Pojęcie superfoods coraz częściej gości na językach – szczególnie w kręgu osób zainteresowanych zdrowym trybem życia i dietą. Pojęcie superfoods odnosi się do super-żywności, która wyróżnia się wysoką wartością odżywczą i ma korzystny wpływ na cały organizm. Wśród nich są produkty znane od dawna w kuchni polskiej oraz te nieco bardziej egzotyczne. Zalicza się do nich jarmuż, komosę ryżową, algi, jagody goji, ale także czosnek czy jabłka. Te produkty wyróżniają się wysoką zawartością antyoksydantów, witamin i minerałów – to prawdziwa bomba witaminowa i energetyczna dla organizmu. Super-żywność można ze sobą łączyć i tworzyć naprawdę pyszne i ciekawe kompozycje!
Korzyści superfoods
Biorąc pod uwagę, że lista produktów zaliczanych do superfoods jest niemal nieskończenie długa, tak powinniśmy zwracać uwagę na to, by produkt zawierał składniki będące dla naszego organizmu niezbędnymi. Warto tutaj wspomnieć choćby o tłustych rybach morskich, które bogate są w kwasy tłuszczowe czy wszelakich warzywach i owocach. Każdy produkt będzie miał zatem zupełnie inne działanie. Na przykład zielone koktajle, które przygotowuje się z rukwi wodnej, szpinaku, cykorii czy jarmużu, zawierają duże ilości witamin i minerałów, nic więc dziwnego, że okupują one sam szczyt list zdrowych produktów. Czosnek i warzywa cebulowe mają właściwości antybakteryjne, działają jak naturalny antybiotyk. Są także źródłem flawonoidów, które pomagają w wytwarzaniu substancji odpowiedzialnej za usunięcie z organizmu szkodliwych dla niego toksyn. Każdy naukowiec tworzy własną listę superfoods, kierując się przy tym innymi wyznacznikami.
Superfoods bez wątpienia niesie za sobą wiele dobrego, dlatego warto włączyć je do swojego codziennego jadłospisu. Wespół z aktywnością fizyczną i zdrowymi nawykami jesteśmy w stanie poprawić nie tylko swoje zdrowie, ale i samopoczucie. Pożywienie superfoods jest pochodzenia naturalnego, przez co przetwarzane jest w minimalnym zakresie. Właśnie dlatego produkty powinny być konsumowane na surowo – oczywiście wtedy, gdy jest to możliwe. Każde poddawanie produktów obróbce cieplnej sprawia, że część właściwości zanika, a organizm otrzymuje okrojony bagaż witamin czy innych składników.
Zdrowy dodatek!
Nic nie stoi na przeszkodzie by przygotować koktajle czy przekąski na kanwie superfoods. Warto dodać do nich łyżeczkę EstroVity Immuno – to suplement diety o najwyższej skoncentrowanej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3, -6, -9 wyizolowanych z unikalnej mieszaniny aż 4 olejów roślinnych (lnianego, czarnej porzeczki, czarnuszki oraz wiesiołka). EstroVita Immuno zawiera starannie dobraną kompozycję kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3/Omega-6 w doskonałej proporcji oraz kompleks witamin A, D, E, K. Witamina A i D pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a obecność oleju z czarnej porzeczki przyczynia się do wzmocnienia całego organizmu.
Jarmuż, łosoś, siemię lniane, kurkuma, czosnek i wiele, wiele innych – superfoods to naturalna, nieprzetworzona żywność, którą powinniśmy zaprosić na nasze stoły. Należy pamiętać, że superfoods powinno być jedynie dodatkiem do codziennej diety, ta zaś musi być dobrze zbilansowana. Za naszą zdrowotną kondycję odpowiada całokształt zachowań, dlatego warto przeanalizować swoje nawyki!