Jesień – niedoceniana, czasem nawet nielubiana pora roku, która ma swoje skarby. Nie mówimy tutaj o jarzębinie, kasztanach czy pięknych kolorach, a o owocach i warzywach, które warto wówczas spożywać. Poznaj najważniejsze właściwości jesiennych skarbów!
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie zawierają w sobie dużo witaminy E, witaminy z grupy B (B6 oraz B9 – kwas foliowy), witaminę A oraz C. To także doskonałe źródło wapnia, fosforu i magnezu. Orzechy włoskie bogate są również w kwasy tłuszczowe omega 3, które wspierają obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi. Orzechy włoskie zawierają L-argininę, która wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych, co może zapobiegać pojawieniu się chorób wieńcowych. Kwas elagowy zawarty w orzechach włoskich wspiera także odporność, co – szczególnie jesienią – jest na wagę złota. W orzechach włoskich znajdują się również sterole roślinne, wpływające na działanie układu krążenia. Orzechy włoskie stanowią doskonałą przekąskę dla osób zapracowanych, zmęczonych oraz borykających się z problemami z koncentracją.
Winogrona
Winogrona jako jedne z niewielu owoców w swoim składzie mają jod, dzięki czemu wspomagają pracę tarczycy. Są to owoce zasadotwórcze, które wpływają na odkwaszenie organizmu. Znajduje się w nich potas, którego działanie koncentruje się wokół zachowania prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej. Jego odpowiednia zawartość jest ważna ze względu na wyrównanie ciśnienia krwi i zabezpieczenie serca.
Gruszki
Pod skórką gruszki kryje się najwięcej potasu. Ten pierwiastek jest ważny dla gospodarki wodnej, a także mineralnej organizmu. Jego dostateczna ilość chroni serce przed wpływem zagrożeń wynikających ze zmian cywilizacyjnych. W tych jesiennych owocach znajduje się również wapń, fosfor, bor, sód, jod, magnez.
Jesień kryje w sobie wiele skarbów, jednak nie zapominajmy o płynnym złocie zamkniętym w butelce! EstroVita Immuno została stworzona z myślą o wsparciu naturalnej odporności. Zawiera ona starannie dobraną kompozycję kwasów tłuszczowych z grupy omega 3, 6, 9 w doskonałej proporcji omega 3/omega 6 oraz kompleks witamin A, D, E, K. Witamina A i D pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a obecność oleju z czarnej porzeczki przyczynia się do wzmocnienia całego organizmu. EstroVita Immuno została dodatkowo wzbogacona w olejek z rozmarynu, który wspiera układ odpornościowy oraz naturalną obronę organizmu. Forma estrów etylowych kwasów tłuszczowych omega zawartych w produkcie EstroVita, zapewnia ich znakomitą biodostępność i wysoką bioretencję w organizmie.
Z myślą o dzieciach powstał produkt EstroVita Immuno Kids – dla dzieci od 3. roku życia! Forma estrów etylowych kwasów tłuszczowych omega zawartych w produkcie EstroVita, zapewnia ich znakomitą biodostępność i wysoką bioretencję w organizmie. Opatentowany unikalny proces produkcji suplementów diety EstroVita zapewnia wyizolowanie najczystszej, skoncentrowanej formy kwasów omega 3, 6, 9 z mieszaniny co najmniej czterech olejów roślinnych, które cechują się całkowitym brakiem toksyczności oraz jakichkolwiek zanieczyszczeń.
Jesień to wdzięczna pora roku, dlatego warto sięgać po jej naturalne skarby!