Kombucha to nic innego jak fermentowany napój, który cieszy się coraz większą popularnością. Dostępna jest już w wielu restauracjach i kawiarniach. Kombuchę w łatwy sposób można również przygotować w domu przy użyciu kilku składników. Kombucha jest pochodną herbaty o owocowym i kwaskowatym smaku. Poznaj korzyści, które wynikają ze spożywania kombuchy.
Czym jest kombucha?
Kombucha to gazowany napój, który powstaje w wyniku fermentacji osłodzonej herbaty. Otrzymuje się ją przy użyciu symbiotycznej kultury bakterii i drożdży (ang. SCOBY), która wygląda jak galaretowata masa. Nazywana jest grzybkiem ze względu na jej charakterystyczny kształt. Gdy wrzucimy ją do herbaty z cukrem, zainicjuje on proces fermentacji. Po około 5-10 dniach gazowany napój będzie gotowy do spożycia. Do przygotowania kombuchy najczęściej używa się napar czarnej herbaty. Po zakończonym procesie fermentacji kombucha bogata jest w związki chemiczne: polifenole, błonnik, aminokwasy, kwasy organiczne, witaminę C, miedź, żelazo cynk, witaminy z grupy B.
Kombucha – właściwości
Kombucha wykazuje potencjalne właściwości prozdrowotne do których zalicza się:
– działanie przeciwutleniające,
– obniżanie poziomu cholesterolu,
– wpływ na regulację ciśnienia krwi,
– wsparcie pracy przewodu pokarmowego,
– wsparcie układu odpornościowego.
Kombucha – przeciwwskazania
Kombucha w wyniku procesu fermentacji może zawierać niewielkie ilości alkoholu, przez co nie jest wskazana dla dzieci, kobiet w ciąży oraz kobiet karmiących. Ze względu na zawartość cukru kombucha nie jest polecana dla diabetyków.
Po spożyciu kombuchy mogą wystąpić działania niepożądane tj.: bóle i zawroty głowy, nudności czy reakcje alergiczne. Wymienione objawy występują u nielicznych osób, w szczególności w okresie złego stanu zdrowia, wypijania zbyt dużej ilości kombuchy lub w momencie złego przygotowania napoju, które może doprowadzić do rozwoju szkodliwych bakterii i grzybów. Jeśli przygotowujemy kombuchę w domu należy zwrócić szczególną uwagę na higienę i prawidłowe jej przygotowanie.
Kombucha nie jest wskazana dla osób, które borykają się z problemami przewodu pokarmowego tj. wrzody żołądka, zgaga oraz nadwrażliwość na pokarmy. W każdym przypadku warto zacząć picie kombuchy w małych ilościach, tak aby sprawdzić czy jej spożywanie nie wywoła negatywnych skutków.
Kapp J.M., Sumner W., Kombucha: a systematic review of the empirical evidence of human health benefit. Annals of Epidemiology. 2019;30:66-70.
Villarreal-Soto S.A., Beaufort S., Bouajila J., Souchard J.P., Taillandier P., Understanding Kombucha Tea Fermentation: A Review. Journal of Food Science. 2018;83(3):580–8.