Dzika róża (łac. Rosa canina) to krzew występujący na terenie całej Europy. Wygląda niepozornie, niczym zwykły krzew. Najczęściej można ją dostrzec na brzegach lasów, w ogródkach działkowych czy w zaroślach. Słynie z wielu właściwości prozdrowotnych, wykorzystywana w ziołolecznictwie już od czasów Hipokratesa.

Owoce dzikiej róży są cennym źródłem witamin: A,E,B1,B2,K. Stanowi również bogactwo: garbników, kwasów organicznych, karotenoidów i pektyn. Dzika róża zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, które usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników. Z owoców dzikiej róży można wyizolować związek galaktolipid, który ma potwierdzone działanie przeciwzapalne.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Właściwości prozdrowotne

Dzika róża charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C, co sprawia że wspomaga pracę układu odpornościowego, w naturalny sposób pomaga zwalczać wszelkiego rodzaju infekcje bakteryjne oraz wirusowe.

Wysoka zawartość związków fenolowych, karotenoidów oraz witaminy C sprawia, że spożywanie owoców dzikiej róży neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, usuwa ich nadmiar z organizmu a jednocześnie zapobiega uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu się.

Owoce dzikiej róży zawierają polifenole, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a jednocześnie zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych.

Badania naukowe wykazały, że suplementacja ekstraktem z dzikiej róży jest potencjalnym czynnikiem wspomagającym leczenie osteoporozy. U badanych zaobserwowano znaczne zmniejszenie bólu oraz poprawę ruchomości stawów. Z pewnością wynika to z dużej zawartości przeciwutleniaczy.

Owoce dzikiej róży polecane są również dla osób starszych w czasie rekonwalescencji oraz jako produkt pomocniczy w leczeniu przeziębień. Badania randemizowane wykazały, iż sproszkowany ekstrakt z dzikiej róży może zredukować ból towarzyszący chorobie zwyrodnieniowej stawów. Sproszkowany ekstrakt z dzikiej róży może zmniejszać ból w chorobie autoimmunologicznej jaką jest RZS (Reumatoidalne zapalenie stawów).

Zawarte w owocach dzikiej róży flawonoidy to aktywne biologicznie substancje, które mają wpływ na większość procesów fizjologicznych w organizmie. Flawonoidy zapobiegają powstawaniu choroby niedokrwiennej serca, miażdżycy. Wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne oraz pozytywnie wpływają na odporność.

 Wyciągi z owoców róży stosuje się pomocniczo w biegunkach, chorobie wrzodowej, zapaleniu żołądka i jelit, nieżycie błony śluzowej przewodu pokarmowego.

Owoce dzikiej róży znajdują prozdrowotne zastosowanie w wielu jednostkach chorobowych. Stosowane są w postaci proszku, soku oraz oleju. Dzika róża jest przede wszystkim źródłem witamin, głównie witaminy C, związków polifenolowych, charakteryzujących się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi oraz soli mineralnych.

Dzika róża (Rosa canina L.) jako źródło witamin i przeciwutleniaczy w diecie człowieka. Mateusz Kaszuba, Agnieszka Viapiana, Marek Wesołowski, LEK ROŚLINNY Tom 75 nr 2 2019 97-102.

Akifumi Nagatomo, Norihisa Nishida, Yoichi Matsuura, and Nobuhito Shibata; Rosehip Extract Inhibits Lipid Accumulation in White Adipose Tissue by Suppressing the Expression of Peroxisome Proliferator-activated Receptor Gamma; Prev. Nutr. Food Sci. 2013;18(2):85-91.

Characterization of Rose Hip (Rosa canina L.) Fruits Extracts and Evaluation of Their in vitro    Antioxidant Activity Ira Taneva, Nadezhda Petkova, Ivan Dimov, Ivan Ivanov, Panteley Denev, Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry 2016; 5(2): 35-38.

Właściwości i zastosowanie owoców róży w przetwórstwie spożywczym.  Andrzej Cendrowski, Stanisław Kalisz, Marta Mitek, ŻYWNOŚĆ. Nauka, Technologia, Jakość, 2012, 4 (83), 24-31.