Olej z czarnej porzeczki – właściwości

Czarne porzeczki, choć znane, nie należą do najpopularniejszych owoców, a są prawdziwą witaminową bombą! Uznaje się, że czarne porzeczki są jednym z najlepszych źródeł witaminy C (aż 180 mg, co stanowi 258 proc. dziennego zapotrzebowania człowieka na tę witaminę!), a także potasu, antyoksydantów i innych witamin niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Te małe owoce posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, co pozytywnie oddziałuje na wsparcie dla naturalnej odporności człowieka.

Nie ulega wątpliwości, że czarna porzeczka jest bardziej rozpoznawalna niż np. czerwona porzeczka. Wyróżnia się słodkim smakiem, a jej gęstość odżywcza jest bardzo duża – przy niskiej gęstości energetycznej. Jest doskonałym źródłem kwasu askorbinowego. Systematyczne spożywanie czarnej porzeczki może przynieść organizmowi wiele dobrego.

Właściwości czarnej porzeczki

Jak wcześniej wspomnieliśmy – czarna porzeczka ma właściwości przeciwutleniające, przez co owoc ten posiada zdolność do pochłaniania wolnych rodników. Jest zatem naturalnym antyoksydantem, wspierającym nasz organizm i pomagającym zredukować wystąpienie niektórych chorób. Mało tego – w składzie porzeczki znajdziemy wysoką zawartość kwasu askorbinowego, który pomaga w zwalczaniu infekcji dróg oddechowych. Porzeczka dobrze sprawdza się także jako wsparcie układu immunologicznego oraz w gojeniu się ran. W liściach czarnej porzeczki znajdziemy olejki eteryczne i nawilżające polisacharydy, a także limonen, odpowiadający za hamowanie aktywności elastazy. Dzięki temu enzymowi rozkładowi ulega elastyna, co wpływa na poprawę kondycji skóry. D-limonen podnosi także poziom koenzymu Q10 – co również pozytywnie wpływa na skórę.

Owoce czarnej porzeczki są także bogatym źródłem błonnika, który jest sprzymierzeńcem naszych jelit – pozytywnie wpływa na stan flory bakteryjnej. Mało tego – pomaga w zachowaniu prawidłowego cholesterolu we krwi.

Zbawienne korzyści oleju z czarnej porzeczki

Nasiona czarnej porzeczki są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), kwasu gamma-linolenowego (GLA) oraz kwasu alfa-linolenowego (ALA). Kwasy wielonienasycone korzystnie wpływają na organizm człowieka. Olej z czarnej porzeczki często wykorzystywany jest w kosmetykach, a także w suplementach diety. Przykładem może być suplement diety EstroVita – to unikalna mieszanina tłoczonych na zimno olejów roślinnych: oleju lnianego, oleju z ogórecznika, oleju w wiesiołka i oleju z czarnej porzeczki. EstroVita to w pełni naturalna, a przy tym bezpieczna, wysoce skoncentrowana i dobrze wchłaniana przez ludzki organizm porcja kwasów tłuszczowych omega-3, 6 i 9. Dzięki formie estrów etylowych, preparat jest w pełni przyswajalny przez ludzki organizm, a także szybko wchłaniany.

Korzyści płynących ze spożywania czarnej porzeczki jest mnóstwo – są bogatym źródłem witamin i składników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Warto zatem zaprosić do swojej kuchni czarną porzeczkę lub olej z niej pozyskiwany.