Pomysły na omlet

Omlet wcale nie musi być nudny! Może składać się z różnych składników, nie tylko z jajek i soli. Jest to na tyle uniwersalne danie, że można urozmaicać je na swój własny sposób dodając do niego ulubione produkty. Poza „klasycznym” omletem można wypróbować przyrządzenie go na słodko! Poniżej przedstawiamy kilka propozycji, dzięki którym śniadanie nabierze nowego smaku!

  1. Omlet z truskawkami

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • mała szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • truskawki

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać żółtka (białka zachować) oraz cukier i ponownie wymieszać.

Białka ubijamy oddzielnie z niewielką szczyptą soli na sztywną pianę. Po ubiciu, dodajemy pianę do masy z żółtek i delikatnie mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię z masłem, a następnie rozprowadzamy masło po całej powierzchni patelni. Wlewamy masę i wyrównujemy powierzchnię. Omlet smażymy około 5 minut lub dłużej do momentu, aż jego spód zostanie zarumieniony. Jeśli tak się stało, przewracamy omlet na drugą stronę. Tak smażymy do momentu ścięcia się surowego ciasta.

Usmażony omlet przekładamy na talerz i dekorujemy kilkoma truskawkami. Resztę owoców miksujemy do powstania musu, którym dodatkowo polewamy przygotowany omlet. Możemy posypać go cukrem pudrem

  1. Omlet z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów
  • 3 suszone pomidory
  • 2 jajka
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Podgrzewamy na patelni pokrojone pomidory. Następnie w osobnej misce rozbijamy jajka, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy. Przygotowaną masę wylewamy na pomidory (na patelnię). Kiedy jajko się zetnie, przewracamy omlet na drugą stronę. Czekamy do momentu usmażenia się.

  1. Omlet z awokado

Składniki:

  • Ćwiartka awokado
  • Ćwiartka papryki czerwonej
  • Odrobina cebuli
  • 3 jajka
  • Łyżeczka masła klarowanego

Przygotowanie:

Cebulę i paprykę kroimy na drobne kawałeczki, a następnie podgrzewamy je na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodajemy przyprawy wedle uznania. Kiedy warzywa będą już podgrzane odkładamy je na bok. Kroimy awokado w drobną kostkę i dodajemy do usmażonych warzyw.

Rozbijamy jajka w osobnej misce i dodajemy do masy przyprawy, dokładnie mieszamy. Po uzyskaniu jednolitej masy wlewamy jajka na rozgrzaną patelnię. Dodajemy do omleta przygotowaną mieszankę warzywną. Czekamy, aż omlet będzie usmażony i gotowe!

  1. Omlet z białą czekoladą

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • Odrobina masła
  • 50 g białej czekolady
  • 200 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy do miseczki, dodając cukier waniliowy. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając wymieszane wcześniej żółtka, cały czas ubijając pianę. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę.

Nagrzewamy patelnię i rozsmarowujemy po całej jej powierzchni masło, pamiętając również o bokach patelni. Na rozgrzaną patelnię wylewamy wcześniej przygotowaną masę i smażyć ok. 3-4 minut. Po upływie czasu przekładamy omlet na drugą stronę. Omlet wykładamy na talerz.

Białą czekoladę łamiemy na kosteczki i wkładamy do rondelka, następnie podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Po rozpłynięciu się czekolady zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt, mieszając. Po uzyskaniu gładkiej masy polewamy sosem omlet. Możemy udekorować talerz jagodami lub truskawkami.