Kwitnący głóg to prawdziwa gratka dla każdego fana ogrodów, ze względu na jego różowe, pękate kwiaty roznoszące po okolicy delikatny aromat. Choć nie jest tak popularny, jak np. owoce róży, a na rynku znajdziemy niewiele preparatów z jego dodatkiem, to jest ważnym elementem diety, idealnym do stworzenia domowych przetworów i nalewek. Jego owoce, choć jadalnie, nie każdemu przypadną do gustu ze względu na swój kwaskowaty, a nawet delikatnie gorzkawy smak, jednak nie można im odmówić właściwości prozdrowotnych. Od wieku stosujemy głóg jako dodatek do mieszanek wspierających pracę serca.

Głóg - symbol zdrowia

Kwiaty i owoce głogu to źródło wielu prozdrowotnych związków, składników mineralnych, witamin oraz flawonoidów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Głóg w szczególności bogaty jest w witaminy wspierające odporność: C, B i A. Wykazuje również właściwości przeciwzapalne. Ponadto ekstrakt z głogu pozytywnie działa na układ sercowo-naczyniowy – wspomaga obniżenie ciśnienia krwi oraz reguluje poziom cholesterolu. ­– podkreśla dr n. med. Edyta Blus.

Olej głogu a serce

Najważniejsze działanie prozdrowotne głogu zawdzięczamy dużej zawartości flawonoidów, które dla roślin pełnią rolę barwnika, przeciwutleniacza, a także ochrony przed owadami i grzybami. W naszym organizmie ich zadanie jest nie mniej ważne, ponieważ chronią nas przed działaniem stresu oksydacyjnego, obniżają ciśnienie krwi, poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych i hamują odkładanie się cholesterolu na ich ściankach. Dzięki nim naczynia wieńcowe rozkurczają się, dostarczając więcej utlenionej krwi do serca, co z kolei zwiększa ilość skurczów i czyni jego pracę bardziej wydajną.

Preparaty na bazie głogu są polecane osobom cierpiącym z powodu choroby wieńcowej, zaburzeń układu krążenia, a także po zwale. Doskonale sprawdzą się również u ciśnieniowców oraz przy silnych bólach menstruacyjnych, rozkurczając mięśnie oraz zmniejszając obfitość krwawienia.

Dieta i jej wpływ na serce

U podstaw zdrowia i dobrego samopoczucia leży właściwa, dobrze zbilansowana dieta. W przypadku serca, podobnie jak i innych narządów, odpowiednio skomponowane posiłki są wsparciem właściwej pracy tego narządu. W trosce o zdrowe serce wskazana jest dieta śródziemnomorska, obfitująca w dania z ryb i owoców morza, a także oliwek i ryżu. Dla osób borykających się z chorobami serca, zdecydowanie zalecana jest dieta zawierająca ryby zamiast czerwonego mięsa. Są one źródłem kwasów omega o nieocenionym wpływie na nasze zdrowie, w tym serce i cały układ krążenia. Z myślą o zdrowiu serca został stworzony preparat EstroVita Cardio, który jest źródłem kwasów omega 3 wspomagających utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu, a dodatek witamin E, D i K, przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi. – mówi dr n. med. Edyta Blus

Nie tylko osoby starsze są narażone na zaburzenia pracy serca, także nadmierna praca i silny stres przyczyniają się do rozwoju arytmii, a nawet do występowania zawałów. Serce to jeden z najważniejszych narządów, dlatego nie zapominajmy o tym jak ważne jest przeprowadzanie badań kontrolnych, unikanie zbędnych tłuszczów i dokładna obserwacja swojego organizmu. Choroby układu krwionośnego nie pojawiają się z dnia na dzień, dlatego tak ważne jest ich wczesne wykrycie i wdrożenie odpowiednich działań, a w razie potrzeby ich leczenie. Dzienna dawka ruchu, kontrola stanu zdrowia oraz niezbędny relaks i wypoczynek to przepis na długie życie, bez strachu o nasze serce.


dr n. med. Edyta Blus

Doktor nauk medycznych w zakresie biologii medycznej i magister biologii. Doświadczenie zawodowe zdobywała podczas stażu i pracy w Pracowni Immunologii Doświadczalnej Instytutu Biologii Medycznej Polskiej Akademii Nauk oraz  jako nauczyciel akademicki immunologii i patofizjologii na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi.