Warzywa i owoce kryją w sobie wiele drogocennych witamin i składników odżywczych, które nie są obojętne dla naszego organizmu. Nie bez powodu zachęca się, aby włączyć je do codziennego jadłospisu – powinny wszak stanowić podstawę zdrowej diety. Zobacz, które z nich obfitują w witaminy i po które sięgać najczęściej!
Cebula
Warzywo to ma swoich zwolenników, ale i niestety przeciwników – szczególnie wrażliwych na smak. Cebula jest nieco niedoceniana w polskiej kuchni i bywa używana jedynie jako niewielki dodatek do dań. Tymczasem to prawdziwe bogactwo witaminy C! Zawiera również witaminę E, B1, B2, B6 oraz składniki działające bakteriobójczo. Właśnie dlatego jest szczególnie polecana w przypadku wszelkiego rodzaju infekcji.
Seler
Bardzo mylne jest myślenie, że to cytrusy zawierają najwięcej witaminy C. Seler, choć niepozorny i również traktowany po macoszemu, jest doskonałym źródłem nie tylko witaminy C, ale i witamin z grupy B, PP oraz E. Seler pomoże na zaparcia, działa uspokajająco i ułatwia trawienie.
Szpinak
Szpinak to nie tylko sporo żelaza, ale także kwas foliowy oraz wiele witaminy C. Zawiera on antyoksydanty w formie witaminy C, E i beta-karotenu, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Zielone liście są bogate w witaminę B2.
Jabłko
Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. Wielu z nas je lubi – zarówno w czystej postaci, jak i jako dodatek do deserów czy jako soki. Jabłka zawierają wiele witaminy C, a także pektyn, które oczyszczają organizm z toksyn.
Śliwki
Śliwki zawierają w sobie wiele witaminy E oraz A, a także antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki w organizmie. Śliwki wpływają na poprawę apetytu, a także działają korzystne na układ trawienny, zapobiegając zaparciom.
Karambola
Choć niewiele osób o niej słyszało – jest niezwykle bogata w witaminę A (posiada w sobie aż 360 jednostek). To egzotyczny owoc występujący w naturze w Malezji oraz w Indonezji na wyspie Jawa. Przekrojona poziomo tworzy niezwykłą i piękną dekorację (a także przekąskę!) w kształcie gwiazdy.
Doskonałym pomysłem jest przyrządzenie koktajlu – owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego! Możemy dowolnie eksperymentować ze smakiem i łączyć ze sobą warzywa i owoce. Do każdego koktajlu warto dodać 5 ml ulubionej EstroVity – to w 100% naturalna, a przy tym bezpieczna, wysoce skoncentrowana i dobrze wchłaniana przez organizm porcja kwasów tłuszczowych omega-3, -6 i -9. Nasze produkty wyróżnia doskonała proporcja oraz czystość kwasów tłuszczowych omega w postaci estrów etylowych, pochodzących z unikalnej kompozycji co najmniej 4 olejów roślinnych. Produkty są idealnym rozwiązaniem uzupełnienia kwasów omega dla wegetarian oraz wegan. Potwierdza to certyfikat V- Label przyznawany produktom w pełni roślinnym.
Korzystajmy z dobrodziejstw natury!