Rozpoczynając swoją przygodę ze zdrowym żywieniem pomysł przygotowania pięciu posiłków dziennie może spędzać sen z powiek. Tymczasem sycącym, bogatym w witaminy i szybkim „daniem” są koktajle. Idealnie spisują się jako pełnowartościowy posiłek, a możliwość dowolnej zmiany przepisów i tworzenia własnych kompozycji zachęca do kuchennych eksperymentów. Sprawdź poniższe propozycje na zaskakujące i pyszne koktajle.
Z mrożonych składników
Dodawanie mrożonych owoców do koktajli ma szeroki wachlarz plusów. Jednym z nich jest korzystanie z pełnowartościowych produktów także poza sezonem. Mrożenie to jeden z nielicznych sposobów obróbki, który pozwala na zachowanie witamin występujących w roślinach, a użycie blendera sprawia, że kremową konsystencję uzyskujemy bez użycia mleka. Zamrozić możemy dosłownie wszystko, pod warunkiem, że umyjemy i osuszymy owoce przed włożeniem do zamrażalnika.
Mroźne wspomnienie lata
Owocami, które z latem kojarzą się najmocniej są truskawki, maliny oraz borówki amerykańskie. Wspólnie idealnie uzupełniają swoje słodko-kwaśne smaki, tworząc wyjątkowo pyszną kompozycję.
Składniki:
- Szklanka mrożonych, pokrojonych w ćwiartki truskawek
- ½ szklanki mrożonych malin
- ½ szklanki mrożonych borówek
- Świeży banan, pokrojony w plastry
- Sok pomarańczowy lub mleko dla bardziej płynnej konsystencji
Składniki płynne dodajemy po zblendowaniu pozostałych, tak aby kontrolować konsystencję naszego smoothie. Na samym końcu możemy dodać ulubionych nasion, jak np. chia oraz jagód goji, które nadadzą jeszcze ciekawszej tekstury.
Dodając składniki do kielicha blendera pamiętajmy o jego mocy, posiadając słabszy blender podzielmy owoce na kilka partii i miksujmy stopniowo. Zamrożone, duże owoce zawsze rozdzielajmy na mniejsze części, tak aby nie uszkodzić urządzenia. Jeżeli nie mamy pod ręką mrożonych owoców, nie musimy czekać aż się zamrożą, dodając pokruszone kostki lodu również stworzymy pyszny i orzeźwiający koktajl.
Owies nie tylko w owsiance
Koktajle owsiane to bogate w błonnik i sycące posiłki, które sprawdzą się na większy głód. Bez problemu sprawią się nie tylko jako podwieczorek, lecz również pożywne śniadanie z samego rana.
Składniki:
- ½ szklanki płatków owsianych górskich
- 1 obrane, duże jabłko
- 2 łyżki namoczonych rodzynek
- 1 szklanka jogurtu naturalnego lub maślanki
- cynamon/ przyprawa korzenna do smaku
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy aż do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby możemy dolać soku jabłkowego, najlepiej tłoczonego.
Rodzynki możemy moczyć w gorącej wodzie, herbacie a także ponczu.
Owoce plus warzywa
Łącząc ze sobą różne gatunki roślin możemy spodziewać się wyjątkowych połączeń smaków. Wytrawne warzywa doskonale równoważą słodki smak owoców, dodając czegoś ciekawego do naszej diety.
Składniki:
- 2 szklanki szpinaku „baby”
- 2 banany
- 1 obrane kiwi
- mleko dla konsystencji
- 1 łyżeczka miodu
Przed zmiksowaniem szpinaku pamiętajmy o tym, aby dobrze go umyć. Jest to koktajl, który energetyzuje już od samego patrzenia. Żywy, zielony kolor pobudza do działania, lecz jest również sposobem na przemycenie bogatego w żelazo szpinaku.
Różowy w kubeczku
Buraki znane są ze swojej silnej, fioletowej barwy oraz trudnych do sprania plam jakie pozostawiają. Botwina, pyszna i orzeźwiająca, również nadaje pięknego koloru, przy zachowaniu znacznie delikatniejszego smaku, który sprawdzi się w koktajlach.
Składniki:
- Pęczek liści botwiny
- 2 jabłka średniej wielkości lub banany
- 1 pomarańcza
- ½ szklanki jarmużu
Jarmuż to doskonały dodatek do każdego koktajlu warzywnego oraz warzywno-owocowego. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym regularne spożywanie go w diecie jest bardzo wskazane. Dodatkowo zawiera duże ilości witaminy C i K, które usprawniają pracę układu krwionośnego, przyspieszają proces gojenia się ran, a także zmniejszają obfite krwawienia miesiączkowe.
Do każdego z wyżej wymienionych koktajli możesz dodać 5 ml ulubionej EstroVity! to w 100% naturalna, a przy tym bezpieczna, wysoce skoncentrowana i dobrze wchłaniana przez organizm porcja kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9. Nasze produkty wyróżnia doskonała proporcja oraz czystość kwasów tłuszczowych omega w postaci estrów etylowych, pochodzących z unikalnej kompozycji co najmniej 4 olejów roślinnych.