Powrót do szkoły – pomysły na drugie śniadanie dla dziecka
Początek września to czas, w którym zapominamy o spokojnych i leniwych porankach, zastępując je gorączkowym poszukiwaniem odpowiedzi na pytanie „co przygotować na śniadanie do szkoły?”. Wiemy, że powinno być ono smaczne, atrakcyjne i pełnowartościowe, lecz nie zawsze mamy na to czas i pomysł. Z czego więc powinno się składać drugie śniadanie dla dziecka oraz jak je przygotować, aby nie zajęło nam zbyt dużo czasu? Przepis na sukces znajdziesz poniżej.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – to zdanie z pewnością słyszał już każdy. Prawdą jest, że to właśnie śniadanie daje nam energię na większość dnia, ma nasycić nas na długi czas i zapewnić prawidłowe funkcjonowanie przy zajęciach wymagających wysiłku intelektualnego oraz fizycznego. Wszystko to wydaje się być oczywiste, jednak teoria nie zawsze idzie w parze z praktyką. Często sięgamy po gotowe rozwiązania, takie jak pełne cukrów płatki śniadaniowe, które choć zawierają zboża i nierzadko także dodatki mineralne, to są źródłem jedynie krótkotrwałego zastrzyku energetycznego i nie nasycają na zbyt długo.
Musli do szkoły? Dlaczego by nie!
Musli za sprawą fit trendów coraz częściej pojawia się w naszych miskach, jednak ta forma posiłku niekoniecznie jest akceptowana przez najmłodszych domowników. Łuskane zboża, śliwki i otręby faktycznie mogą nie zachęcać do choćby ich spróbowania, jednak wystarczy to danie tylko lekko zmodyfikować, aby posmakowało także i dzieciom.
Domowa granola – przepis
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
0,5 szklanki płatków orkiszowych (możemy zastąpić jaglanymi lub owsianymi)
0,5 szklanki obranych, pokrojonych w paski migdałów
0,5 szklanki orzechów włoskich (lub dowolnie wybranych orzechów)
0,5 szklanki rodzynek (lub dowolnie wybranych, suszonych owoców)
1 jabłko
3 łyżki miodu, syropu klonowego lub golden syrup
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka soli
Pół łyżeczki EstroVita Kids na każdy dzień
Przygotowanie:
Jabłko trzemy na tarce i dodajemy do miski z płatkami, następnie mieszamy je ze sobą i dodajemy resztę składników, oprócz suszonych owoców. Całość mieszamy aż do powstania zbitych ze sobą grudek, w razie potrzeby możemy dodać pół łyżeczki miodu więcej. Mieszankę przekładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny, kilkukrotnie mieszając w czasie pieczenia.
Przed podaniem możemy bez obaw dodać dzienną dawkę preparatu EstroVita Kids wprost do mieszanki i starannie wymieszać, a wciąż będzie ona pełnowartościowym, wspierającym zdrowie dziecka produktem.
Słodkie, zbożowe grudki przypadną do gustu każdemu dziecku. Jeżeli mamy do czynienia z fanem konkretnych płatków śniadaniowych, do słoiczka z granolą dodajmy dwie lub trzy łyżeczki tych płatków, tak aby zachęcić młodych do jej próbowania. Słoiczek możemy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu lub lodówce. A jak zabrać ją na śniadanie do szkoły? Po prostu zapakujmy ją do plastikowego pojemniczka z przykrywką, lub torebki strunowej i według możliwości dodajmy jogurt do pojemniczka, albo kubeczek z zamkniętym jogurtem dla pewności schowajmy do torebki. Po zjedzeniu latorośl tylko wrzuci brudną łyżeczkę do pojemnika, zamknie i gotowe!
Placuszki
Doskonale spisują się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Placuszki to uniwersalny sposób na śniadanie, ponieważ możemy włożyć je do lunchboxa w towarzystwie Nutelli i ulubionych owoców, a także z przygotowanym na słodko lub słono twarożkiem. Ten pomysł na śniadanie możemy wykonać oczywiście z naszego ulubionego przepisu, my polecamy dzisiaj super szybkie placuszki bananowe.
Składniki:
1 dojrzały banan
2 jajka
3 łyżki płatków owsianych
pół łyżeczki przyprawy piernikowej
olej do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze, blenderze lub widelcem miażdżymy banana i mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Powstałą mieszankę nakładamy na nagrzaną patelnię pokrytą olejem. Po usmażeniu odkładamy placuszki do przestygnięcia zanim przełożymy je do pudełka. Do wybranego przez nas dipu również możemy dodać dzienną dawkę suplementu EstroVita Kids i dokładnie wymieszać całość. To wystarczy, aby mieć pewność, że infekcje będą trzymać się z dala od naszego malucha.
Pasta a’la jajeczna ze szczypiorkiem
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
kostka tofu naturalnego (180 g)
1,5 łyżeczki czarnej soli (Kala Namak)
1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
szczypta soli i pieprzu
0,5 łyżeczki kurkumy
pęczek szczypiorku
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu (ważne, żeby najpierw sparzyć ją wrzątkiem, opłukać zimną wodą, a dopiero później ugotować – straci dzięki temu smak goryczki).
Tofu odcedzić, rozdrobnić, obsypać płatkami drożdżowymi i kurkumą, wymieszać dokładnie. Odstawić na chwilę.
Ostudzoną kaszę zmieszać z tofu i musztardą – całość dokładnie zblendować.
Dodać czarną sól, zwykłą sól, pieprz. Zmieszać. Dodać posiekamy szczypiorek oraz 2-3 łyżki majonezu.
Każda z tych propozycji ma same zalety: jest szybka, zdrowa i pyszna. Taka dieta jest pełnowartościowa, bogata w mikro i makroelementy oraz atrakcyjna. Ciekawy sposób podania pozwoli przekonać nawet najbardziej sceptyczne maluchy do zdrowego odżywiania, które w późniejszych latach stanie się niezwykle ważnym nawykiem.