Posiłek przedtreningowy to wyznacznik skuteczności naszego treningu. Odpowiednio zbilansowany ma za zadanie utrzymać nas w pełni sił przez dłuższy czas, oraz stanowić dobry rodzaj paliwa dla mięśni. Choć posiłki o dużej objętości należy spożywać 3-4 godziny przed wysiłkiem, to lekkie dania dopuszczalne są nawet godzinę przed treningiem.

Podstawą posiłku przedtreningowego są węglowodany złożone. Ze względu na dłuższy czas ich trawienia dostarczają energii na cały trening. W przeciwieństwie do węglowodanów prostych nie wywołują gwałtownego skoku insuliny, a następnie jej szybkiego metabolizowania. To właśnie przez cukry zawarte w owocach i słodyczach stajemy się senni i osłabieni, dlatego należy ich unikać. Przygotowując posiłek musimy zwrócić również uwagę na to, aby nie zawierał produktów wywołujących wzdęcia, smażonych oraz ciężkostrawnych, gdyż część zasobów energetycznych naszego organizmu skupi się wyłącznie na tym, aby przetrawić treść żołądka.

Trening po śniadaniu

#1 Szybki, jabłkowy poranek

Kanapka jabłkowa może brzmieć jak szalony pomysł, ale w rzeczywistości zawiera wszystko, czego potrzebujemy przed treningiem. Mając odrobinę czasu możemy przygotować ją na kształt klasycznej kanapki, krojąc jabłko w plastry, lub szybko pokroić je w ćwiartki i nałożyć składniki

Składniki:

2 duże, średnio słodkie jabłka

Niesłodzone masło orzechowe

Suszona, niesłodzona żurawina

Nasiona chia lub obrane pestki słonecznika

Na pokrojone jabłka nakładamy łyżką masło orzechowe a następnie posypujemy dowolnie wybranymi dodatkami. Trudno o to, aby śniadanie było szybsze.

#2 Rolada z indyka wypełniona awokado

Składniki:

Wędlina z piersi indyka (8 plasterków)

Awokado

Pokrojona w cienkie paski marchewka

W plasterek wędliny zawijamy 1/8 cząstki awokado i dokładamy pokrojoną marchewkę. To doskonały posiłek, który dostarczy energii na cały trening, nie obciążając żołądka.

Trening po obiedzie

1# Kurczak po grecku

Składniki:

2 szklanki gotowanego lub duszonego, rozdrobnionego mięsa z kurczaka

1/2 szklanki jogurtu greckiego

1/2 ogórka gruntowego, startego na tarce i odsączonego

1/4 szklanki świeżej posiekanej „zieleniny” :pietruszki, szalotki, koperku, szczypiorku, kolendry (wg. upodobań)

1 mały, sprasowany ząbek czosnku

2-3 łyżki octu z czerwonego wina

sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki włóż do miski i wymieszaj, pozwól aby przeszły smakiem przez przynajmniej 2 godziny, a następnie podawaj na liściach cykorii, sałaty, lub w cienkim chlebie pita.

#2 Kurczak z warzywami

Składniki:

1 średnia pierś z kurczaka

2 plasterki boczku

1 jajko

1 słodki ziemniak

¼ cebuli posiekanej w kostkę

1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę

1 garść szpinaku lub kolendry

1 łyżeczka papryki

Sól i pieprz do smaku

Smażymy boczek na chrupko, zdejmujemy z patelni i osuszamy papierowym ręcznikiem patelnię. Na pozostałym tłuszczu smażymy kurczaka i ziemniaki, do momentu aż kurczak się zarumieni. Dodajemy cebulę i czerwoną paprykę, podsmażamy aż do zmięknięcia cebuli, ziemniaków i papryki. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. W ostatniej minucie gotowania dodajemy szpinak. Na drugiej patelni smażymy jajka na twardo, lub gotujemy je uprzednio w koszulkach. Całość możemy polać odrobiną oliwy z oliwek.

Na mały głód

#1 Omlet na zielono

Składniki:

3 jajka

¼ czerwonego chili, drobno posiekanego

3 szparagi, drobno posiekane

1 łyżeczka masła

garść szpinaku baby

kilka różyczek brokułu

Roztapiamy masło na patelni i na rozgrzany tłuszcz kładziemy porwane różyczki brokułu, smażymy na małym ogniu aż do lekkiego zmięknięcia, dodajemy szparagi , pokrojony szpinak i roztrzepane z chilli jajka.

#2 Nadziewane awokado

4 cienkie paski boczku

1 szklanka drobno posiekanych pomidorów

1 szklanka drobno posiekanej sałaty rzymskiej

2 łyżki majonezu

1/2 łyżeczki soli

szczypta zmielonego pieprzu

4 duże dojrzałe awokado

sok z 1/2 cytryny

Boczek podsmażamy na patelni w celu pozbycia się tłuszczu i doprowadzenia go do chrupkości. Chrupiący boczek odsączamy na ręczniku papierowym i kruszymy do miseczki. Dodajemy wszystkie składniki oprócz awokado, dla lepszej tekstury możemy poeksperymentować z nasionami słonecznika. Mieszankę nakładamy do przekrojonych na pół awokado. Smacznego!