Właściwości i zastosowanie pestek dyni
Nazywany przez niektórych „zielonym złotem”, pozyskiwany przez tłoczenie na zimno, wyróżniający się orzechowym smakiem i zapachem – olej z pestek dyni. Posiada wiele korzystnych właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm – znalazł zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej, gdzie stosowany jest w walce z pasożytami, a także jako wsparcie dla układu moczowego. Ponadto znaleźć go można w kosmetyce, gdzie zdaje egzamin na piątkę z plusem!
Właściwości oleju z pestek dyni
Już od dawien dawna znane są właściwości oleju z pestek dyni, z czego chętnie korzystano w medycynie ludowej. Olej ten służył m.in. jako środek na:
- pasożyty układu przewodu pokarmowego – może przyspieszać ich usuwanie z organizmu dzięki zawartości alkaloidów. Olej z pestek dyni nie podrażnia żołądka i jelit.
- prostatę – jest składnikiem wielu suplementów diety dla mężczyzn. Udowodniono, że olej z pestek dyni i jego składniki przyczyniają się do utrzymania zdrowych funkcji prostaty i pęcherza moczowego. Dzieje się tak przez wzgląd na zawartość fitosterolu w oleju.
To jednak nie wszystko – olej z pestek dyni wykorzystywano także jako środek wspomagający łagodzenie objawów alergii oddechowej oraz pozytywnie wpływający na funkcjonowanie układu nerwowego, a co za tym idzie na poprawę samopoczucia. Nie bez znaczenia jest zawartość zeaksantyny w oleju, która pomaga chronić wzrok oraz wspomaga go. Olej zawdzięcza swoje wspierające organizm właściwości:
- zawartości kwasów nienasyconych,
- zawartości witamin A, E, D oraz z grupy B,
- zawartości potasu, selenu oraz cynku.
Zastosowanie oleju z pestek dyni w kosmetyce
Szereg właściwości „zielonego złota” sprawił, że chętnie wykorzystywany jest w kosmetyce, jako nawilżenie oraz regeneracja dla skóry. Wiele kobiet stosuje go również na włosy, ponieważ sprawia, że te stają się mocniejsze i lśniące. Ważne jest jednak, aby przed bezpośrednim nałożeniem oleju na skórę rozcieńczyć go z wodą lub przyrządzić na jego bazie maseczkę. Ciemna barwa oleju może sprawić, że na skórze pojawią się przebarwienia.
Zastosowanie oleju z pestek dyni w kuchni
Na początku warto wspomnieć, że na oleju z pestek dyni nie należy smażyć, ponieważ wysoka temperatura niweluje jego właściwości. Musi być zatem stosowany wyłącznie na zimno. Dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi chętnie staje się uzupełnieniem do sałatek, sosów, surówek, jogurtów a nawet deserów – można stosować go także jako dodatek do lodów lub ciast.
Przechowywanie
Olej powinien być przechowywany w ciemnym pomieszczeniu i temperaturze nieprzekraczającej 20 st. Celsjusza; może być przechowywany nawet do trzech miesięcy – jeśli opakowanie, w którym się znajduje, jest szczelnie zamknięte. Po otwarciu najlepiej przechowywać go w lodówce.
Olej z pestek dyni jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych przez co odnajduje się niemal w każdej dziedzinie życia – jako składnik potraw czy kosmetyków. Został doceniony przez wiele osób przez wzgląd na swoje korzystne właściwości, którym wspiera nasz organizm. Olej z pestek dyni jest też nieocenionym składnikiem suplementów dla mężczyzn. Warto zatem zaprosić ten olej do swojej kuchni i cieszyć się jego właściwościami!