

Czarne porzeczki, choć znane, nie należą do najpopularniejszych owoców, a są prawdziwą witaminową bombą! Uznaje się, że czarne porzeczki są jednym z najlepszych źródeł witaminy C (aż 180 mg, co stanowi 258% dziennego zapotrzebowania człowieka na tę witaminę!), a także potasu, antyoksydantów i innych witamin niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Te małe owoce posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, co pozytywnie oddziałuje na wsparcie dla naturalnej odporności człowieka.

Nie ulega wątpliwości, że czarna porzeczka jest bardziej rozpoznawalna niż np. czerwona porzeczka. Wyróżnia się słodkim smakiem, a jej gęstość odżywcza jest bardzo duża – przy niskiej gęstości energetycznej. Jest doskonałym źródłem kwasu askorbinowego. Systematyczne spożywanie czarnej porzeczki może przynieść organizmowi wiele dobrego.

Właściwości czarnej porzeczki

Jak wcześniej wspomnieliśmy – czarna porzeczka ma właściwości przeciwutleniające, przez co owoc ten posiada zdolność do pochłaniania wolnych rodników. Jest zatem naturalnym antyoksydantem, wspierającym nasz organizm i pomagającym zredukować wystąpienie niektórych chorób. Mało tego – w składzie porzeczki znajdziemy wysoką zawartość kwasu askorbinowego, który pomaga w zwalczaniu infekcji dróg oddechowych. Porzeczka dobrze sprawdza się także jako wsparcie układu immunologicznego oraz w gojeniu się ran. W liściach czarnej porzeczki znajdziemy olejki eteryczne i nawilżające polisacharydy, a także limonen, odpowiadający za hamowanie aktywności elastazy. Dzięki temu enzymowi rozkładowi ulega elastyna, co wpływa na poprawę kondycji skóry. D-limonen podnosi także poziom koenzymu Q10 – co również pozytywnie wpływa na skórę.

Owoce czarnej porzeczki są także bogatym źródłem błonnika, który jest sprzymierzeńcem naszych jelit – pozytywnie wpływa na stan flory bakteryjnej. Mało tego – pomaga w zachowaniu prawidłowego cholesterolu we krwi.

Zbawienne korzyści oleju z czarnej porzeczki

Nasiona czarnej porzeczki są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), kwasu gamma-linolenowego (GLA) oraz kwasu alfa-linolenowego (ALA). Kwasy wielonienasycone korzystnie wpływają na organizm człowieka. Olej z czarnej porzeczki często wykorzystywany jest w kosmetykach, a także w suplementach diety.

Korzyści płynących ze spożywania czarnej porzeczki jest mnóstwo – są bogatym źródłem witamin i składników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Warto zatem zaprosić do swojej kuchni czarną porzeczkę lub olej z niej pozyskiwany.