Dlaczego o jednych witaminach myślimy, że są niezbędne, a o innych zapominamy? Co sprawia, że niektóre z nich kojarzą nam się bezpośrednio, gdy chcemy zadbać o naszą odporność, a inne mogą nie pojawić się w naszych myślach nawet przez cały rok? O których naprawdę powinniśmy sobie przypominać? Między innymi o witaminach A, D, E i K. Z tego zbioru być może niektórzy z nas kojarzą, że witamina A ma coś wspólnego z oczami, natomiast witamina D z kośćmi. Wszystkie cztery to jednak witaminy nieodzowne dla naszego organizmu i jego zdrowego funkcjonowania.
A, D, E, K dla prawidłowego funkcjonowania organizmu!
Witamina A, jest cząsteczką o niezastąpionym wpływie na wiele procesów w naszym organizmie, m.in. widzenia (szczególnie o zmroku, gdyż wchodzi w skład rodopsyny), wzrostu, reguluje wzrost komórek w organizmie (np. tkanki nabłonkowej). Wykazuje również działanie wspomagające odporność oraz dba o prawidłowy stan naszej skóry. Bez niej nasza odporność właściwie nie istnieje. Można ją przyswajać z takich produktów jak: mleko, masło, produkty mleczarskie, podroby – zwłaszcza wątroba zwierzęca, jaja, jarmuż, ale przede wszystkim z marchwi, szpinaku i pomidorów. – wspomina ekspert EstroVity dr n. med. Edyta Blus.
Witamina D to grupa związków, w której skład wchodzą: witamina D1, witamina D2 i witamina D3. Są to związki rozpuszczalne w tłuszczach. Jej główną funkcją jest wspomaganie wchłaniania wapnia i fosforu, niezbędnych do budowy tkanki kostnej, a także utrzymywania prawidłowego stężenia wapnia we krwi. Wpływa także na sprawność układu odpornościowego, wspomaga zwalczanie infekcji. Witamina D3 chroni nas natomiast bezpośrednio przed depresją, otępieniem czy chorobą Alzheimera.
Jak wspomina ekspert EstroVity dr n. med.:
Witaminę D należy dostarczać organizmowi w naszym klimacie praktycznie przez cały rok, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. W pokarmach można znaleźć ją w jajkach, olejach roślinnych, wątróbce, serach dojrzewających i produktach mlecznych. Nie zawsze jednak udaje się pokryć zapotrzebowanie na tą witaminę z pożywieniem – wówczas należy sięgnąć po odpowiednie suplementy diety, które są jej źródłem.
Witamina E to grupa związków rozpuszczalnych tłuszczach. Przede wszystkim jest silnym przeciwutleniaczem, eliminującym wolne rodniki. Dzięki tej funkcji, minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób wieńcowych, ale także spowalnia proces starzenia się skóry, stąd nazywana jest często „witaminą młodości”. Działa ona również na rzecz układu immunologicznego, a także przyczynia się do rozszerzania naczyń krwionośnych i hamowania agregacji płytek krwi. Przyjmować witaminę E można z różnych codziennych produktów, m.in. migdałów i orzechów (np. laskowych), oleju słonecznikowego, otrębów, płatków owsianych, kiełków, ryb, drobiu, niektórych warzyw (np. szpinaku).
Witamina K – uznawana za jeden z absolutnie niezbędnych składników pokarmowych to grupa związków rozpuszczalnych w tłuszczach, w której skład wchodzą witamina K1, witamina K2.
Znaczenie witaminy K podkreśla dr n. med. Edyta BLus:
Jej kluczowa rola ma miejsce w procesie krzepnięcia krwi. Wspomaga ona również budowę układu sercowo-naczyniowego, ma działanie przeciwkrwotoczne, utrzymuje równowagę wapniową w organizmie. Niedobór witaminy K jest najgroźniejszy u noworodków. Jednak należy również pamiętać, że ze względu na fakt iż jest to witamina nierozpuszczalna w wodzie, może dojść do jej przedawkowania, dlatego warto kontrolować jej ilość. Witaminę K można znaleźć w zielonych warzywach: brokułach, brukselce, jarmużu, szpinaku, szparagach, botwince etc.
Sięgnij po sprawdzone suplementy!
EstroVita Immuno to suplement diety zawierający starannie dobraną kompozycję kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3,6,9 w doskonałej proporcji Omega-3/Omega-6 oraz kompleks witamin A, D, E, K. Witamina A i D pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a obecność oleju z czarnej porzeczki przyczynia się do wzmocnienia organizmu. Z myślą o dzieciach powstał odpowiednik produktu dla dorosłych – EstroVita Immuno kids, który można stosować już od 3. roku życia dziecka! Wyjątkowość produktu podkreśla unikalny smak “słodkiej cytryny”.
W naszej codzienności nie powinniśmy pomijać tych witamin – są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znając ich znaczenie i dbając o ich obecność w naszym sposobie odżywiania, realnie dbamy o swoje zdrowie.