Synbiotyk to nic innego, jak preparat łączący probiotyk (szczep bakterii Lactobacillus lub Bifidobacterium) z prebiotykiem, a więc składnikiem pobudzającym rozwój oraz aktywność bakterii jelitowych. Współdziałając, wspierają one utrzymanie i regenerację mikrobioty jelit, pozwalając na jej prawidłowe zachowanie. W 2019 roku Międzynarodowe Stowarzyszenie Naukowe ds. Probiotyków i Prebiotyków (ISAPP) dokonało aktualizacji definicji synbiotyków i określiło je jako mieszaniny, które zawierają w swoim składzie żywe mikroorganizmy, a także związki selektywnie przez nie wykorzystywane. To właśnie dzięki temu niosą one wiele dobrego dla naszego organizmu.

Naturalne synbiotyki

Synbiotyki dostępne są niemal w każdym sklepie spożywczym, przez co bardzo łatwo można włączyć je do codziennej diety. Ich działanie koncentruje się na poprawie funkcjonowania całego układu trawiennego. Wśród naturalnych synbiotyków można wymienić przede wszystkim jogurt naturalny. Powinniśmy sięgać po jogurty naturalne o możliwie najkrótszym składzie. Jogurt naturalny można połączyć np. z warzywami – to doskonały sposób na uzupełnienie prawidłowej flory bakteryjnej. Inne synbiotyki, po jakie warto sięgać, to wszelkiego typu kiszonki. Ogórki lub kapusta kiszona mają w swoim składzie pożyteczny kwas mlekowy, wspomagający prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Z tego samego powodu warto jest również pić kwas chlebowy.

Kiedy warto sięgać po synbiotyki?

Po synbiotyki warto sięgać wówczas, gdy borykamy się m.in z obniżoną odpornością. Niedobory synbiotyków często obserwowane są u osób, które poddawane są antybiotykoterapii, które nadużywają alkoholu, palą papierosy, a także narażone są na stres.

Jakie korzyści wynikają ze stosowania synbiotyków?

  • Wsparcie mikroflory jelitowej, a także funkcjonowania przewodu pokarmowego;
  • Wsparcie właściwego działania układu immunologicznego;
  • Wsparcie funkcjonowania wątroby;
  • Zapobieganie zaparciom, a także biegunkom;
  • Działanie przeciwbakteryjne i antyalergiczne;
  • Wsparcie leczenia atopowego zapalenia skóry (AZS) – schorzenie to może być powiązane ze zmianami w składzie mikroflory jelitowej;
  • Zmniejszenie poziomu niekorzystnych metabolitów.

W codziennej diecie warto także pamiętać o kwasach tłuszczowych, które również wspierają nasz organizm od wewnątrz. EstroVita to produkty zawierające kwasy tłuszczowe omega 3, 6, 9 pochodzące z unikalnej mieszaniny tłoczonych na zimno co najmniej 4 olejów roślinnych, między innymi: oleju lnianego, oleju z ogórecznika, oleju z wiesiołka, oleju z czarnej porzeczki. Wszystkie preparaty linii EstroVita dodatkowo wzbogacone są witaminami. Nowością jest dodanie do wszystkich produktów olejku z rozmarynu, który wspiera układ odpornościowy oraz naturalną obronę organizmu.

Warto pamiętać, że przed rozpoczęciem jakiejkolwiek suplementacji należy skonsultować się z lekarzem.