Olej z głogu dla Twojego serca

Kwitnący głóg to prawdziwa gratka dla każdego fana ogrodów, ze względu na jego różowe, pękate kwiaty roznoszące po okolicy delikatny aromat. Choć nie jest tak popularny, jak np. owoce róży, a na rynku znajdziemy niewiele preparatów z jego dodatkiem, to jest ważnym elementem diety, idealnym do stworzenia domowych przetworów i nalewek. Jego owoce, choć jadalnie, nie każdemu przypadną do gustu ze względu na swój kwaskowaty a nawet delikatnie gorzkawy smak, jednak nie można im odmówić właściwości prozdrowotnych. Od wieku stosujemy głóg jako dodatek do mieszanek wspierających pracę serca.

 

Głóg – symbol zdrowia

Jego kwiaty i owoce to prawdziwa kopalnia zdrowych kwasów, amin, witamin, soli mineralnych i wielu innych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu związków. Bogate są one w witaminy wpływające na naszą odporność: C, B i A. Witaminy PP (B3), biorą czynny udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów, a także budują nabłonek skóry, przewodu pokarmowego i układu nerwowego. Witamina PP wykazuje działanie rozszerzające naczynka krwionośne, co znacząco poprawia pracę naszego mózgu.

 

Olej głogu a serce

Najważniejsze działanie prozdrowotne głogu zawdzięczamy dużej zawartości flawonoidów, które dla roślin pełnią rolę barwnika, przeciwutleniacza a także ochrony przed owadami i grzybami. W naszym ciele ich zadanie jest nie mniej ważne, bowiem chronią nas przed działaniem stresu oksydacyjnego, obniżają ciśnienie krwi, poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych i hamują odkładanie się cholesterolu na ich ściankach. Dzięki nim naczynia wieńcowe rozkurczają się, dostarczając więcej utlenionej krwi do serca, co z kolei zwiększa ilość jego skurczów i czyni jego pracę bardziej wydajną.

 

Preparaty na bazie głogu są polecane osobom cierpiącym z powodu choroby wieńcowej, zaburzeń układu krążenia a także po zwale. Doskonale sprawdzą się również u ciśnieniowców oraz przy silnych bólach menstruacyjnych, rozkurczając mięśnie oraz zmniejszając obfitość krwawienia.

 

Dieta i jej wpływ na serce

Podobnie jak przy funkcjonowania reszty organizmu, tak samo w przypadku serca, odpowiednio zbilansowane posiłki są podstawą właściwej pracy. Wskazana dla serca jest dieta śródziemnomorska, ponieważ zawiera ona wiele ryb i owoców morza, a także oliwek i ryżu. Ryby są bardziej wskazane przy chorobach serca niż czerwone mięso, dodatkowo zawierają bogactwo kwasów omega, zmniejszających ryzyko powstania miażdżycy, zaburzeń serca i obniżających ciśnienie krwi. Z myślą o zdrowiu serca powstał preparat EstroVita Cardio, źródło kwasów omega, które wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu, a dodatek witamin E, D i K, przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi.

 

Nie tylko osoby starsze są narażone na zaburzenia pracy serca, także praca ponad siły i silny stres przyczyniają się do rozwoju arytmii, a nawet do występowania zawałów. Serce to najważniejszy mięsień w naszym ciele, dlatego nie zapominajmy o tym jak ważne jest przeprowadzanie badań kontrolnych, unikanie zbędnych tłuszczów i dokładna obserwacja swojego ciała. Choroby układu krwionośnego nie pojawiają się z dnia na dzień, dlatego tak ważne jest ich wczesne wykrycie i wdrożenie odpowiednich działań, a w razie potrzeby ich leczenie. Dzienna dawka ruchu, kontrola stanu zdrowia oraz niezbędny nam relaks i wypoczynek to przepis na długie życie, bez strachu o nasze serce.