Z drzew spada coraz więcej liści, wieczory stają się dłuższe i chłodniejsze a wraz z nimi zaczynamy coraz więcej myśleć o naszej odporności. Jak ją naturalnie wspomagać, jak wzmacniać nasz układ odpornościowy? Zadbaj o prawidłową podaż witamin i minerałów, które będą stanowiły dla naszego organizmu naturalną obronę.

Układ odpornościowy jest naturalną barierą ochronną organizmu przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi i wewnętrznymi. Na odporność wpływa wiele czynników tj.: uwarunkowania genetyczne, styl życia, aktywność fizyczna, stres, dieta. Niesamowicie istotny jest sposób żywienia oraz obecność w diecie: witamin, minerałów, antyoksydantów oraz kwasów tłuszczowych.

Witaminy a odporność

Do głównych witamin wspierających odporność zaliczamy: witaminę A,D,E,C.

  • Witamina C – głównie kojarzona z układem odpornościowym i jego wsparciem. Zawarta jest w dużej ilości w świeżych warzywach i owocach: acerola, kiwi, cytrusy, papryka, natka pietruszki. Warto pamiętać, że dodatek do potraw produktów bogatych w witaminę C zwiększa przyswajanie żelaza.
  • Witamina E – jest najsilniejszym, naturalnym antyoksydantem, który obecny jest w błonach komórkowych. Jej dostarczanie nasila działanie witaminy C. Znajdziemy ją m.in. w olejach roślinnych, orzechach.
  • Witamina D – odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Uważa się ją za jeden z najważniejszych czynników, który zapewnia równowagę immunologiczną. Odpowiedzialna jest za aktywację komórek, które uczestniczą w reakcjach odpornościowych oraz wytwarzanie przeciwciał. W okresie jesienno – zimowym należy pamiętać o jej stałej suplementacji. W witaminę D3 zostały wzbogacone nasze preparaty EstroVita Immuno i EstroVita Immuno Kids, które w naturalny sposób wspierają odporność.
  • Witamina A – współuczestniczy w tworzeniu komórek układu odpornościowego. Dodatkowo wpływa na stan skóry i błon śluzowych, co również może przeciwdziałać rozwojowi zakażeń. Można znaleźć ją w warzywach i owocach tj.: dynia, papryka, szpinak, marchew czy jaja.

Kwasy tłuszczowe omega-3

Ich działanie opisywaliśmy już w nie jednym artykule, które znajdziecie na naszym blogu. W kontekście odporności mają one silne właściwości przeciwzapalne, hamują nadmierną odpowiedź immunologiczną oraz redukują parametry świadczące o stanie zapalnym. Mają również działanie antyoksydacyjne. Źródłem kwasów omega-3 w codziennej diecie są: tłuste ryby morskie, nasiona chia, siemię lniane. Dla naturalnego wsparcia odporności warto sięgnąć po EstroVita Immuno, która zawiera starannie dobraną kompozycję kwasów tłuszczowych z grupy omega-3,6,9 w doskonałej proporcji omega-3/omega-6 oraz kompleks witamin A, D, E, K.

Wpływ diety na odporność

Jedną z podstawowych zasad zdrowego żywienia jest spożywanie jak największej ilości warzyw i owoców. Powinny się pojawiać w każdym posiłku, aby dostarczyć do naszego organizmu niezbędnych składników odżywczych. W naszej zabieganej codzienności powinniśmy pamiętać, że prawidłowo zbilansowana dieta stanowi podstawę do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Warto zadbać o obecność w diecie produktów tj.: imbir, czosnek, kurkuma, produkty pszczele, kiszonki, zioła. Będą one stanowiły dodatkowe wsparcie naszego układu odpornościowego.