Czarnuszka siewna, zwana także egipską (Nigella Sativa) znana od tysięcy lat. Występuje w Europie Południowej, Afryce Północnej oraz Azji Południowo-Zachodniej. Nasiona czarnuszki posiadają prozdrowotne właściwości, które mają swoje zastosowanie w kosmetyce oraz medycynie naturalnej. Już w starożytnym Egipcie znano i stosowano ją w lecznictwie. Lekarze starożytnej Grecji stosowali ją w zwalczaniu bólu głowy, uczuciu zatkanego nosa czy w kosmetyce.

Badania wykazują, że nasiona czarnuszki mają szeroki zakres działań farmakologicznych: przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze, przeciwbólowe, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Z nasion czarnuszki wytwarza się olej, który również posiada silne właściwości przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Należy pamiętać, aby olej był nierafinowany oraz tłoczony na zimno, wtedy zachowa swoje prozdrowotne właściwości.

Właściwości przeciwalergiczne

Okres wiosenno-letni to czas intensywnego pylenia drzew. Wiąże się to z występowaniem alergii, której głównym objawem jest silna reakcja uczuleniowa pojawiająca się po kontakcie z pyłkami. Z tego powodu tysiące ludzi odczuwa  tzw. drapanie w gardle, przewlekły katar czy nadmiernie łzawiące oczy. Oprócz tego mogą też występować objawy skórne: wysypka czy pokrzywka. W niwelowaniu objawów alergii może sprawdzić się olej z czarnuszki.

Działanie przeciwzapalne czarnuszki

Badania wykazują, że stosowanie oleju z czarnuszki hamuje uwalnianie histaminy, co oznacza że działa podobnie jak leki przeciwhistaminowe, powszechnie stosowanie w alergii.  Występujący w oleju z czarnuszki tymochinon łagodzi reakcję zapalną w drogach oddechowych.

Alergiczny nieżyt nosa

Jest to stan zapalny błony śluzowej nosa, który występuje podczas narażenia na alergeny tj. pyłki.  Indukowany jest nadmierną reakcją układu odpornościowego, co prowadzi do powstania stanu zapalnego. Liczne badania wykazują, że zimno tłoczony olej z czarnuszki ma korzystny wpływ na zmniejszenie stanu zapalnego, a co za tym idzie nadmiernego łzawienia czy kataru siennego.

Astma

Zawarte w oleju z czarnuszki nigellon i tymochinon działają antyhistaminowo, rozszerzają oskrzela oraz pomagają zmniejszyć obrzęk. Wymienione właściwości mogą łagodzić objawy astmy  oraz zmniejszać katar sienny.

Wyniki badań wskazują na możliwość zastosowania oleju z czarnuszki jako produktu pomocniczego w leczeniu alergii górnych dróg oddechowych.

Dawkowanie oleju z czarnuszki

Przyjmuje się spożywanie 1-2 łyżeczek oleju z czarnuszki dziennie. W przypadku osób wrażliwych na alergię sezonową sugeruje się stosowanie oleju na kilka dni przed sezonem pyłkowym. Olej z nasion czarnuszki charakteryzuje się bardzo specyficznym smakiem, dlatego warto przyjmować go razem z posiłkiem. Istotne jest, aby przed rozpoczęciem przyjmowania oleju z czarnuszki skonsultować się z lekarzem jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do jego stosowania i wpływu na nasze zdrowie.

Warto pamiętać, że olej z czarnuszki należy przechowywać w temperaturze 5-10 st. C., a po otwarciu zużyć go w ciągu 3 miesięcy.

Bibliografia


mgr Ewa Janusz

Dietetyk kliniczny oraz technik farmaceutyczny. Ukończyła studia magisterskie w Wyższej Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi z tytułem dietetyk kliniczny. Doświadczenie w pracy z pacjentem zdobywała pracując w prywatnym gabinecie dietetycznym.