Dieta dla seniora

Z wiekiem nasz organizm zmienia się i nieco wolniej pracuje, przez co ma zupełnie inne zapotrzebowanie na składniki odżywcze niż osoby młodsze. Właśnie dlatego tak ważne jest, by odpowiednio dopasować i zbilansować dietę dla seniora. Szczególną uwagę musimy zwrócić nie tylko na kaloryczność posiłków, ale i ich lekkostrawność.

Organizm osób starszych jest bardziej wrażliwy na niektóre posiłki, zmniejsza się także ilość wydzielanej śliny i soków trawiennych, przez co proces trawienia trwa dłużej. Z wiekiem zmienia się perystaltyka jelit oraz ich mikroflora, co za tym idzie – składniki odżywcze przyjmowane z posiłkiem są ciężej przyswajane przez organizm.

Na co zwrócić uwagę?

Towarzyszące problemy zdrowotne osób starszych niekorzystnie wpływają na sposób odżywiania się. Posiłki są pomijane lub jedzone w niewystarczających ilościach, co dodatkowo pogłębia zmiany zachodzące w organizmie. Planując jadłospis dla seniora musimy pamiętać o regularności przyjmowanych posiłków i ich objętości. Dania nie powinny być zatem duże, by nie obciążać dodatkowo układu pokarmowego. Nieprawidłowy dobór składników może skutkować dolegliwościami ze strony układu pokarmowego – bóle brzucha, nudności, uczucie dyskomfortu.

Zmienia się także zapotrzebowanie energetyczne u osób starszych, które diametralnie obniża się, wraz z przemianą materii i poziomem aktywności fizycznej. Często jednak seniorzy nie zdają sobie z tego sprawy i jedzą dokładnie tak samo, jak kilkanaście lat wcześniej, co może doprowadzić do nadwagi. W zależności od płci zapotrzebowanie kaloryczne dla seniorów wynosi:

  • dla mężczyzn ok. 1750-2500 kalorii dziennie (w zależności od aktywności fizycznej),
  • dla kobiet ok. 1500-2100 kalorii dziennie (w zależności od aktywności fizycznej).

Co zatem powinno znaleźć się na talerzu seniora?

  • Przetwory zbożowe takie jak pieczywo pełnoziarniste, pszenno-żytnie, a także kasza, ryż czy makaron.
  • Chude mięso – koniecznie gotowane! Posiłek można skomponować z wołowiną czy drobiem.
  • Ryby – są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na organizm.
  • Nabiał – doskonałe źródło białka i wapnia wpływającego na wzmocnienie kości. Ważne jest jedna, by znać tolerancję seniora na laktozę.
  • Warzywa strączkowe – soja, soczewica, fasola. Warzywa te zawierają fitoestrogeny, które minimalizują dolegliwości związane z menopauzą, obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także wspierają pracę serca.
  • Kwasy tłuszczowe – ich źródła możemy upatrywać we wcześniej wspomnianych rybach, jednak warto wzbogacić dietę w suplementy zawierające kwasy omega. Przykładem może być produkt EstroVita Cardio o najwyżej skoncentrowanej zawartości kwasu ALA (Omega-3), który stanowi idealne wsparcie dla serca. Roślinna forma omega-3 (ALA) dedykowana jest w szczególności dla osób dbających o serce i układ krążenia, żyjących w stresie oraz w okresie rekonwalescencji. Preparat zawiera ultraczystą formę kwasu omega-3 w postaci estrów etylowych, która zapewnia znakomitą biodostępność i wysoką bioretencję w organizmie człowieka.

Proces starzenia się powoduje w organizmie nieodwracalne zmiany, takie jak choćby zmniejszenie się wydolności organizmu czy zdolności komórek do regeneracji. Organizm jednak wciąż potrzebuje niezbędnych dla siebie składników, by wspierać narządy i aktywizować ciało. Osoby starsze mają niższą odporność przez co w ich diecie nie może zabraknąć produktów naturalnie wspierających układ immunologiczny. Pamiętajmy, że seniorzy znacznie ciężej przechodzą choćby zwykłe przeziębienie!

Biorąc pod uwagę zachodzące zmiany jesteśmy w stanie odpowiednio dopasować dietę seniora, która przełoży się na nie tylko na poprawę zdrowia i jakości życia, ale i samopoczucie!