Kwasy Omega 3,6,9 w „doskonałej proporcji” wspomagają układ krążenia poprzez utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Liczne publikacje naukowe dowodzą, że nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają procesy zapalne oraz redukują ryzyko występowania chorób układu krążenia, nowotworów i chorób zapalnych stawów.

Źródło: Warowny M. Rola kwasów omega-3 w organizmie człowieka. Lek w Polsce, VOL 24 NR 06’14 (278)

 

Istnieje wiele dowodów naukowych potwierdzających korzystne i ochronne działanie kwasów tłuszczowych ω-3 PUFA. Od niedawna w centrum zainteresowania wielu ośrodków badawczych jest wyjaśnienie mechanizmów korzystnego działania kwasów tłuszczowych ω-3 PUFA u chorych z chorobami nowotworowymi, a także w ochronie układu immunologicznego, co może przyczynić się do skuteczniejszej terapii chorób nowotworowych i o podłożu immunologicznym.

Źródło: Marciniak Łukasik K. Znaczenie i rola kwasów tłuszczowych omega 3. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6 (79), 24 – 35

 

Wyniki wielu badań oraz dostępne dane literaturowe wskazują na nowe możliwości profilaktyki wielu problemów zdrowotnych za pomocą odpowiedniej diety, a której na szczególną uwagę zasługuje suplementacja kwasami omega 3, 6 i 9 w odpowiedniej proporcji. Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują działanie przeciwzapalne i redukują ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekłych: układu krążenia, nowotworów i chorób stawów. Kwasy te w dużym stężeniu znajdują się w mózgu i wiele wskazuje na to, że mają duży wpływ na funkcje poznawcze i behawioralne. Kwasy tłuszczowe omega-6 wspomagają wzrost włosów i komórek skóry. Ponadto regulują metabolizm i odgrywają istotną rolę w prawidłowej czynności układu rozrodczego. Należy podkreślić, że omega-3 i omega-6 konkurują do tych samych enzymów. Niektóre kwasy omega-6 mogą nasilać stan zapalny, dlatego zaleca się, by w zdrowej diecie znajdowała się równowaga kwasów omega-6 i łagodzących stany zapalne kwasów omega-3.

Źródło: Warowny M. Rola kwasów omega-3 w organizmie człowieka. Lek w Polsce,

Obecnie stwierdza się coraz większy wzrost zachorowań na choroby układu krążenia, otyłość, cukrzycę, nowotwory czy choroby o podłożu psychicznym. W związku z tym poszukuje się skutecznych metod leczenia i zapobiegania tym chorobom, zarówno za pomocą leków, jak i suplementów diety. Obiecującą, wspomagającą terapią wydają się wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Mają one szerokie zastosowanie w profilaktyce wielu chorób. Jako wyjątkowo wartościowe suplementy mogą wspomagać terapie standardowe, wpływając na procesy metaboliczne, a zwłaszcza na systemy regulujące przemiany biochemiczne w komórkach i tkankach. Kwasy omega-3 regulują m.in. stężenie cytokin, których podwyższony poziom w organizmie sprzyja przewlekłym stanom zapalnym, chorobom o podłożu autoimmunologicznym, miażdżycy czy powstawaniu nowotworów. Ponadto mają pozytywny wpływ na krążenie krwi, poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych. Zmniejszają ryzyko arytmii serca, stabilizują ciśnienie tętnicze krwi, przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu. Kwasy tłuszczowe omega-3 pełnią główną rolę w zachowaniu pełnej sprawności fizycznej i umysłowej, dlatego istotne jest podawanie ich małym dzieciom. Należy jednak pamiętać o zachowaniu ich prawidłowych proporcji w codziennej diecie. W pracy przedstawiono budowę, źródła występowania kwasów omega-3 i –6, określono ich terapeutyczny wpływ na różne choroby.

Źródło: Sicińska P., Pytel E., Kurowska J., Koter-Michalak M. Suplementacja kwasami omega w różnych chorobach. Postepy Hig Med Dosw (online), 2015; 69: 838-852

Kwasy omega-3 są znane głównie ze swoich kardioprotekcyjnych właściwości. Rosnąca liczba prac wskazuje także na ich korzystne działanie w zaburzeniach nastroju. Możliwe działanie przeciwlękowe tych substancji jest prawdopodobnie związane z ich działaniem przeciwzapalnym, z wpływem na neurogenezę oraz ze związkiem ARA z aktywnością niektórych receptorów monoaminoergicznych.

Źródło: Knefel K., Hese R.T. Kwasy omega-3 a zaburzenia depresyjne, lękowe i schizofrenia. Psychiatria w Praktyce Klinicznej 2009; 2, 3: 140–145

Liczne publikacje naukowe dowodzą, że nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają procesy zapalne oraz redukują ryzyko występowania chorób układu krążenia, nowotworów i chorób zapalnych stawów. Kwasy omega-3 znalazły zastosowanie głównie w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Ich hamujące działanie na rozwój blaszek miażdżycowych chroni przed wystąpieniem zawału lub udaru. Duże stężenie kwasów omega-3 występuje także w ośrodkowym układzie nerwowym, którego funkcjonowanie i właściwy rozwój współzależy od nich. Ponieważ kształtowanie układu nerwowego istotne jest już na etapie płodowym, zalecana jest suplementacja kwasów omega-3 u kobiet ciężarnych, szczególnie w drugim i trzecim trymestrze.

