Kasza jaglana – jak wykorzystać ją w kuchni?

Kasza jaglana to lekkostrawny, dobrze przyswajalny odkwaszacz organizmu, bogaty w witaminy z grupy B, E i lecytynę. Dzięki niej włosy, paznokcie i stawy stają się mocniejsze, a przemiana materii reguluję się. O jej zaletach można mówić wiele, np. nie sposób nie wspomnieć o tym, że doskonale uzupełnia nasz organizm w wapń, fosfor, potas i żelazo. Mimo tego, że posiada tak zbawienny wpływ na nasz organizm, znacząco odeszliśmy od jej spożywania, a nawet zapomnieliśmy o niej w swojej kuchni.

 

Kasza jaglana na nowo

 

Choć kojarzymy ją jako nieunikniony przymus podczas grypy żołądkowej, lub bardzo wczesny smak dzieciństwa, kaszę jaglaną możemy przygotować w tylu formach, że wręcz może stanowić istotny składnik naszej codziennej diety. Czym może zaskoczyć nas kasza jaglana?

 

Jaglanka – wyjątkowy sposób na ponadprzeciętne śniadanie

 

Kiedy myśl o kolejnym dniu przywitanym kanapką z serem lub szynką przyprawia nas o niechęć do jedzenia, warto postawić na coś klasycznego w świeżej odsłonie. Jaglankę możemy przygotowywać dowolnie według swojego gustu, a w razie porannego pośpiechu nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją wcześniejszego dnia i zostawić na noc w lodówce. Pomysłów na jej przygotowanie jest wiele – od ugotowania w mleku z dodatkiem wanilii lub kakao, przez wszelkie mleka roślinne, po podprażenie jej na suchej patelni i zalanie wodą w garnku w proporcji 1:2 z dodatkiem masła. Wykończenie śniadania to kolejne pole do popisu, bowiem kaszę możemy zmiksować np. z bananem, uzyskując konsystencję na kształt budyniu, dodać do niej prażonych jabłek, wszelkich syropów, masła orzechowego, świeżych owoców lub orzechów. Możliwości jest wiele dzięki czemu każdego dnia możemy spróbować czegoś nowego.

 

Poranna jaglanka to także doskonała okazja do tego, aby dostarczyć swojemu organizmowi porządną dawkę witamin i zdrowych tłuszczów. Takimi tłuszczami są kwasy omega, których organizm sam nie produkuje, a które niezbędne są do utrzymania jego prawidłowej pracy. W odpowiedzi na tą potrzebę powstał preparat EstroVita – naturalny suplement diety do codziennego stosowania, który możemy dodać do swojego śniadania.

 

Chrupiące placuszki

 

Pyszne i sycące, idealne w wersji zarówno wytrawnej jak i słodkiej. Aby pozbawić ją posmaku goryczki, należy przeprażyć ją na patelni przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła. Ogień powinien być możliwie niewielki. Po dokładnym, kilkukrotnym przepłukaniu w zimnej wodzie, stanie się ona aksamitna po ugotowaniu zarówno na wodzie jak i w mleku. Można dodać do niej starte jabłka w wersji słodkiej lub startego batata i kilka łyżek kukurydzy w wersji słonej.

 

Wegetariańskie kotleciki

 

Atrakcyjną alternatywą dla kotleta mielonego jest właśnie kotlecik z kaszy jaglanej. Chrupiący z wierzchu, w środku zaś kruchy i aromatyczny od przypraw. Ich przygotowanie nie różni się niczym od tradycyjnych mielonych, tak samo łączymy ugotowaną wcześniej kaszę z cebulką i innymi, wymarzonymi przez siebie dodatkami, obtaczamy w panierce np. z mąki kukurydzianej, lub bułki tartej i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Wspaniale smakują z kefirem i świeżą, warzywną sałatką.

 

Dodatek do zup

 

Idealnie sprawdzi się jako ciekawa struktura w każdej zupie: krupniku, dyniowej, pomidorowej, a nawet ogórkowej. Podobnie jak ziemniaki zagotowujemy ją w zupie pod koniec gotowania, tak aby nie rozpadła się na papkę. Taki dodatek sprawi, że zupa stanie się bardziej sycąca, a nawet z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad.

 

Farsz

 

Do pierogów, naleśników, gołąbków i drobiu. Na słodko i wytrawnie. Kasza jaglana to fantastyczna podstawa każdego farszu, w dodatku niskokaloryczna, w przeciwieństwie do np. ziemniaków, które możemy zastąpić nawet w pierogach ruskich. W naleśnikach kasza spełni zadanie białego sera, ciesząc podniebienie osób zmagających się z nietolerancją laktozy.

 

Każdy znajdzie swój ulubiony sposób na wykorzystanie kaszy jaglanej w kuchni. Można piec z niej ciasta, użyć jako podstawę kremów, zmienić w zdrowy budyń, a najlepsze jest to, że za każdym razem może smakować inaczej. To bardzo uniwersalny produkt, który pozwoli uchronić się od nudy w kuchni.