Pozornie zwyczajna, niczym się nie wyróżniająca, czasem powodująca dotkliwe poparzenia, niedoceniana, uznawana za chwast – pokrzywa. Roślina ta zawiera w sobie dużo żelaza, kwasu foliowego, krzemu oraz wapnia, a także witaminy A, B, C i K. To jednak nie wszystko – pokrzywa skrywa w sobie wiele cennych minerałów, przez co korzystnie wpływa na wzmocnienie organizmu i jego regenerację. Pokrzywa spotykana jest w postaci ziół czy herbat. Jest także cennym składnikiem wielu kosmetyków.

Pokrzywa wykorzystywana jest od dawien dawna. Już w medycynie ludowej odkryto jej właściwości i chętnie stosowano w przebiegu wielu chorób, czy jako wspomaganie organizmu. Z racji tego, że posiada właściwości antybakteryjne, zyskała miano naturalnego antybiotyku.

Właściwości pokrzywy

Często pokrzywę wykorzystywano do robienia zup, dziś jednak jej najpopularniejszą formą jest herbata. Zaleca się picie herbaty z pokrzywy w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm wystawiany jest na ciężą próbę zmiennych warunków atmosferycznych, jako dodatkowe wsparcie odporności. Pokrzywa wspomaga funkcjonowanie wątroby, trzustki oraz żołądka – podaje się ją podczas problemów z układem pokarmowym. Roślina wykazuje właściwości moczopędne, dlatego też zalecana jest osobom borykającym się z kamicą nerkową oraz mającym problem z zatrzymaniem się wody w organizmie.

Pokrzywa znajduje zastosowanie we wspomaganiu leczenia chorób alergicznych oraz infekcji. Dobrze sprawdza się również w łagodzeniu objawów zapalenia stawów. Przyjmuje się, że pokrzywa naturalnie oczyszcza organizm i usuwa z niego toksyny. Napary oraz sok z pokrzywa zalecany jest osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. – podkreśla dr n. med. Edyta Blus

Roślinę tę można spotkać także w składzie kosmetyków naturalnych. Szczególnie polecana jest osobom borykającym się z tłustą i trądzikową cerą. Wywar z pokrzywy można stosować do mycia twarzy, by dokładnie oczyścić cerę i zminimalizować ryzyko pojawienia się wyprysków. Pokrzywa pozytywnie wpływa także na poprawę kondycji włosów i paznokci. Dzieje się tak za sprawą wysokiej zawartości witamin w roślinie.

Pokrzywa działa pozytywnie nie tylko dla człowieka, ale i zwierząt czy nawet roślin! Znaleźć ją można w paszach zwierzęcych, a jej dodatek do roślin doniczkowych nie tylko odstrasza owady, ale i sprawia, że rośliny są znacznie bardziej odżywione.

Przeciwwskazania

Przy piciu herbaty z pokrzywy należy zachować umiar i pić ją z rozwagą. Dziennie możemy wypić tylko cztery filiżanki herbaty! Większa jej ilość w ciągu dnia może sprawić, że z organizmu zostaną wypłukane sole mineralne – przypominamy, pokrzywa jest moczopędna! Roślina obniża poziom cukru we krwi, dlatego osoby chorujące na cukrzycę muszą koniecznie skonsultować się z lekarzem, zanim po nią sięgną. Może okazać się, że diabetyk w ogóle nie będzie mógł przyjmować herbaty z pokrzywy. Herbaty z pokrzywy nie powinny pić także osob,y u których stwierdzono przewlekłe choroby nerek, które są świeżo po zabiegu chirurgicznym, a także osoby, które cierpią na nadmiar żelaza w organizmie, czy mają uczulenie na liście pokrzywy.

Pamiętajmy zatem – zanim na własną rękę wypróbujemy herbatę z pokrzywy skonsultujmy to z lekarzem!


dr n. med. Edyta Blus

Doktor nauk medycznych w zakresie biologii medycznej i magister biologii. Doświadczenie zawodowe zdobywała podczas stażu i pracy w Pracowni Immunologii Doświadczalnej Instytutu Biologii Medycznej Polskiej Akademii Nauk oraz  jako nauczyciel akademicki immunologii i patofizjologii na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi.