W trosce o piękną i smukłą sylwetkę często wybieramy diety odchudzające. Tymczasem można jeść dużo i nie przytyć. Sekret tkwi w odpowiednio dobranych grupach produktów – takich o niskiej gęstości energetycznej.
Gęstość energetyczna to nic innego, jak ilość kalorii, która przeliczana jest na gramy jakiegoś produktu spożywczego. Spożywanie posiłków o niskiej gęstości energetycznej dostarcza organizmowi mniej kalorii. To właśnie dzięki temu takie produkty mogą być jedzone w dość dużych ilościach – bez ryzyka przytycia!
Jakie produkty mają małą gęstość energetyczną?
Małą gęstość energetyczną mają produkty zawierające wodę oraz sporo błonnika. Ich przykładami jest większość owoców i warzyw, sporo zup, płatki owsiane, jogurt naturalny, otręby. Komponowanie z nich potraw nie jest skomplikowane. Możliwości ugotowania warzywnych zup są naprawdę różnorodne. Jednocześnie sprawiają one, że w trakcie codziennej diety po prostu nie jest się głodnym lub bez obaw można pozwolić sobie na solidną dokładkę. Żołądek jest wówczas wypełniony, a uczucie sytości utrzymuje się zdecydowanie dłużej.

Gęstość odżywcza – czym jest?
Gęstość odżywcza wskazuje na koncentrację substancji odżywczych, w tym witamin, minerałów i błonnika w spożywanym pokarmie. Pojęcie to dotyczy głównie nie białka, tłuszczu lub węglowodanów, ale właśnie pierwiastków i witamin. Wynika to z bardzo prostego zagadnienia: osoba otyła, pomimo dużych zapasów tkanki tłuszczowej, może być niedożywiona. Dlaczego tak się dzieje? Organizm może zmagać się z wieloma, groźnymi dla zdrowia niedoborami. Gęstość odżywcza pokarmu może je wyeliminować.
Dzięki gęstości odżywczej można łatwo porównać ze sobą poszczególne produkty. Do oceny gęstości odżywczej służy wiele kryteriów. Podstawą jest zawartość najważniejszych, zdrowych składników odżywczych, a także wskaźnik wartości antyoksydacyjnej danego produktu.
Wśród produktów o najwyższej gęstości odżywczej wymienić można: rzepę, gorczycę, rzeżuchę, jarmuż, szpinak, botwinkę, cykorię, chlorellę, rukolę, rzodkiewkę, kiełki fasoli, brokuły, śliwkę, maliny, czerwoną fasolę. Na przeciwnej szali, produktów o najmniejszej gęstości odżywczej, znajdą się na przykład żelki, syrop kukurydziany, cukier brązowy, frytki, piwo. Najlepszą gęstość odżywczą, a jednocześnie najniższą gęstość energetyczną, mają przede wszystkim warzywa, zwłaszcza te o jadalnych liściach. Można z łatwością przyrządzić z nich pożywną sałatkę, do której warto dodać płynne złoto zamknięte w butelce – EstroVitę. To w 100% naturalna, wysoce skoncentrowana i dobrze wchłaniana przez organizm porcja kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9. Nasze produkty wyróżnia doskonała proporcja oraz czystość kwasów tłuszczowych omega w postaci estrów etylowych, pochodzących z unikalnej kompozycji co najmniej 4 olejów roślinnych.
Znając gęstość energetyczną i gęstość odżywczą spożywanych produktów w dużo łatwiejszy sposób można zadbać o swoją sylwetkę! Warto zatem zwracać na to uwagę.