Wiosna stawia przed nami wiele wyzwań – ciągłe zmiany temperatur, chłodne wieczory i spadek odporności po zimie. Często dopada nas wówczas zmęczenie, czujemy się osłabieni, a nasza produktywność drastycznie spada. Mówimy wówczas o przesileniu wiosennym, które łapie nas w najmniej oczekiwanych momentach. Jak zatem wspomóc odporność organizmu?

Aby zbudować odporność należy zacząć od regeneracji i dostarczaniu organizmowi odpowiednich witamin i minerałów. Bez nich nasz organizm jest bardziej podatny na niekorzystne działanie czynników zewnętrznych, co w dalszej konsekwencji może wiązać się z przeziębieniem lub skłonnością do infekcji. Dbając o prawidłową dietę poprawimy swoją kondycję zarówno psychiczną, jak i fizyczną.

Niezbędne witaminy


„Choć większość dostarczamy z pożywieniem, często nasz organizm cierpi na niedobory podstawowych witamin, takich jak choćby witamina D. Jest ona niezwykle ważna dla organizmu. Odpowiada za regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej, a co za tym idzie za zdrowe i mocne kości oraz za prawidłowe funkcjonowanie układu odporności. Organizm sam może wyprodukować witaminę D, jednak potrzebuje do tego słońca. W okresie jesienno-zimowym, kiedy niebo częściej zasłaniają ciemne chmury, proces ten staje się nieco utrudniony. Dlatego też powinniśmy zadbać o dodatkową suplementację tej witaminy zwłaszcza od września do czerwca. W celu wsparcia naturalnych mechanizmów obronnych organizmu warto do codziennego jadłospisu włączyć również witaminę C oraz produkty będące jej bogatym źródłem.” – podkreśla dr n. med. Edyta Blus.

Również i nasza skóra potrzebuje dodatkowej dawki regeneracji, tym bardziej, że codziennie mierzy się z nowymi wyzwaniami. Zadbajmy zatem o to, by przyjmować witaminę A i E – będące zbawieniem dla naszej skóry. Nie bez znaczenia są także witaminy z grupy B odpowiedzialne za pomoc w łagodzeniu stanów obniżonego nastroju czy zmęczenia. Dodatkowo witaminy z grupy B pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego.

Minerały, o których warto pamiętać


Chcąc cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem nie możemy zapominać o minerałach, będących wsparciem dla naszego organizmu. W diecie zatem nie powinno zabraknąć magnezu i potasu przyczyniających się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz mięśniowego. Wsparciem dla układu odpornościowego będzie także selen, żelazo i cynk – często pomijane w codziennym żywieniu.

Codzienna kropla zdrowia!


Warto wspierać organizm suplementami diety, zawierającymi składniki pochodzenia naturalnego. Świetnym przykładem jest EstroVita Immuno – produkt, stworzony z myślą o naturalnym wsparciu odporności. To suplement diety o najwyższej skoncentrowanej zawartości kwasów tłuszczowych omega- 3, 6, 9 w doskonałej proporcji Ω3/Ω6, wyizolowanych z unikalnej mieszaniny aż czterech olejów roślinnych (lnianego, z czarnej porzeczki, czarnuszki oraz wiesiołka) wzbogacony o kompleks witamin A, D, E i K. Obecność oleju z czarnej porzeczki wpływa na wzmocnienie organizmu, a przy tym przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mięśni i stawów. Olej z wiesiołka pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry. Kompleks witamin A i D wspiera układ odpornościowy, witamina E to cenny przeciwutleniacz, zaś witamina K wspiera utrzymanie mocnych kości. Naturalny aromat cytrynowy zachęca do sięgania po suplement każdego dnia. Już jedna porcja, 5 ml EstroVita Immuno pokrywa dzienne zapotrzebowanie na bardzo ważną dla odporności witaminę D aż w 1000%. Zawarte w preparacie roślinne kwasy tłuszczowe omega- 3, 6, 9 występują w unikalnej formie monocząsteczek (estrów etylowych) zapewniających znakomitą biodostępność oraz wysoką bioretencję kwasów tłuszczowych omega- 3, 6, 9 w organizmie człowieka.

Budowanie odporności jest niezwykle ważne – to dzięki niej nasz organizm ma możliwość obrony przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, w tym wirusami i bakteriami. Aby pomóc swojej odporności należy zadbać o prawidłową suplementację niezbędnymi witaminami. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem – niezależnie od pory roku.


dr n. med. Edyta Blus

Doktor nauk medycznych w zakresie biologii medycznej i magister biologii. Doświadczenie zawodowe zdobywała podczas stażu i pracy w Pracowni Immunologii Doświadczalnej Instytutu Biologii Medycznej Polskiej Akademii Nauk oraz  jako nauczyciel akademicki immunologii i patofizjologii na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi.