Pyszne pomysły na wegańskie kanapki

Przygotowując śniadania łatwo popaść w rutynę. Zazwyczaj z powodu niewielkiej ilości czasu sięgamy po gotowe rozwiązania, które wystarczy jedynie rozsmarować na ulubionym pieczywie. Niestety chcący urozmaicić swoją dietę weganie muszą liczyć się z kosmicznymi cenami przeznaczonych dla nich produktów. Czy naprawdę warto przepłacać za sojowe wędliny, warzywne pasty oraz bezmleczne sery? Sprawdź co możesz przygotować w swojej kuchni szybko i bez wysiłku i sam odpowiedz sobie na to pytanie!

 

Pasta z roślin strączkowych

 

Sprawdzając skład wegetariańskich i wegańskich past roślinnych zdziwić może nas fakt, że za zawierający 30% koncentratu pomidorowego i 20% oleju słonecznikowego słoiczek przyjdzie nam zapłacić 7 złotych. W tej cenie możemy zaopatrzyć się w puszkę fasoli, słoik suszonych pomidorów oraz pestki dyni, dzięki którym przyrządzimy własną pastę na kilka najbliższych śniadań i kolacji. Do tego pieczywo, odrobina warzyw i coś specjalnego, a wyśmienitą kanapkę rodem z najsłynniejszych kanapkarni znajdziemy u siebie na talerzu, dodatkowo oszczędzając. Jak więc to wszystko skomponować?

 

Produkty:

3 łyżki białej fasoli uprzednio ugotowanej lub z puszki

Sok z cytryny

Sól

2 suszone pomidory

1 łyżka pestek dyni

 

Całość zblenduj na gładką masę, w razie potrzeby dodaj odrobinę oliwy z oliwek dla lepszego rozsmarowywania.

 

Pomysł na hummus

 

Hummus potrafi osiągać zatrważające ceny w popularnych supermarketach. Prawdą jest jednak, że przygotowanie go w domu zajmuje niewiele czasu i pieniędzy. Jak go przygotować?

 

Produkty:

400 gram ciecierzycy gotowanej lub w puszce

1 łyżeczka soku z cytryny.

1 mały ząbek czosnku.

5 łyżek pasty sezamowej tahini (gotowej lub domowej)

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

sól i pieprz.

1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy z oliwek

 

Ponownie wszystko co musimy zrobić to zblendować całość na gładką masę. Jako dodatek możemy posłużyć się sokiem z buraków, suszonymi pomidorami, lub atramentem kałamarnicy.

 

Kanapka z sałatką z ciecierzycy

 

Składniki:

 

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżka wegemajonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 szklanka posiekanej kapusty
  • koperek lub szczypiorek do smaku
  • ¼ szklanki czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę

 

Rozetrzyj w misce ciecierzyce aż do uzyskania konsystencji, która Ci odpowiada. Dodaj pozostałe składniki i starannie wymieszaj. Jeżeli lubisz, możesz dodać do mieszanki odrobinę płatków drożdżowych, które zaostrzą smak. Pastę rozsmaruj na swoim ulubionym pieczywie z dodatkiem świeżego ogórka i papryki.

 

Kanapka kalafiorowa z sosem Romesco

 

Składniki:

  • ¼ kalafiora kalafior
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • garstka młodego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • ciabatta

 

Szybki Sos Romesco:

  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1 szklanka pieczonej czerwonej papryki,
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki. wędzonej papryki
  • 1 ząbek czosnku, grubo posiekany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Przytnij łodygę kalafiora, pozostawiając nienaruszony rdzeń i pokrój na plasterki o wymiarze 1/4 cala. Jeśli się rozpadną, spróbuj pokroić je trochę grubiej. Jest OK, jeśli nie pozostaną nienaruszone, ale muszą mieć „płaską”.

Dodaj olej do żeliwnej patelni na średnim ogniu. Chcesz, aby olej skwierczał, więc upewnij się, że jest wystarczająco gorący przed dodaniem kalafiora. Zrób to, mocząc rękę i potrząsając odrobiną wody na patelni. Jeśli tańczy w oleju, jest wystarczająco gorący.

Dodaj stek z kalafiora i smaż, aż będzie naprawdę chrupiący i złoty kolor, około 3-5 minut na bok. Dopraw z każdej strony posypką soli i pieprzu, a następnie wyjmij z patelni.

Dodaj szpinak i czosnek, dopraw solą i pieprzem i gotuj, aż się zwiędną. Odłożyć na bok.

Aby złożyć kanapkę: obficie nałóż sos romesco na obie strony chleba ciabatta. Stosuj z kalafiorem i zieleniami.

Zrób Sos Romesco:

Ostro posiekaj migdały w robocie kuchennym lub blenderze o dużej mocy. Dodaj paprykę, ocet i czosnek i przetrzyj do gęstego przecieru. Utrzymuj silnik w ruchu i powoli skrop oliwą z oliwek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.