Jarmuż to częsty element potraw warzywnych. Zwykle pojawia się w menu jarskim, wegańskim lub wegetariańskim. Nie jest to jednak warzywo, które kojarzy nam się od razu, gdy myślimy o niedzielnej sałatce do obiadu. Powinniśmy jednak zmienić nasze nawyki, ponieważ jarmuż to zielone, liściaste warzywo, które bogate jest w wiele witamin pozytywnie wpływających na nasz organizm.
Jarmuż jest bardzo wartościowy – posiada znaczną ilość chlorofilu, który według badań, posiada zdolność antyoksydacyjną. W jego składzie znajduje się także beta-karoten, witamina C (kubek jarmużu spełnia ok. 70% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę). Stanowi on także źródło witamin z grupy B i E. Jarmuż jest również źródłem błonnika, wapnia, cynku, magnezu i żelaza. Jest to zatem absolutna bomba odpornościowa, a także produkt, dzięki któremu możemy zaspokoić znaczącą ilość potrzeb witaminowych i mineralnych. – podkreśla ekspert EstroVity dr n. med. Edyta Blus.
Jarmuż – warzywny sprzymierzeniec
Jarmuż pochodzi z grupy warzyw kapustnych, dlatego lepiej kupować go ze znanej uprawy lub z ekologicznej. Tak jak inne warzywa kapustne, jarmuż chłonie z gleby dużo związków azotowych. Najlepiej spożywać go po pierwszych przymrozkach – od listopada, aż do wiosny, w tym okresie jest odrobinę słodszy. Jarmuż to trudne warzywo, ponieważ nawet proces jego przechowywania jest istotny: najlepiej kupić okaz młody i jeść go na bieżąco, gdyż wtedy jest najsłodszy i najbardziej wartościowy. Niektóre odmiany wraz z upływem czasu przechowywania – gorzknieją. Jarmuż powinno się okryć wilgotną ściereczką lub wsadzić do woreczka i dopiero tak zabezpieczony, schować w lodówce.
Pozostaje jednak pytanie… do czego można dodać ten przechowywany jarmuż? Najprostszą odpowiedzią będzie: traktuj go jak kapustę. Można go dusić, gotować, jeść na surowo, zrobić z niego chipsy lub dodać do koktajlu wraz z łyżeczką EstroVity Immuno! To suplement diety o najwyższej skoncentrowanej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3,6,9 wyizolowanych z unikalnej mieszaniny aż 4 olejów roślinnych (lnianego, z czarnej porzeczki, czarnuszki oraz wiesiołka). EstroVita Immuno zawiera starannie dobraną kompozycję kwasów tłuszczowych z grupy omega-3,6,9 w doskonałej proporcji omega-3/omega-6 oraz kompleks witamin A, D, E, K. Witamina A i D pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a obecność oleju z czarnej porzeczki przyczynia się do wzmocnienia całego organizmu.
Uwaga!
Warto wiedzieć, że jarmuż spożywany w nadmiarze, hamuje wchłanianie jodu, co może szkodzić przede wszystkim osobom z problemami tarczycowymi. Kilogram dziennie, a nawet trzy koktajle dziennie, codziennie, przez trzy tygodnie mogą już okazać się przesadą. Jarmuż zawiera także szczawiany, stąd jego duże przyswajanie nie jest także polecane osobom z tendencją do kamieni nerkowych.
Jarmuż to warzywo mało znane, ale pełne pozytywnych niespodzianek i naprawdę warte dodania do codziennej diety. Jego wartości odżywcze posłużą naszemu zdrowiu, a nauka obcowania z nim wcale nie jest taka trudna. Uważać muszą jednak osoby z problemami z nerkami lub tarczycą, by z nim nie przesadzić. Jarmuż używany jest także do wegańskich kosmetyków, po które również warto sięgnąć. Zawarte w nim substancje odżywcze działają zbawiennie na cerę naczynkową, leczenie trądziku, blizn czy zaczerwienień. Ponadto jego antyoksydanty spowalniają proces starzenia się skóry.