Źródło: Warowny M. Rola kwasów omega-3 w organizmie człowieka. Lek w Polsce, VOL 24 NR 06’14 (278)

Obecnie istnieje wiele dowodów naukowych potwierdzających korzystne i ochronne działanie kwasów tłuszczowych ω-3 PUFA. Od niedawna w centrum zainteresowania wielu ośrodków badawczych jest wyjaśnienie mechanizmów korzystnego działania kwasów tłuszczowych ω-3 PUFA u chorych z chorobami nowotworowymi, a także w ochronie układu immunologicznego, co może przyczynić się do skuteczniejszej terapii chorób nowotworowych i o podłożu immunologicznym.

Źródło: Marciniak Łukasik K. Znaczenie i rola kwasów tłuszczowych omega 3. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6 (79), 24 – 35

Dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 jak i ich suplementacja jest istotnym czynnikiem sprzyjającym utrzymaniu prawidłowego rozwoju psychosomatycznego dziecka. Liczne zalecenia, potwierdzone wieloma badaniami dotyczące podaży niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych wskazują na zwrócenie szczególnej uwagi na ich spożycie. Systematyczne dostarczanie kwasów omega-3 do organizmu jest szansą zdrowia dorosłej populacji.

Źródło: Pluta A., Budnik-Szymoniuk M. Korzystny wpływ kwasów omega-3 na rozwój dziecka. Journal of Education, Health and Sport. 2016;6(7):540-547. eISSN 2391-8306

Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) różnicujemy na kwasy omega-3 (n-3: ALA, EPA i DHA) oraz omega-6 (n-6: LA i AA). Obecne badania dowodzą, że w diecie współczesnego człowieka dominuje spożycie jednej z tych grup w stosunku 15–20 do 1, na korzyść kwasów z grupy omega-6. Nadmierne spożywanie kwasów z rodziny n-6 może być jednak szkodliwe dla organizmu w odróżnieniu od suplementacji kwasami z grupy n-3. Spożywanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 ma istotne znaczenie dla zdrowia człowieka. Na poziomie biologicznym ma wpływ na przebieg określonych procesów mózgowych czy ochronę i tworzenie nowych komórek nerwowych (neuronów). Z kolei na poziomie poznawczym suplementacja wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi z grupy n-3 może mieć związek m.in. z jakością zdolności zapamiętywania, uczenia się, wydajnością intelektualną, przeciwdziałaniem chorobie Alzheimera, zaburzeniom depresyjnym, demencyjnym i innym.

Źródło: Bojkowski Ł., Mojs E. Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w wybranych obszarach psychologicznego funkcjonowania człowieka. Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu 1 (46) 2016

Dieta z odpowiednim udziałem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 wraz z dużą ilością antyoksydantów jest niezbędna dla zachowania zdrowia i urody. Procesom starzenia towarzyszy zwykle problem suchej skóry. Warto wówczas zwrócić szczególną uwagę także na skład kosmetyków i stosować do pielęgnacji preparaty zawierające oleje roślinne (źródło WKT) oraz antyoksydanty, których źródłem mogą być ekstrakty roślinne – coraz częściej obecne w licznych produktach kosmetycznych i leczniczych.

Źródło: Bojarowicz H, Woźniak B. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę. Probl Hig Epidemiol 2008, 89(4): 471-475

Kwas γ-linolenowy jest naturalnym składnikiem wielu olejów roślinnych m.in. pozyskiwanych z nasion wiesiołka i ogórecznika. Właściwości tego kwasu wynikają z pełnienia roli substratu do wytwarzania wielu aktywnych biologicznie eikozanoidów wykazujących m.in. działanie przeciwzapalne, antyproliferacyjne oraz potencjalną zdolność do obniżania stężenia lipidów. Badania naukowe, prowadzone na modelach zwierzęcych, jak i z udziałem ludzi wykazały potencjalne możliwości tego kwasu w wspieraniu terapii chorób o podłożu zapalnym i degeneracyjnym.

Źródło: Białek M., Rutkowska J. Znaczenie kwasu γ-linolenowego w profilaktyce i terapii. Post Hig Med Dosw (online), 2015; 69: 892-904

Kwas gamma-linolenowy podany doustnie przechodzi do skóry właściwej, wzmacnia jej spójność i zapobiega nadmiernej przezskórnej utracie wody, przechodzi do warstwy rogowej naskórka, wypełnia przestrzeń międzykomórkową, przez co wzmacnia barierę chroniąc przed przepuszczaniem z zewnątrz bakterii, toksyn, grzybów, alergenów.

Źródło: Mrozińska M. Rola kwasu gamma-linolenowego w utrzymaniu prawidłowej struktury i funkcji skóry. Czasopismo aptekarskie, 2008; 1, 169