Właściwości siemienia lnianego znane są od starożytności i stosowane były już w Egipcie, Chinach i Babilonie. Przede wszystkim nasi przodkowie doceniali w nim zawartość błonnika, nasiona posiadają dowiem od 20% do 40% błonnika rozpuszczalnego oraz 60-80% błonnika nierozpuszczalnego. Ten pierwszy, dzięki właściwościom żelującym, przyczynia się do wiązania treści przewodu pokarmowego oraz opóźnia proces opróżniania żołądka, co ma wpływ na odbieranie poziomu sytości przez nasz umysł. Ten drugi rodzaj natomiast ma właściwości wiążące wodę, przez co ruchy perystaltyczne jelit są mocniejsze, a wypróżnianie zachodzi bardziej systematycznie. Żelowo-kisielowa konsystencja, którą przybierają nasiona lnu po zalaniu wodą chroni układ pokarmowy, z tego powodu łagodzi również dolegliwości bólowe.

Innymi substancjami zawartymi w siemieniu lnianym są m. in. lignany, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe oraz wspomagają pracę wątroby, lignina SDG ma natomiast korzystny wpływ na gospodarkę hormonalną kobiet oraz wzmaga przyrost masy kostnej. Sterole roślinne chronią przed wolnymi rodnikami, a w składzie siemienia znajdziemy takie aminokwasy jak lizyna, leucyna, tryptofan, fenyloalanina, minerały jak miedź, cynk, selen, mangan, wapń potas oraz magnez, witaminy takie jak C, E, K, witaminy z grupy B i kwas foliowy. Jednym z najważniejszych składników odżywczych siemienia lnianego są kwasy tłuszczowe omega-3 stanowiące nawet do 60% składu tłuszczów obecnych w nasionach, co ustanawia siemię jako jedno z najbogatszych źródeł tych kwasów. Istnieją doniesienia wskazujące, że mają one właściwości obniżające poziom trójglicerydów we krwi, obniżają cholesterol, chronią przed chorobami wieńcowymi oraz wpływają pozytywnie na funkcje poznawcze.

Warto wiedzieć, że siemię lniane charakteryzuje się kalorycznością 534 kcal na 100g, jako jednak, że spożywać się je powinno w niewielkich ilościach codziennie, można zaliczyć je do produktów niskokalorycznych.

Jak wprowadzić siemię lniane do swojej diety?


Nasiona oraz ich zmielona forma świetnie nadadzą się jako posypka do kanapek lub sałatek, najlepiej w formie podgrzanej na suchej patelni. Wypiek chleba własnej roboty z siemieniem lnianym, również wzbogaci styl odżywiania. Siemię lniane doskonale zastępuje jajka w wypiekach, panierkach etc. o czym najlepiej wiedzą weganie. Wystarczy zmieszać łyżkę zmielonych nasion z trzema łyżkami wody. Zmielone siemię dobrze jest dodać do jogurtu lub owsianki, a także koktajli warzywnych lub owocowych. W formie kisielu najlepiej sprawdzi się przy domowym leczeniu problemów z układem pokarmowym. Siemię lniane może służyć również jako element naszej pielęgnacji: kisiel nałożony na włosy i spłukany dokładnie po paru minutach, sprawi, że staną się one miękkie i odżywione, a jako maseczka na twarz odżywi, zmiękczy i nawilży skórę. Olej lniany może również zastąpić wiele zastosowań oleju rzepakowego i słonecznikowego w naszej kuchni.

Na siemię powinny jednak uważać osoby zażywające regularnie leki przeciwzakrzepowe, ponieważ nasiona lnu mają to samo działanie i mogą doprowadzić do niepożądanych skutków. Podobnie u osób zażywających leki obniżające cholesterol. Skutkiem ubocznym regularnego spożywania siemienia lnianego w zbyt dużych ilościach, może być odwodnienie organizmu. Dlatego jeśli decydujemy się wprowadzić je do swojej diety, warto zadbać o właściwe nawodnienie. Jeśli po spożyciu nasion pojawiają się biegunki lub mdłości, może to świadczyć o nietolerancji pokarmowej.

Siemię lniane jest bogatym źródłem składników odżywczych, które warto wprowadzić do swojej diety. Chcąc zachować ostrożność, najlepiej skonsultować jego spożywanie z dietetykiem, by dowiedzieć się czy jest to właściwy składnik dla danej osoby.