Najwięcej witaminy mają… Zobacz, jakie warzywa i owoce są w nie najbardziej bogate

Co do tego, że warzywa i owoce są zdrowe, chyba nikt nie ma wątpliwości. Przedstawiamy te, które najbardziej obfitują w witaminy i po które sięgać powinno się najczęściej.

 

Cebula

 

To swojskie warzywo jest nieco niedoceniane w polskiej kuchni i bywa uważane za niewielki dodatek do dań. Tymczasem to prawdziwe bogactwo witaminy C! Zawiera również witaminę E, B1, B2, B6 oraz składniki działające bakteriobójczo. Warto jeść ją zwłaszcza w przypadku różnego typu infekcji.

 

Seler

 

Bardzo mylne jest myślenie, że to cytrusy zawierają najwięcej witaminy C. Na głowę bije je chociażby seler. Oprócz tego jest to dobre źródło witamin z grupy B, PP i E. Seler pomoże na zaparcia, działa uspokajająco i ułatwia trawienie.

 

Szpinak

 

Szpinak to nie tylko sporo żelaza, ale także kwas foliowy wiele witaminy C. Zawiera on antyoksydanty w formie witaminy C, E i beta-karotenu, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Zielone liście są bogate w witaminę B2.

 

Karambola

 

Karambola to egzotyczny owoc o kształcie gwiazdy, który zawiera aż 360 jednostek witaminy A.

 

Jabłko

 

Jabłka to owoce popularne w Polsce. I nie ma w tym nic dziwnego. Zawierają wiele witaminy C, a poza tym pektyny, które oczyszczają organizm z toksyn.

 

Śliwki

 

Śliwki nie zawierają wiele witaminy C, ale zamiast tego posiadają w swoim składzie bardzo dużo witamin E i A, czyli znowu antyoksydantów zwalczających wolne rodniki w organizmie.

 

 

Należy jednak pamiętać, że najbardziej wartościowe dla naszego zdrowia są świeże warzywa i owoce. Każda obróbka termiczna, czy to gotowanie czy mrożenie, pozbawia ich tych wielu witamin.