Pięć zimnych sosów do skomponowania z EstroVitą, cz. II

Zapraszamy na drugą część przeglądu najsmaczniejszych zimnych sosów, do których dodawać można EstroVitę. Są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe, a nie ma nic lepszego, niż żywność funkcjonalna, która zrobi wiele dobrego dla naszego organizmu.

 

Sos barbecue ze śliwek

U schyłku lata i na początku jesieni na stołach królują śliwki. To aromatyczne, pełne wyrazu owoce o wielu wartościach odżywczych. Sos barbecue idealnie uzupełni smak mięs, także dań z grilla.

 

Składniki:

500 gram śliwek, kwaśne jabłko, duża czerwona cebula, garść rodzynek, kilka nasion gorczycy, 400 mililitrów octu jabłkowego, 10 goździków, nieduży kawałek świeżego imbiru, łyżeczka EstroVity na porcję, cukier i sól do smaku.

 

Przygotowanie:

Śliwki zagotuj w niewielkiej ilości wody, aż staną się miękkie. Następnie odcedź je i po wystudzeniu usuń z nich pestki. Owoce przełóż do większego garnka, dodaj do nich rodzynki, pokrojone jabłko, pokrojoną cebulę, ocet. Wszystkie przyprawy włóż do woreczka z gazy i włóż do garnka. Gotuj sos na małym gazie przez około pół godziny. Pod koniec dodaj cukier i sól. Sos powinien zgęstnieć. Przed podaniem dodaj do niego EstroVitę.

 

Sos Sriracha

Sos Sriracha pochodzi z Tajlandii. Jest pikantny i pełny aromatu.

 

Składniki:

Półtorej czerwonej papryki, siedem papryczek chilli, siedem ząbków czosnku, cztery łyżki miodu, 50 mililitrów octu ryżowego, dwie łyżki oleju sezamowego, jedna łyżeczka EstroVity na osobę, trzy łyżki przecieru pomidorowego.

 

Przygotowanie:

W malakserze zmiksuj paprykę, chilli i czosnek, a także cukier, ocet, przecier pomidorowy, olej sezamowy. Zmiksowany sos przelej do rondla, dopraw solą i chwilę gotuj do jego zgęstnienia. Przed podaniem do sosu dodaj EstroVitę.

 

Domowy keczup

Keczup to chyba najbardziej popularny sos na zimno. Dodawać go można do wielu potraw, zwłaszcza jeżeli to domowy sos.

 

Składniki:

Trzy pomidory, ćwierć cebuli, łyżka cukru, łyżeczka soli, łyżka EstroVity, dwie łyżki octu, łyżeczka: gałki muszkatołowej, zmielonych goździków, pieprzu i cynamonu.

 

Przygotowanie:

Pomidory po sparzeniu i obraniu ze skórki pokrój, dodaj także pokrojoną cebulę i odparuj na niewielkim gazie. Osobno zagotuj przyprawy z octem. Rozgotowane warzywa przepuść przez sito, dodaj cukier, sól i zioła z octem. Wymieszaj i duś jeszcze do odparowania. Po zagotowaniu dodaj do niego EstroVitę.