Wiosna kojarzona jest nie tylko z przyjemnymi temperaturami, ale także z nowalijkami – zachęcającymi nas zapachem i kolorem. Zieleń szczypiorku, czy czerwień rzodkiewki są pewnego rodzaju symbolami wiosny. Wiosenne potrawy zazwyczaj są lekkie – przeważają w nich warzywa bogate w witaminy. Na przełomie marca i kwietnia nasz organizm najbardziej odczuwa brak witamin, co spowodowane jest m.in. brakiem słońca. Dieta rozgrzewająca, będąca zbawienna zimą, przestaje pełnić swoją funkcję.
Nowalijkami nazywamy młode warzywa, które po raz pierwszy goszczą w sezonie wiosennym. Możemy do nich zaliczyć: rzodkiewkę, pomidory, sałatę, młodą marchew, ogórki, szczypiorek czy cebulkę dymkę.
Właściwości nowalijek
Nowalijki posiadają nieco więcej witaminy C niż „normalne” warzywa. Wyróżniają się także smakiem. Sprawdźmy, jakie jeszcze właściwości posiadają nowalijki.
- Rzodkiewka posiada dużo błonnika pokarmowego, odpowiedzialnego za przyspieszenie przemiany materii. Warzywo jest bogatym źródłem witamin i minerałów w tym kwasu foliowego.
- Pomidory znane są z dużej zawartości witaminy C, witaminy E i beta karotenu. To niepozorne warzywo kryje w sobie również witaminy z grupy B oraz witaminę K. Pomidory są świetnym źródłem potasu, obniżającego ciśnienie krwi.
- Szczypiorek zawiera substancję przeciwutleniającą, która zapobiega powstawaniu zakrzepów, zakażeń czy miażdżycy. Ponadto w jego składzie znajdziemy witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B oraz jod.
- Cebulka dymka to bogactwo witamin A, C, PP, B1 oraz B2. Zawiera również beta karoten oraz kwas foliowy.
Jak widać, nowalijki bogate są w witaminy i minerały potrzebne nam do prawidłowego funkcjonowania. Są doskonałym uzupełnieniem diety dającym nam zastrzyk pozytywnej energii. Wybierając nowalijki zwracajmy uwagę nie tylko na ich piękno zewnętrzne – sprawdźmy z jakich upraw pochodzą i, jeśli to możliwe, jaki nawóz został użyty. Tuż przed podaniem nowalijki powinniśmy dobrze umyć, by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń.
Nowalijki dla dzieci i w ciąży – czy to dobry pomysł?
Jedzenie świeżych warzyw bez wątpienia niesie za sobą wiele zdrowotnych korzyści, jednak kobiety w ciąży i dzieci muszą na nie uważać. Nie oznacza to, że nie można ich jeść – warto to robić w rozsądnych ilościach. Ważne jest, aby poznać sposoby na ograniczenie spożycia pozostałości sztucznych nawozów, które mogą być niebezpieczne – szczególnie u kobiet w ciąży.
- Zrezygnuj z rzodkiewek, sałaty, rabarbaru i buraków – mogą gromadzić niebezpieczne azotany;
- Kupuj warzywa będące botanicznymi owocami zamiast liści czy korzeni;
- Kupuj warzywa, które można obrać ze skórki – np. ogórek, pomidor, marchew;
- Zawsze obrywaj zewnętrzne liście kapusty lub sałaty;
- Wybieraj produkty sprawdzone z upraw ekologicznych.
By jeszcze bardziej wzbogacić posiłek, można sięgnąć po suplement diety EstroVita Immuno – produkt o najwyższej skoncentrowanej zawartości kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9 wyizolowanych z unikalnej mieszaniny aż 4 olejów roślinnych (lnianego, czarnej porzeczki, czarnuszki oraz wiesiołka). Ponadto preparat zawiera witamin A, D, E, K. Witamina A i D pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a obecność oleju z czarnej porzeczki przyczynia się do wzmocnienia całego organizmu. EstroVita Immuno w postaci estrów etylowych zapewnia znakomitą biodostępność i wysoką bioretencję w organizmie. Warto jednak pamiętać, że w tym szczególnym okresie jakim jest ciąża, przyjmowanie wszystkich suplementów diety powinno być konsultowane z lekarzem.
Nowalijki to świetna propozycja dla tych, którzy niechętnie podchodzą do warzyw. Taka witaminowo-warzywna bomba będzie doskonałym budulcem naszego zdrowego żywienia, jednak kobiety w ciąży i dzieci muszą na nie uważać.