Pięć zimnych sosów do skomponowania z EstroVitą, cz. I

Zimne sosy to idealny dodatek do kanapek, tortilli, sałatek i innych potraw spożywanych w temperaturze pokojowej i ciepłych. Będą one jeszcze zdrowsze, jeżeli ich skład wzbogacisz o dodatek dowolnej EstroVity.

 

Salsa verde

Salsa verde to zielony, ziołowy sos pochodzący z Włoch. Stanowi wyśmienity dodatek do grillowanych oraz pieczonych ryb, mięs i warzyw. Sprawdzi się także na polskim grillu, dostarczając naszym gościom witamin i kwasów Omega.

Składniki:

Pół szklanki posiekanego szczypiorku, pół szklanki posiekanej bazylii, pół szklanki pokrojonych kaparów bez zalewy, pół szklanki posiekanej natki pietruszki, pół szklanki posiekanej mięty, jeden duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pół szklanki oliwy extra virgin, łyżeczka dowolnej EstroVity.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki włóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj. W kilka chwil zyskasz gotowy sos, który idealnie nadaje się do serwowania na stole.

 

Sos tatarski

Sosu tatarskiego chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Ma wyrazisty smak pasujący do wędlin, jajek i kanapek. Można przygotować go zdrowiej, dodając do niego EstroVitę.

Składniki:

250 mililitrów majonezu, dwa jajka ugotowane na twardo, dwie łyżki korniszonów drobno posiekanych, dwie łyżki posiekanych grzybków w marynacie, dwie łyżki posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanych kaparów, dwie łyżki śmietanki kremówki, dwie łyżki EstroVity, cukier, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Żółtka drobno posiekaj, białka przetrzyj przez sitko. Dodaj do nich pozostałe składniki. Dopraw do smaku.