Chmiel znalazł zastosowanie przede wszystkim w produkcji piwa, które uważane jest w wielu krajach za trunek narodowy. W samej Polsce istnieją dziesiątki marek piw, różniących się między sobą głównie sposobem ważenia. Piwiarnie wytwarzające lub sprowadzające inne, niezwykłe wersje tego alkoholu również cieszą się dużą popularnością. Jednak chmiel, a konkretniej – jego szyszki posiadają także właściwości lecznicze. Głównie dzięki zawartości ksantohumolu który posiada właściwości antyoksydacyjne, a ponadto pomaga zwalczać bakterie i grzyby.

 

Uspokojenie

Najczęstszym zastosowaniem chmielu jest jego działanie uspokajające. Preparaty i napary z chmielu często zalecane są osobom z nadmierną pobudliwością, nerwicą, czy rozdrażnieniem. Chmiel jako wyrób medyczny również pozytywnie oddziałuje na stres. Podobnie leczy problemy z bezsennością, trudnościami z zasypianiem, czy zaburzeniami snu – jego właściwości uspokajające pomogą także w poprawie jakości samego snu.

 

Apetyt

Dzięki zawartości substancji goryczkowych chmiel pobudza apetyt, zwiększa produkcję soków żołądkowych i śliny. Stanowi zatem remedium dla osób z zaburzeniami apetytu, a także rozluźnia mięśnie gładkie układu pokarmowego przez co ułatwia trawienie.

 

Skóra

Chmiel stosowany zewnętrznie jako maseczka czy element balsamu działa kojąco, regenerująco i przeciwzapalnie na podrażnioną skórę. Używa się go także w terapii wypadania włosów oraz w okładach na bóle reumatyczne.

 

Zęby

Roślina ta może zapobiegać również próchnicy i chorobom dziąseł. Substancje zawarte w przylistkach hamują rozwój bakterii w jamie ustnej i zapobiegają uwalnianiu przez nie toksyn. Warto zatem szukać chmielu jako składnika naturalnej pasty do zębów.

 

Układ moczowy

Niejedna osoba przyzna, że po spożyciu większej ilości piwa często musi udawać się do toalety. Dzieje się tak z powodu łagodnych właściwości moczopędnych. Chmiel ponadto zmniejsza napięcie mięśni gładkich naczyń krwionośnych dróg pokarmowych i układu moczowego. Nadaje się zatem do wspomagania leczenia zaburzeń tego układu.

 

Antybiotyk

Wspomniany już ksantohumol, ale także zawarte w chmielu lupulony wykazują właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dzięki temu może on być stosowany np. w trakcie leczenia trądziku. Związki z antybiotykami łączą się także z hamowaniem drobnoustrojów. Chmiel nie wchodzi w konflikt z antybiotykami, może być stosowany zatem jako substancja wspomagająca nawet w leczeniu zapalenia płuc.

Chmiel to zatem nie tylko składnik alkoholu, ale także naturalny sprzymierzeniec organizmu, wykorzystywany także w medycynie. Warto wiedzieć o jego szerokich właściwościach by korzystać z niego profilaktycznie lub jako część leczenia.