Wiele warzyw i owoców ma korzystny wpływ na poprawę funkcjonowania naszego organizmu. Owoc granatu jest jednym z nich. Nasiona tego owocu zawierają spore ilości przeciwutleniaczy, które eliminują z naszego organizmu wolne rodniki powstałe przy naturalnych procesach fizjologicznych. Niewielkie ilości wolnych rodników są rozładowywane przez nas samoczynnie, jednak ich nadmiar prowadzi do groźnych powikłań. Granaty mają jeszcze jedną cechę, która je wyróżnia – w ich nasionach kryje się kwas punikowy (omega-5), którego nie spotkamy u innych roślin.

Granat to owoc rośliny, która nazywa się granatowiec właściwy – punica granatum. Owoc od dawna uznawany jest za symbol zdrowia, miłości, a także płodności. Charakteryzuje go bogactwo witamin, szczególnie witaminy C, E, B oraz A oraz wielu substancji mineralnych i odżywczych takich jak magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod, a także pozytywnie wpływa na samopoczucie. W składzie granatu obecne są także duże ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu.

Wysoka zawartość antyoksydantów przyczynia się do hamowania procesów starzenia się komórek. Kwas cytrynowy i tanina pomagają zaś w łagodzeniu problemów trawiennych.

Bomba witaminowa


Owoc granatu oraz pozyskiwany z niego sok jest źródłem wielu witamin, do których możemy zaliczyć:

  • witaminę C,
  • witaminę E,
  • witaminę D,
  • witaminę A.

Prócz wymienionych witamin sok z granatów posiada wiele składników mineralnych oraz substancji odżywczych takich jak:

  • magnez,
  • potas,
  • wapń,
  • fosfor,
  • krzem.

Kwas punikowy


Jak mówi dr n. med. Edyta Blus – „Kwas punikowy zaliczany jest do mało popularnej grupy kwasów tłuszczowych omega-5. Istnieją wyniki badań, które wykazują, że regularne spożywanie kwasu punikowego znacząco poprawia samopoczucie. Nasiona granatowca zawierają duże ilości antyoksydantów, które eliminują wolne rodniki odpowiedzialne za uszkadzanie i niszczenie komórek. Bardzo popularny jest 100% sok z granatów, który charakteryzuje się szczególnymi właściwościami zdrowotnymi. Posiada duże ilości fitohormonów, dzięki czemu łagodzi objawy PMS i menopauzy. Ponadto nasiona granatu korzystnie wpływają na układ krwionośny oraz zmniejszają stężenie cholesterolu frakcji LDL. Regularne spożywanie granatu opóźnia procesy starzenia się skóry.”

Wykorzystanie


Sok z granatów znajduje zastosowanie jako dodatek do napojów i deserów. W upalne letnie dni gasi pragnienie, natomiast w połączeniu z cytryną i miętą ma działanie orzeźwiające. Nasiona granatu sprawdzają się jako dodatek do lekkich sałatek. Ponadto nasiona granatu wykorzystywane są w terapii odchudzającej. Owoce można także dodać do ciast i lodów. W kuchni indyjskiej suszone owoce znajdują zastosowanie jako dodatek do potraw.

Codzienną dawkę zdrowia zawiera EstroVita MEN, preparat łączący w sobie moc kwasu punikowego z olejami i witaminami pochodzenia naturalnego. Suplement diety o wysokiej bioretencji zawiera witaminę D – odpowiedzialną za utrzymanie sprawnych mięśni i kości a także wspomaganie układu odpornościowego, E – silny antyoksydant, oraz K – ważny składnik wspierający układ krwionośny. EstroVita MEN to dawka energii i dobrego samopoczucia. Produkt został stworzony z myślą o mężczyznach chcących zadbać o swoje zdrowie niezależnie od prowadzonego przez nich trybu życia.


dr n. med. Edyta Blus

Doktor nauk medycznych w zakresie biologii medycznej i magister biologii. Doświadczenie zawodowe zdobywała podczas stażu i pracy w Pracowni Immunologii Doświadczalnej Instytutu Biologii Medycznej Polskiej Akademii Nauk oraz  jako nauczyciel akademicki immunologii i patofizjologii na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi.