Wolne rodniki – każdy z nas pewnie nie raz słyszał tę nazwę, jednak nie do końca zdaje sobie sprawę z tego, czym tak naprawdę są. W ludzkim organizmie stale powstają wolne rodniki, czyli niesparowane atomy, tak zwane reaktywne formy tlenu (RFT). Takie atomy szybko tracą równowagę i wyruszają na poszukiwanie brakującego ostatniego elektronu. Jeżeli na swej drodze spotkają one prawidłowy atom, niszczy jego strukturę. Same co prawda odzyskują równowagę, ale sprawiają, że powstaje kolejny wolny rodnik. Takie działania powodują stopniowe wyniszczanie komórek, tak więc w efekcie negatywnie wpływają także na stan zdrowia człowieka. Ich liczba powinna być więc harmonijna z ilością antyoksydantów, równoważących ich działanie.
Zgodnie z wieloma badaniami, wolne rodniki mogą spowodować prawdziwe spustoszenie w organizmie, przyczyniając się do rozwoju różnego rodzaju nowotworów, artretyzmu czy miażdżycy. Zdaniem specjalistów mogą one również wywołać udar oraz zawał serca. Do tworzenia się wolnych rodników przyczyniają się m.in. stany zapalne, niektóre leki, stres, zanieczyszczenie powietrza, nadmierne spożywanie alkoholu, palenie papierosów, a także środki chemiczne, których przecież nie brakuje w otoczeniu. Również jedzenie smażonych potraw sprzyja powstawaniu RFT.
Jak radzić sobie z wolnymi rodnikami?
Wolne rodniki można neutralizować za pomocą diety bogatej w antyoksydanty. Wśród nich liderem jest witamina E, ale również witamina C, w jaką obfitują warzywa i owoce. Kwas askorbinowy potrzebny jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu, badania pokazują, że również może zapobiegać lub skracać ryzyko niektórych chorób infekcyjnych. Zalecana dzienna dawka to 70 miligramów, co oznacza wypicie połowy szklanki soku z czarnej porzeczki.
Nie odmawiaj sobie sięgania po pestki dyni, orzechy brazylijskie lub otręby. Zawierają one bowiem selen, który to bierze udział w produkcji enzymu zabezpieczającego ściany komórkowe przed działalnością wolnych rodników. Prowitamina A, czyli beta-karoten poprawia jakość widzenia, ponieważ powstrzymuje wytwarzanie wolnych rodników w siatkówce. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy. Najwięcej jej znaleźć można w czerwonych warzywach, takich jak marchewka oraz papryka. Także czerwone pomidory z pewnością warto polecić w walce z wolnymi rodnikami. Zawierają one bowiem likopen – skuteczny przeciwutleniacz. Polifenole działają jak małe miotełki – dosłownie wymiatają wolne rodniki. Znaleźć je można w czystku, czerwonym winie oraz zielonej herbacie, dobrze więc jest pić te napoje, ale (zwłaszcza w przypadku czerwonego wina i czystka) z umiarem.
Nie bez znaczenia są kwasy tłuszczowe omega 3, 6 i 9, które dość często pomijamy. Warto sięgnąć po sprawdzone suplementy diety, takie jak EstroVita. To w 100% naturalna, a przy tym bezpieczna, wysoce skoncentrowana i dobrze wchłaniana przez organizm porcja kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9. Nasze produkty wyróżnia doskonała proporcja oraz czystość kwasów tłuszczowych omega w postaci estrów etylowych, pochodzących z unikalnej kompozycji co najmniej 4 olejów roślinnych. Opracowana przez markę technologia wytwarzania estrów etylowych kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9 pozwoliła na stworzenie całej linii preparatów. Są to tak zwane nutraceutyki, czyli produkty wykazujące działanie żywności funkcjonalnej, jak również suplementów diety. W ofercie znajdziesz szeroką gamę produktów dla całej rodziny!
Wolne rodniki są szkodliwe dla naszego organizmu, niemniej możemy podjąć walkę z nimi!