Migdały wykazują wiele odżywczych, a także prozdrowotnych właściwości! Już od zarania dziejów uważane były za symbol płodności! Dziś odnajdują swoje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce i cieszą się coraz większą popularnością! Migdały to doskonały sposób na mdłości i zgagę w ciąży. Mogą przyczynić się także do obniżenia cholesterolu oraz cukru we krwi. Mają niebagatelny wpływ na układ nerwowy – a to za sprawą wysokiej zawartości magnezu oraz witamin z grupy B. Zobacz, jakie jeszcze właściwości posiadaj!

Warto wspomnieć, że migdały mylnie zaliczane są do orzechów – to nasiona migdałowca, które mogą regulować metabolizm, a nawet zapobiegać gromadzeniu się tkanki tłuszczowej! Nasiona te są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy E oraz błonnika. To także źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz minerałów takich jak m.in. potas. W diecie przyszłej mamy migdały plasują się na dość wysokim miejscu. Dzieje się tak, ponieważ w ich składzie odnaleźć można kwas foliowy – niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka. To jednak nie wszystko: migdały to niezastąpiony sposób na nudności oraz zgagę w ciąży! Zobojętniają one kwasy żołądkowe, przez co łagodzą uporczywe i nieprzyjemne uczucie pieczenia.

Migdały w kuchni

Nie ulega wątpliwości, że to właśnie w kuchni najczęściej możemy spotkać migdały. Można wykorzystać je do deserów, ale i sałatek czy dań głównych! Zmiksowane migdały stają się doskonałym składnikiem koktajli, nadając im słodkiego smaku. Migdały świetnie sprawdzają się także jako przekąska. Co ciekawe – z migdałów można przygotować pyszne mleko roślinne lub delikatną mąkę, która idealnie sprawdzi się w domowych wypiekach.

Mało kto wie, że migdały wykazują działanie… odchudzające! Pomimo swojej kaloryczności pobudzają metabolizm i zmniejszają wchłanianie się tłuszczów. Mało tego – jako przekąska hamują uczucie głodu.

Migdały w kosmetyce

Pozyskiwany z nasion migdałowca olej może być stosowany nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce. Często wykorzystywany jest jako dodatek do mydeł, kremów czy balsamów. Wykazuje działanie regenerujące i nawilżające – jest zatem doskonały do pielęgnacji suchej i wrażliwej skóry. Właściwości natłuszczające i oczyszczające są tutaj na wagę złota! Zawartość witaminy E wspiera ochronę przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, co opóźnia proces starzenia się skóry.

To jednak nie wszystko! Kwas migdałowy jest cennym kwasem AHA, który wykorzystywany jest w medycynie estetycznej. Wykazuje on działanie antybakteryjne, przeciwstarzeniowe oraz odbarwiające. Peeling kwasem migdałowym najczęściej stosowany jest jako wsparcie w leczeniu trądziku czy usuwaniu przebarwień.

Migdały są drogocennym źródłem witamin i minerałów. Nic więc dziwnego, że odnajdują się zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Warto zaprosić je do swojej codzienności!