Zapewne nie raz słyszeliśmy o orkiszu, jednak nie do końca wiemy, czym tak naprawdę jest i dlaczego stał się tak „rozchwytywany”. Traktowany po macoszemu orkisz jest bardzo wartościowym ziarnem, które powinno znaleźć się na naszych talerzach. Należy do rodziny zbóż pszenicznych i swego czasu wiódł prym w Rzymie. Został uznany za pokarm, który daje siłę, dlatego też spożywany był zazwyczaj przez rzymskich legionistów, zawodników olimpiad czy gladiatorów.

Ciekawostką jest, że w XII wieku św. Hildegarda z Bingen zalecała, aby orkisz spożywany był w każdym posiłku. Argumentacja była dość przekonywująca – składnik ten miał być ochroną przed wszelkimi chorobami. Miał także wzmacniać organizm, wspierać odporność oraz poprawiać samopoczucie. Dlaczego zatem dziś już niewiele się o nim słyszy? Odpowiedź jest dość prosta – orkisz stracił swoją popularność, ponieważ został zastąpiony tańszą i łatwiejszą w przygotowaniu pszenicą zwyczajną. Właśnie dlatego „pozbyto” się go z naszych stołów. Dziś jednak powoli zaczyna wracać do łask, a jego właściwości na nowo napędzają mu popularności. Nic dziwnego – posiada wiele właściwości zdrowotnych, których obecność w diecie może wspomóc nasz organizm.

Orkisz między innymi korzystnie wpływa na układ trawienny – polecany jest przy stanach zapalnych jelit, zaparciach czy biegunkach. Ciekawostką jest, że choć orkisz zawiera gluten, tak w większości przypadków tolerują go osoby borykające się z celiakią czy nietolerancją glutenu. Orkisz jest także doskonałym źródłem węglowodanów, dlatego coraz częściej sięgają po niego osoby uprawiające sport. Dobrze wpływa także na regulację poziomu cukru we krwi, co oznacza, że mogą spożywać go diabetycy. Jakie inne właściwości posiada orkisz?

  • Pomaga obniżyć poziom cholesterolu
  • Redukuje bóle reumatyczne i mięśniowe
  • Poprawia koncentrację i pamięć
  • Pomaga w leczeniu bezsenności
  • Wspiera walkę z nadwagą (dzięki dużej zawartości białka daje poczucie sytości i ogranicza apetyt)
  • Wspomaga trawienie.

Zboże to posiada składniki odżywcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Możemy tutaj wymienić białko, błonnik, kwasy tłuszczowe, a także takie minerały jak:

  • żelazo,
  • fosfor,
  • wapń,
  • miedź,
  • selen,
  • cynk,
  • magnez,
  • potas,
  • witaminy z grupy B.

To jednak nie wszystko – dla zachowania dobrego zdrowia ważny jest także rodanoid (thiocyamol), będący substancją czynną, która występuje w naszej krwi czy ślinie. Substancja ta posiada właściwości naturalnego antybiotyku, który jest wsparciem nie tylko dla układu odpornościowego, ale i nerwowego czy krwionośnego. Rodanoid zmniejsza także zapotrzebowanie na insulinę, poprawia przemianę materii, wpływa korzystnie na trawienie i usuwanie z organizmu toksyn.

Orkisz jest zbożem, na które warto zwrócić uwagę i włączyć je do codziennego jadłospisu. W ostatnim czasie ponownie wraca do łask, zatem można spotkać go jako dodatek do wielu produktów spożywczych, jak i jego naturalną formę – ziaren, które można śmiało wykorzystać w kuchni.