Właściwości oleju z ogórecznika

Olej z ogórecznika jest wyjątkowym produktem – jego działania skupiają się między innymi na eliminowaniu i redukowaniu stanów zapalnych. Ponadto jest bogaty w kwas tłuszczowy gammalinolenowy (GLA).
Olej z ogórecznika jest olejem roślinnym o lekko żółtym zabarwieniu. Powstaje z nasion ogórecznika lekarskiego – to roślina o niebieskich delikatnych kwiatach. Wykorzystywany jest w medycynie naturalnej, ale i w kosmetyce pielęgnacyjnej – szczególnie polecany dla osób borykających się z suchą i wrażliwą skórą.

Właściwości zdrowotne

Olej z ogórecznika pobudza krążenie krwi, redukuje ból oraz stany zapalne. Pomaga w pozbyciu się toksyn z organizmu, poprawia pracę układu trawiennego, co może korzystnie wpłynąć na procesy odchudzania. Wykorzystywany jest także w leczeniu obrzęków.

To bogate źródło kwasu GLA – gammalinolenowego należącego do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwas ten odgrywa ważną rolę w naszym organizmie.  Suplementację kwasu GLA zaleca się osobom z atopowym zapaleniem skóry, egzemą i łuszczycą. Mogą stosować go osoby cierpiące na trądzik, a także skłonne do alergii. Pomaga na szorstką i swędzącą skórę. Olej z ogórecznika – regularnie stosowany – wspomaga odmowę skóry i wzmacnia ją, przywracając tym samym elastyczność i odpowiednie nawilżenie. Olej podnosi odporność skóry na niekorzystne warunki zewnętrzne, co dodatkowo chroni wrażliwą skórę.

W składzie oleju z ogórecznika można znaleźć sól krzemową, która wspiera wchłanianie się takich pierwiastków jak magnez, żelazo, cynk i potas. Jest także źródłem witaminy A i C – równie istotnych dla organizmu.

Olej z ogórecznika ma zatem niebagatelny wpływ na nasz organizm w tym:

  • wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • wspiera układ pokarmowy poprawiając funkcjonowanie jelit,
  • wspiera układ krążenia – zmniejsza agregację krwinek,
  • wspiera układ kostno-stawowy – łagodzi objawy pochodzenia reumatoidalnego.

Zaproś olej z ogórecznika do swojej kuchni!

Włączenie oleju z ogórecznika do swojej diety może przynieść wiele korzyści. Warto jednak pamiętać, że unikatowe składniki zawarte w oleju nie lubią się z wysokimi temperaturami, przez co nie są na nie odporne. Olej zatem nie może być wykorzystywany do smażenia czy pieczenia – należy spożywać go na zimno. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie by dodać go do ulubionej sałatki czy surówki. Z powodzeniem może być dobrym dodatkiem do koktajlu. Smak oleju z ogórecznika – jak wskazuje jego nazwa – przypomina smak ogórka.

Dawkowanie oleju zależy w głównej mierze od przyczyny stosowania – przyjmując olej z ogórecznika na problemy skórne dawkowanie (po uprzedniej konsultacji z lekarzem), może być inne, niż w przypadku problemów trawiennych. U zdrowych osób dorosłych suplementujących olej dzienna dawka nie powinna przekraczać 1 łyżeczki. Sięgając po olej z ogórecznika bezwzględnie powinniśmy się upewnić z jakich źródeł pochodzi i czy został odpowiednio wytłoczony – na zimno. Powinniśmy sięgnąć po produkt dobry jakościowo posiadający certyfikat. Olej należy przechowywać w miejscu ciemnym i chłodnym – wystawiony na promienie słoneczne często jełczeje.

Nie ulega wątpliwości, że olej z ogórecznika niesie ze sobą wiele korzyści wpływających na nasze zdrowie. Jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych – niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.