Witamina K jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To witamina rozpuszczalna w tłuszczach, a przyswajalność jej przez organizm w dużej mierze zależy od obecności soli kwasów żółciowych. Witamina K pełni wiele funkcji: bierze ona udział w procesach krzepnięcia krwi, a także w gospodarce wapniowej organizmu. W pierwszej dobie życia podawana jest noworodkom w celu zminimalizowania wystąpienia choroby krwotocznej.

Witamina K – poznaj ją bliżej

Jak podkreśla ekspert EstroVity dr n. med. Edyta Blus:

Witamina K to w rzeczywistości  grupa związków będących pochodnymi 2-metylo-1,4-naftochinonu. Wyróżniamy witaminę K1, która syntetyzowana jest w roślinach oraz witaminę K2 – produkowana w jelicie cienkim przez bakterie. Warto wspomnieć, że syntetyczną formą witaminy K jest witamina K3, która wyróżnia się znacznie większą przyswajalnością. Witamina K, przy udziale żółci, wchłaniania jest w jelicie cienkim, a następnie transportowana do układu chłonnego, by później – poprzez układ krwionośny – dotrzeć do takich tkanek i narządów jak: wątroba, kości, nerki, mózg, serce, trzustka.

Ciężko oszacować zapotrzebowanie na tę witaminę, jednak przyjmuje się, że u dorosłej osoby wynosi ono około kilku miligramów na dobę. Witaminę K możemy dostarczyć do organizmu poprzez odpowiednią dietę, bogatą między innymi w brokuły, seler, szpinak czy awokado. Warto sięgać także po suplementy diety – EstroVita Immuno to produkt o najwyższej skoncentrowanej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, 6, 9 wyizolowanych z unikalnej mieszaniny aż 4 olejów roślinnych (lnianego, z czarnej porzeczki, czarnuszki oraz wiesiołka). EstroVita Immuno zawiera starannie dobraną kompozycję kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, 6, 9 w doskonałej proporcji omega-3/omega-6 oraz kompleks witamin A, D, E, K.

Dla najmłodszych powstał produkt EstroVita Immuno Kids, która zawiera starannie dobraną kompozycję kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, 6, 9 w doskonałej proporcji omega-3/omega-6 oraz kompleks witamin A, D, E, K. Witamina A i D pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a obecność oleju z czarnej porzeczki przyczynia się do wzmocnienia całego organizmu.

Witamina K – jakie pełni funkcje?

Jedną z najważniejszych funkcji, jakie pełni witamina K jest jej udział w syntezie protrombiny i krzepnięciu krwi. Pełni również bardzo ważną rolę w regulacji gospodarki wapniowej w organizmie. Niedobór witaminy K niesie za sobą negatywne skutki, do których zaliczamy m.in.: nieprawidłową krzepliwość krwi, trudne gojenie się ran, obfite i długie miesiączki, a także nieprawidłowa mineralizacja kości. – podkreśla dr n. med. Edyta Blus.

Nasz organizm magazynuje witaminę K w niewielkich ilościach, przez co skutki jej niedoboru odczuwalne się niemal natychmiast. Znaczne obniżenie stężenia poziomu witaminy K może nieść za sobą nieprzyjemne konsekwencje. Warto jednak pamiętać, że nadmiar witaminy K może być bardzo niebezpieczny dla organizmu, a jego najpoważniejszym skutkiem może być skłonność do zakrzepów. gorąca, skoki ciśnienia, ból serca.