Każdy z nas boryka się z przemęczeniem, spadkiem koncentracji oraz problemami z pamięcią. Często jest to wynikiem przepracowania i zbyt intensywnego trybu życia. Jak w takim razie poprawić pracę i funkcjonowanie mózgu? Jakie składniki powinny znaleźć się w naszym menu? Co jeść, aby poprawić pamięć i koncentrację?
WODA
Organizm człowieka w 60-70% składa się z wody, mózg z około 82%. Przyjmuje się, że na każdy kilogram masy naszego ciała powinno się wypijać 30 ml. Przykład: osoba o masie 60 kg powinna wypijać minimum 1,8 l wody dziennie. Należy uwzględnić dodatkowe 500 – 1000 ml wody w przypadku dodatkowej aktywności fizycznej. Lekkie odwodnienie organizmu negatywnie oddziałuje na pamięć krótkotrwałą oraz umiejętność logicznego myślenia. Zbyt niska podaż wody może doprowadzić również do senności oraz bólów głowy.


ORZECHY
Pomarszczone i pofałdowane orzechy przypominają z wyglądu mózg. Orzech włoski wygląda nawet jakby miał również dwie półkule. Orzechy mają z mózgiem więcej wspólnego niż tylko kształt. Orzechy wspierają układ nerwowy przed utratą zdolności poznawczych. Szczególną rolę odgrywają orzechy włoskie, które bogate są w magnez i cynk. Dobroczynnie wpływają na sprawność umysłową, koncentrację i pamięć. Dostarczanie ich sobie regularnie spowalnia procesy starzenia komórek nerwowych, i jak dowiedziono, chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi.
KWASY OMEGA-3
Kwasy omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Korzystnie wpływają na zdrowie serca, skóry oraz mózgu. Kwasy te występują w błonach komórkowych mózgu, ułatwiając przekazywanie informacji między komórkami. Pomagają w zapamiętywaniu i sprzyjają większej koncentracji. Do głównych źródeł kwasów omega-3 zalicza się: tłuste ryby morskie, orzechy i nasiona, oleje tłoczone na zimno.
Oleje roślinne wchodzą w skład EstroVita Genius Kids, który zawiera kwas DHA – wspiera pamięć, koncentrację i pracę mózgu. Suplement diety, który stanowi bogate źródło bioestrów kwasów omega-3,6,9 oraz witamin: D,E,K.


JAGODY
Jagody to bogactwo witamin oraz antocyjanidynów, czyli grupy związków o silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Jagody wspierają walkę ze stresem oksydaycjnym oraz poprawy przepływu informacji pomiędzy komórkami mózgowymi. Chronią przed powstawaniem stanów zapalnych oraz zapobiega procesowi starzenia się neuronów. Oprócz jagód wysoki potencjał antyoksydacyjny wykazują: borówki, maliny, jagoda kamczacka, jeżyna.