Jagody goji są owocami, które w Azji chętnie wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Uznawane są za najzdrowsze pożywienie na świecie! Dzieje się tak za sprawą występujących w owocach aż 19 aminokwasów, z czego 8 z nich jest egzogennych, co oznacza, że nasz organizm nie jest w stanie ich sam syntetyzować. Mało tego – owoce posiadają także aż 21 cennych pierwiastków takich jak żelazo, wapń, cynk, miedź czy selen. Ponadto są doskonałym źródłem witamin A, B1, B2, B6, E oraz C. Jagody goji są pełne przeciwutleniaczy takich jak: karotenoidy, likopeny, luteiny oraz polisacharydy. Owoce te są także bogatym źródłem błonnika i białka – już 100 gram jagód goi dostarcza ok. 11 gram białka! W jagodach goji znaleźć można związki chemiczne nazywane fitochemikaliami, które wytwarzane są przez rośliny.
Właściwości jagód goji
Nie ulega wątpliwości, że dzięki zawartości witaminy A oraz C jagody goji wspierają odporność naszego organizmu. Te niepozorne owoce mają w swoim składzie – wspomniane wcześniej – polisacharydy, pobudzający układ odpornościowy do prawidłowego funkcjonowania. Polisacharydy cechują się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi.
Pojawia się wiele doniesień, że jagody goji mogą chronić przed chorobami oczu, jakie pojawiają się wraz z wiekiem. Dzieje się tak właśnie za pomocą przeciwutleniaczy – zeaksantyny, której niedobór może prowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej.
Jagody goji obniżają poziom cukru we krwi, co pomaga w kontrolowaniu uwalniania się go do krwi. Owoce równoważą także poziom insuliny i glukozy we krwi. To jednak nie wszystko –dodają energii, poprawiają sen, koncentrację, ostrość umysłu, dają poczucie spokoju.
Owoce te bez wątpienia znane są przez osoby odchudzające się, ponieważ często mówi się o ich cudownych właściwościach wspomagających spalanie tkanki tłuszczowej. I choć jest to mylne, ponieważ jagody goji nie są produktem przyspieszającym pozbycie się nadmiaru kilogramów, tak ich regularne spożywanie, bez wątpienia, poprawia metabolizm.
Jagody goji – przeciwwskazania
Choć jagody goji w pozytywny sposób wpływają na nasz organizm, tak mogą wchodzić w interakcję z niektórymi lekami takimi jak:
- leki rozrzedzające krew,
- leki na nadciśnienie,
- leki na cukrzycę.
Osoby przyjmujące powyższe leki powinny zatem skonsultować chęć sięgnięcia po jagody goji z lekarzem.
Na jagody goji powinny także uważać kobiety w ciąży. Nie ma co prawda wystarczających doniesień, jakoby owoce nie były bezpieczne, niemniej mogą prowadzić do skurczów macicy, co jest szczególnie niebezpieczne w pierwszym trymestrze ciąży. Warto zatem zachować szczególną ostrożność podczas spożywania jagód goji oraz koniecznie skonsultować ten fakt z lekarzem prowadzącym.