Będąc na diecie redukcyjnej, naszym celem nie powinna być jedynie utrata zbędnych kilogramów, a spalenie możliwie największej ilości tkanki tłuszczowej. Ujemny bilans kaloryczny to podstawa w walce o estetyczną sylwetkę. By nie doszło do utraty mięśni w diecie powinna być zawarta odpowiednia ilość białka – nie dość, że jest budulcem mięśni, to dodatkowo zapewnia poczucie sytości.
Ilość białka, jaka powinna znaleźć się w diecie redukcyjnej w dużej mierze zależy od naszej wagi i tego, jaką aktywność fizyczną podejmujemy. Prowadząc siedzący tryb życia przy niskiej ilości ruchu zaleca się spożywanie ok. 1,2 g białka na kilogram masy ciała. U osób będących w stałym treningu i regularnie wykonujących ćwiczenia podaż ta powinna wynosić ok. 1,8-2,7 g na kilogram masy ciała. Osoby te często sięgają po dodatkowe odżywki białkowe, bez których niemal niemożliwym jest dostarczenie tak dużej ilości białka.
Kiedy najlepiej spożywać białko?
Najlepiej spożyć białko tuż po odbytym treningu – wypicie do 30 minut odżywki wysokobiałkowej będzie tutaj idealnym rozwiązaniem. Wypicie lub spożycie białka tuż przed treningiem może spowodować, że staniemy się nieco ospali, przez co trening może nie być wykonany tak, jakbyśmy tego chcieli.
Najlepszym białkiem dla naszego organizmu jest to pochodzenia zwierzęcego. Posiada ono wysoką zawartość aminokwasów, jakie potrzebne są naszemu organizmowi. To właśnie ten rodzaj białka nasz organizm wykorzysta najlepiej.
Niedobór i nadmiar białka
Uważa się, że wielu z nas cierpi na niedobór białka – nic bardziej mylnego. Istnieje tak dużo produktów zawierających białko, że nawet nieświadomie je spożywamy, dostarczając organizmowi tego, czego potrzebuje. Znacznie częściej spotyka się jednak osoby cierpiące na nadmiar białka, które na dłuższą metę może nieść poważne konsekwencje dla organizmu. Nadmiar białka może prowadzić do problemów z nerkami, w skrajnych przypadkach może dojść nawet do ich uszkodzenia. Decydując się na spożywanie białka musimy pamiętać, by nie przesadzić. Jeśli nie do końca wiemy, jaka ilość będzie dla nas odpowiednia – zwróćmy się o pomoc do eksperta. Wskaże on właściwą drogę.
Jakie produkty mają wysoką zawartość białka?
- Ryby i owoce morza są doskonałym źródłem białka. Ponadto są bardzo sycące.
- Jaja – przyrządzone w postaci jajecznicy czy omletu dają gwarancję na pozytywny zastrzyk energii, pobudzenie metabolizmu oraz zaspokojenie głodu na kilka godzin.
- Nabiał – najlepiej sprawdza się odtłuszczone mleko. Jest nie tylko bogatym źródłem białka, ale i wapnia czy węglowodanów. Mleko ponadto doskonale nawadnia nasz organizm.
- Chude mięso – najlepiej sprawdza się tutaj mięso drobiowe i wołowina.
Warto zadbać także o dodatkową suplementację kwasami omega 3, 6 i 9. EstroVita MEN to suplement diety ułatwiający zachowanie kondycji, sprawności i sił witalnych jak najdłużej. Dzięki zawartości doskonałej proporcji kwasów tłuszczowych z grupy omega i kompozycji witamin A, D, E i K, wspiera organizm mężczyzn w każdym wieku, dbając o ich mocne i zdrowe kości (witamina K), prawidłowe funkcjonowanie mięśni (witamina D) i sprawny układ immunologiczny (Beta-karoten). W produkcie znalazł się pochodzący z owocu granatu unikatowy kwas omega 5, uważany za symbol energii i męskości. EstroVita nie zawiera przeciwutleniaczy, konserwantów, barwników ani alergenów. Opatentowany unikalny proces produkcji preparatu EstroVita zapewnia wyizolowanie najczystszej, skoncentrowanej formy kwasów omega 3, 6, 9 i 5 oraz charakteryzuje się brakiem jakichkolwiek zanieczyszczeń.
Białko pełni w naszym organizmie niebagatelną rolę – dzięki niemu możemy prawidłowo funkcjonować i cieszyć się dobrym zdrowiem. Spożywanie białka poprawia metabolizm, pomaga zaspokoić głód i – co najważniejsze – przyczynia się do zredukowania masy ciała. Pamiętajmy jednak, by zoptymalizować spożycie białka i dobrać je w odpowiedni sposób. Nadmiar białka w diecie może bowiem prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.