Na stan naszej skóry wpływ ma wiele czynników: zmienność warunków atmosferycznych, środowisko, w jakim przebywamy, pielęgnacja – to tylko wierzchołek góry. Warto pamiętać, że o skórę należy dbać nie tylko od zewnątrz, ale i od wewnątrz. Nie bez znaczenia zatem jest to, co mamy na talerzu – porcja warzyw i owoców jest tutaj kluczowa, szczególnie, że niektóre z nich doskonale wpływają na cerę.

Cytryna

Cytryna zawiera sporo witaminy C. Jest ona niezbędna do produkcji kolagenu odpowiedzialnego między innymi za napięcie skóry. Innym, niemniej ważnym składnikiem zawartym w tym cytrusie są flawonoidy, które pomagają na dłużej zachować młody wygląd i poprawić gładkość skóry. Możesz pić codziennie rano (na czczo) szklankę wody z wyciśniętym sokiem z cytryny.

Kiwi

Kiwi to dobre źródło witamin, cynku, żelaza, potasu, kwasów owocowych i magnezu. Są one odpowiedzialne za pielęgnację skóry. Witamina C działa tak, jak w cytrynie – jest niezbędna do syntezy kolagenu. Witamina E, zwana witaminą młodości wpływa na poprawę gładkości skóry. Kiwi, choć niepozorne kryje w sobie moc!

Brokuły

To doskonałe źródło witaminy A, która odpowiada za regenerację organizmu w tym również skóry.

Marchewka

Beta-karoten wpływa na poprawę wyglądu skóry. Jedzenie marchewki szczególnie polecane jest latem, ponieważ pomaga zachować opaleniznę oraz sprawić, że będzie ładniejsza. Zawarte w marchewce witaminy mogą wpłynąć na delikatne wygładzenie zmarszczek.

Truskawki

Truskawki są wyjątkowo popularne nie tylko ze względu na pyszny smak, ale też na właściwości odżywcze. Są źródłem antyoksydantów, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami.

Pomarańcze

Pomarańcze pod względem zawartości są podobne do cytryn. Witamina C poprawia strukturę skóry. Ich smak w porannym koktajlu dodatkowo doda Ci energii na cały dzień.

Szpinak

Szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw. Wysoki poziom witaminy A sprawi, że skóra będzie bardzo silna i zdrowa.

Banany

Te żółte owoce są źródłem potasu, którego niedobór skutkować może suchością i matowością skóry. Dlatego warto po nie sięgać, gdy najdzie nas ochota na słodką przekąskę.

Jagody

Niewielkie jagody to doskonałe wręcz źródło ważnych przeciwutleniaczy, zatrzymujących wolne rodniki. W sezonie letnim możemy ich sobie dostarczać także w formie pysznej, świeżej jagodzianki – jeśli już skusić się na słodkie, to z korzyścią dla zdrowia.

Winogrona

W winogronach wykryto między innymi związki, które mają udział w procesie prawidłowego złuszczania się naskórka. Poza tym one także neutralizują wolne rodniki i pozwalają skórze zachować młodość na dłużej. Winogrona zawarte są również w olejkach, którymi pielęgnuje się skórę od zewnątrz.

Warto pamiętać o codziennej dawce kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9. Doskonałym rozwiązaniem jest EstroVita Skin.  Zawarte w produkcie roślinne niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z grupy omega oraz dodatek witaminy A, D i E sprzyjają atrakcyjnemu wyglądowi skóry. Dodatkowo EstroVitę Skin możesz dodawać do owocowych koktajli i sałatek – to połączenie doskonałe! Teraz w dwóch nowych odsłonach – słodkiej cytryny i kwiatu japońskiej wiśni sakura!